GASPATXO I SALMOREJO

categoría

25 juliol 2018



El gaspatxo i el salmorejo: les sopes fredes més utilitzades a l'estiu. És una opció refrescant i plena de nutrients per a passar els mesos de calor.

GASPATXO

Consisteix en una sopa freda amb ingredients com l’oli d’oliva, vinagre i hortalisses crues: tomàquet, cogombre, pebrots, cebes i all. Composició característica del patró de dieta Mediterrània que deu els seus orígens a Andalusía però que en l’actualitat s’ha estès pràcticament per a tot el país.

Acostuma a servir-se fresc en els mesos càlids d’estiu. El seu color pot variar en funció de la maduresa dels tomàquets que porti.

Recepta

La recepta original andalusa del gaspatxo porta pa, però a diferència del “salmorejo” , el gaspatxo es pot preparar sense pa.

Gaspatxo sense pa (per a 1L de gaspatxo)

*Si desitja afegir pa a la preparació: per 1L de gaspatxo, afegir uns 50g de pa i batre-ho amb la resta d’ingredients

  • 1 Kg de tomàquets
  • ½ ceba
  • 1 dent d’all
  • 1 pebrot verd
  • 1/3 de cogombre
  • 3 cullerades soperes d’oli d’oliva
  • 3 cullerades soperes de vinagre de vi blanc
  • Sal al gust

Tallar els tomàquets i la ceba a trossos i posar-ho en el recipient de la batedora. Treure la tija del pebrot verd, treure les llavors i afegir-ho al recipient. Pelar el cogombre i afegir-ho. Afegir per últim, l’all pelat, l’oli, el vinagre i la sal. Batre-ho tot. Provar i corregir de sal o vinagre, deixar-ho reposar un mínim de dos hores a la nevera i servir.

OPCIONAL: barrejar petits talls de pernil salat o, formatge fresc, ou dur o bé, talls de pebrot verd, pebrot vermell, ceba, etc.

Si no disposa de temps per a cuinar, existeixen marques al mercat que nutricionalment són adequades i semblants al gaspatxo tradicional. Per exemple: Alvalle Original® o Alvalle Andaluz®.

Composició nutricional

 

Per 100 ml

Per ració de consum (250ml)

Valor energètic

46 Kcal

115 Kcal

Greixos

dels quals saturats

2,8g

7g

0,4g

1g

Hidrats de carboni

dels quals sucres

3,9g

9,7g

3,1g

7,75g

Proteïna

0,8g

2g

Fibra alimentària

1,2g

3g

Sal

0,61g

1,5g

Propietats nutricionals

Pel seu baix contingut energètic, es consideraria una bona opció per a aquelles persones que desitgen una pèrdua de pes. El contingut en greixos generals és baix, i d’aquestes, el contingut en saturades és molt baix, sent els principals greixos en forma de monoinsaturats –procedents de l’oli d’oliva- als quals se’ls atribueixen efectes beneficiosos a nivells cardiovascular. Tenen un baix contingut en carbohidrats i en proteïnes –d’origen vegetal per les verdures-.

Pel que fa referència als micronutrients, el gaspatxo és una font de vitamina A, vitamina C i vitamina E, potassi, magnesi i sodi, així com un alt contingut d’antioxidants. Aquests, es mantenen després de l’elaboració per ser una recepta que no necessita cocció.

Per la seva textura, estaria indicat en aquells pacients amb alteracions en la deglució (disfàgia a sòlids), sempre i quan no s’acompanyi amb trossos de pernil, ou dur o trossos de verdures.

Font de potassi, indicada en persones amb rampes musculars i retenció de líquids.

Cal tenir en compte que aquells gaspatxos que continguin pa no seran aptes per a celíacs, a no ser que ho especifiqui la casa comercial pel fet d’utilitzar una altra tipologia de pa.

Dels únics inconvenients que presenta el gaspatxo és que pot causar reflux i acides d’estómac –sobretot en aquelles persones amb estómacs delicats-. A més de ser un aliment de caràcter àcid pel seu contingut en vinagre i certes sals orgàniques -citrats i malats- dels vegetals, conté ingredients com el cogombre, pebrot, all i ceba que en cru poden resultar indigestos.

SALMOREJO

Crema servida habitualment freda i com a primer plat on els ingredients principals són: molla de pa, tomàquets, all, oli d’oliva i sal. Es diferencia del gaspatxo per un menor contingut de verdures, un major contingut de pa i oli que li dóna la seva textura particular, principalment puré. A l’igual que el gaspatxo, és un plat de baix cost econòmic.

Degut a la seva consistència, a vegades es serveix com a salsa d’acompanyament, per a remullar-hi altres aliments.

Recepta (per a 6 racions)

  • 1Kg tomàquet
  • 200g de molla de pa
  • 250 ml d’oli d’oliva
  • 1 dent d’all
  • Sal al gust

Rentar els tomàquets, treure les zones verdes i triturar-lo. Passar-ho per un colador per a treure les llavors i restes de pell del tomàquet.

Col·locar en un bol el pa i cobrir-lo del tomàquet triturat per a que s’estovi durant aproximadament 10 minuts. Passats els 10 minuts, afegir el dent d’all i triturar-ho tot junt. Afegir per últim la sal i l’oli i triturar-ho fins a aconseguir la textura puré característica del “salmorejo”.

Per últim, deixem reposar en la nevera i servim.

OPCIONAL: Presentar amb ou dur, rajolí de vinagre balsàmic, pernil salat trossejat o bé, verdures trossejades.

També existeixen varies interpretacions d’aquest plat, variant el contingut d’alguns ingredients i podent afegir vinagre en la seva elaboració.

Si no disposa de temps per a cuinar, existeixen casses comercials que venen “salmorejo” y que contenen una composició nutricional molt semblant a la casolana.

Composició nutricional

 

Per 100 ml

Per ració de consum (250ml)

Valor energètic

76 Kcal

190Kcal

Greixos

dels quals saturats

5,3g

13,2g

0,7g

1,7g

Hidrats de carboni

dels quals sucres

6,9g

17,2g

3,2g

8g

Proteïna

0,9g

2,2g

Fibra alimentària

1,7g

4,2g

Sal

0,3g

0,7g

 

Propietats nutricionals

Pel seu “baix” contingut calòric –tot i què és més alt que el gaspatxo- és un plat indicat en casos de sobrepès o obesitat que estiguin en tractament per a la pèrdua de pes.

Presenta així mateix, un perfil cardioprotector –igual que el gaspatxo- per ser la principal forma de greix els àcids grassos monoinsaturats, procedents de l’oli d’oliva.

Té un alt contingut en vitamina C i vitamina E, entre altres antioxidants, importants a l’hora de prevenir els refredats en aquelles persones amb el sistema immune deprimit. Aquests, es mantenen després de l’elaboració gràcies a no utilitzar cap tècnica de cocció.

Font de potassi, interessant per a les persones amb rampes musculars i retenció de líquids.

Adequat en aquelles persones amb alteracions en la deglució per a líquids i sòlids, per la seva textura nèctar/puré –sempre i quan no s’hi afegeixin trossos de pernil, ou dur o vegetals-.

Tot i que és menys àcid que el gaspatxo perquè la majoria de versions no contenen vinagre, sí conté tomàquet i all, que podria resultar lleugerament indigest en aquelles persones amb digestions pesades.

 

Autor:


Cap de Servei @doctorsesmilo Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Especialista en endocrinologia de la gestació


Dietista-Nutricionista Educadora en Diabetis Especialista en Nutrició Esportiva


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog


Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +