Diabetis pediàtrica

categoría Diabetis Nutrició

18 juliol 2018Oferim nou servei d’educació diabetològica i nutricional, així com d’endocrinología en diabetis pediàtrica

El servei d'endocrinologia de Dexeus, juntament amb el servei de pediatria de Dexeus, van acordar fa un any, focalitzar l'educació diabetològica en el nostre equip d'educadores en diabetis. Després d'un any, podem dir que l'experiència és excel·lent.

Ens avalen el Màster oficial en Bases per a l'atenció i educació de persones amb diabetis de la Facultat de Medicina de l'Hospital Clínic, i la nostra experiència en colònies de nens i adolescents amb diabetis tipus 1 a més d'experiència a l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona i en l'Associació de Diabètics de Catalunya (ADC).

La població pediàtrica i el seu entorn familiar necessiten d'un suport molt especial al debut de la malaltia i cal un equip compromès que permeti atenció intensiva. Estem encantats de tractar els més petits.

 

Quines característiques té la diabetis del nen i de l'adolescent?

 • El control glucèmic és més inestable ja que influeixen diversos factors: biològics (hormones, alta freqüència de malalties intercurrents, etc.), psicològics, cognitius i socials.
 • Es necessita la col·laboració del nen/a, i segons l'edat, no és fàcil aconseguir-la.
 • Major preocupació per les hipoglucèmies: moltes vegades els nens/es no són capaços de detectar i relatar, o alertar, de la presència de símptomes d'hipoglucèmia; a part, hi ha una activitat física contínua i no controlada que augmenta el risc d'hipoglucèmia. Les hipoglucèmies espanten al pacient i als que conviuen amb ell.
 • Freqüentment hi ha por a les injeccions.
 • Tenen apetència per aliments que exigeixen control (brioixeria, llaminadures, etc.) i segons l'edat, no tenen la capacitat cognitiva suficient per comprendre la necessitat de control d'aquests aliments.
 • La diabetis en aquestes edats necessita major dedicació per aconseguir un bon control; així com major implicació de pares/ familiars/ cuidadors ja que segons l'edat, algunes de les responsabilitats no poden ser assumides pels pacients.

 

Quin és el nostre paper i els objectius a perseguir en aquestes edats?

 • Assegurar un creixement i desenvolupament físic i cognitiu adequats.
 • Evitar/retardar l'aparició de complicacions cròniques de la diabetis, ja que està demostrat que un bon control glucèmic des del debut suposa una gran reducció del risc a desenvolupar complicacions cròniques en el futur (concepte conegut com "memòria metabòlica").
 • Obtenir una integració natural del nen/adolescent en el seu entorn social (família, escola, amics, institut ...)
 • Aconseguir que el nen/adolescent tingui un paper actiu en el control de la seva malaltia. L'educació terapèutica en diabetis va dirigida als pares en edats primerenques i progressivament, s'implicarà al nen segons la seva edat i maduració. És molt important obtenir la implicació del nen i delegar-li la responsabilitat del control de la diabetis quan es pugui.
 • Mantenir la glucèmia dins dels objectius: glucosa preprandial de 70-145mg/dl (lleugerament superiors als dels adults) i postprandial <180mg/dl (igual als adults), hora de dormir 120-180mg/dl, nocturnes 80-160mg/ dl; i HbA1c (resum del sucre en els últims 3 mesos de ≤ 7.5%). Evitant en el possible l'aparició d'hipoglucèmies ja que poden afectar el desenvolupament cerebral del nen.

 

Característiques fisiopatològiques de la diabetis segons rangs d'edat

Hi ha grans variacions pel que fa a la sensibilitat a la insulina i resistència a la insulina, i per tant, necessitats d'insulina, entre els diferents rangs d'edat:

 • Edat lactant i preescolar (<6 anys): presenten gran sensibilitat a la insulina durant tot el dia comparat amb altres franges d'edat. Les majors necessitats d'insulina són a la tarda i inici de la nit, reduint aquesta necessitat a l'alba i amb la major sensibilitat a la insulina a mig matí.
 • Període escolar (6 a 10-12 anys): el perfil de necessitats d'insulina durant tot el dia és similar al període pre-escolar però amb variacions horàries menys pronunciades.
 • Adolescència (10-12 a 18 anys): és una etapa on hi ha canvis físics i psicològics que impliquen un augment molt marcat de la resistència a la insulina, augmentant bruscament la necessitat d'aquesta, sobretot a l'alba (fenòmen de l'alba). Les necessitats totals i circadiànes d'insulina comencen a assemblar-se a l'edat adulta.

 

Insulines de mitges unitats

Per l'elevada sensibilitat a la insulina edat lactant/pre-escolar i escolar ens calen sistemes d'injecció que permetin administrar fraccions d'unitat d'insulina per adaptar millor la quantitat d'insulina en cada moment. Recentment han sortit al mercat 3 tipus d'insulina ràpida que permeten dosificar en mitges unitats.

 • JunioSTAR de Sanofi®: es tracta de plomes recarregables amb cartutxos d'insulina Apidra (glulisina). Encara que no s'utilitza tant, també es pot recarregar amb insulina lenta (Lantus).
 • Novopen Echo a Novo Nordisk®: ploma recarregable que també permet usar mitges unitats de la insulina NovoRapid (aspart), i amb una funció molt interessant, ja que permet guardar en una memòria l'última dosi d'insulina que s'ha injectat el pacient i el temps transcorregut des de llavors.
 • Humalog Junior KwikPen de Lilly®: similar a les anteriors però més recent, va rebre la seva aprovació aquest any 2018. El que la diferència de les anteriors és que la ploma de mitges unitats de humalog (lispro) és pre-carregada; per tant, ja no hi ha necessitat que els pacients manipulin cartutxos d'insulina.

 

El servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Universitari Dexeus (ENDOCS) pot ajudar-los en el maneig de la diabetis en l'edat pediàtrica, no dubteu a consultar-nos.

Autor:


Cap de Servei @doctorsesmilo Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Especialista en endocrinologia de la gestació


Nutricionista i educadora en diabetis


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Dapagliflozina per al tractament de la diabetis tipus 1 mal controlada

Diabetis pediàtrica

L’estudi DEPICT-1 demostra que la dapagliflozina com a tractament oral adjunt a la insulina, millora el control glucèmic i indueix pèrdues de pes en persones amb diabetis tipus 1 mal controlada, amb mínims efectes sobre la cetonèmia

Continuar llegint

Què de bo i dolent hi ha en la mel?

Diabetis pediàtrica

Quan sentim parlar de mel, segurament, el primer que ens ve al cap és un gran pot de vidre, també podem pensar en les abelles i a continuació ho associem amb el refredat, en la tos o en una culleradeta per endolcir quelcom. En els darrers temps, també seria d’esperar que ho relacionem amb sucres lliures, amb pics de glucosa en sang i amb alguna que altra crítica qüestionant-ne els beneficis. És aleshores quan el cap ja s’ha fet un embolic. Què de bo i de dolent hi ha en la mel?

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +