El pàncrees artificial: un somni no tan llunyà.

categoría Diabetis

31 maig 2018El pàncrees artificial és un sistema que proporciona el control automàtic de les xifres de glucosa en sang. Está format d'un sensor de glucosa, un transmissor de la informació, un sistema de infusió contínua d’insulina (habitualment subcutani) i un algoritme de control que interpreta l’entrada de la xifra aportada pel sensor y decideix la quantitat de insulina a administrar. Actualment, la comercialització d’una primera generació de pàncrees artificials, ja és una realitat.

El pàncrees artificial és un sistema que proporciona el control automàtic de les xifres de glucosa en sang. Sembla ser una de les opcions més prometedores per a assolir els objectius terapèutics en aquells pacients amb diabetis que no ho han aconseguit amb altres tractaments.

Aquest sistema requereix un sensor de glucosa, un transmissor de la informació, un sistema de infusió contínua d’insulina (habitualment subcutani) i un algoritme de control que interpreti l’entrada de la xifra aportada pel sensor y decideixi la quantitat de insulina a administrar.

Les actuals validacions clíniques dels prototips existents de pàncrees artificials es troben amb les variacions produïdes per l’exercici i la variabilitat postprandial segons els tipus d’aliments, com a principals entrebancs. Els resultats mes satisfactoris han estat per als controls nocturns, quan no es donen aquestes variables.

Al setembre de 2016, la aprovació als  EUA del sistema MiniMed 670G de Medtronic per la FDA (Food and Drug Administration) marca un pas endavant en el procés d’aconseguir el pàncreas artificial. Es tracta d’un sistema de subministrament d’insulina híbrid però que requereix la informació sobre el menjar per part del pacient; és per aquest motiu que necessita d’ atenció constant, ajustos freqüents i educació dels pacients i familiars per a que resulti eficaç.

Diabetis Care publicà el 14 de Febrer de 2018 els resultats aconseguits en el seguiment de pacients amb diabetis tipus 1 d’entre 14 i 75 anys que portaven el sistema 670G durant 3 mesos. El 17 de març de 2018, a la reunió anual de la Societat Endocrina a Chicago s’hi afegeix un nou estudi incloent també pacients entre 7 i 13 anys.  Així doncs, les dades ja representen a tres grups d’edat; pediàtrics, adolescents de 14 a 21 anys i adults d’entre 22 i 75 anys.

Els resultats demostren que l’ús d’aquest dispositiu durant tres mesos millora el valor mitjà de glucosa, la variabilitat diària i nocturna de glucèmia , el temps en el rang objectiu i redueix el temps en estat d’hipoglucèmia.  El percentatge de temps en que els participants van estar en el rang objectiu (70 – 180 mg/dl), va passar del 56 al 65% per al grup de 7 -13 anys, del 60 -67% per als adolescents i del 68 al 73,8% pels pacients majors de 22 anys. Els nivells d’HbA1c també van reduir-se significativament per als tres grups d’edat: del 7,9 al 7,5% en pediatria, del 7,7 al 7,1% en els adolescents i del 7,3 al 6,8% en els adults. Els subjectes, amb el nou sistema, van necessitar realitzar ajustos freqüents en la proporció de carbohidrats a insulina i la configuració del temps d’insulina activa.

La comercialització d’una primera generació de pàncrees artificials, ja és una realitat. La investigació del pàncreas artificial segueix i és possible, que, en menys d’una dècada, es disposi d’aquest tipus de tractaments en la clínica diària, que, de ben segur, es convertirà en una de les opcions claus en el tractament de la diabetis tipus 1.

 

 

 

Autor:


Cap de Servei @doctorsesmilo Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Especialista en endocrinologia de la gestació


Nutricionista i educadora en diabetis


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Glucagó per prevenir la hipoglucèmia post-exercici en la diabetis

El pàncrees artificial: un somni no tan llunyà.

Les persones amb diabetis tipus 1 presenten un elevat risc de patir hipoglucèmies hores després d’haver realitzat exercisi físic. Un estudi recent demostra que l’administració subcutània de glucagó abans de fer exercici, podria prevenir-la.

Continuar llegint

M'han diagnosticat Diabetis tipus 1 en edat adulta. És possible?

El pàncrees artificial: un somni no tan llunyà.

En general, tenim el concepte que la Diabetis tipus I (anomenada també juvenil o insulinodependent) és un tipus de Diabetis que només apareix en nens o adolescents. Però l'aparició de diabetis tipus 1 després dels 30 anys també és possible i, sovint, es diagnostica erròniament com diabetis tipus 2.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +