Fruits vermells

categoría Nutrició

03 octubre 2018



Els fruits vermells destaquen pel seu alt contingut en substàncies no nutritives beneficioses per a la salut, i també substàncies nutritives, el que els fa aliments funcionals

Què són els aliments funcionals?

Podríem dir que tots els aliments són funcionals ja que aporten sabor, aroma i valor nutricional. No obstant, cada vegada més, ens adonem que molts aliments tenen a part beneficis fisiològics (poden contribuir a la reducció del risc de malalties cròniques o bé, simplement contribuir a la millora de la nostra salut).

Els aliments funcionals es defineixen per contenir compostos biològics actius que tenen beneficis per a la salut comprovats i documentats.

Només un petit grup d'aliments pot corroborar que tingui efectes beneficiosos per a la salut, i dins d'aquests, trobem els fruits vermells.

 

Fruits vermells o fruits del bosc

Són un grup de baies caracteritzades per intensos i alegres colors, amb multitud de varietats; i alguns són principalment silvestres. Dins d'aquestes fruites podríem incloure: nabius, aranyons, gerds, maduixes, maduixots, cireres, arboços, groselles i mores.

La gran majoria les podem trobar al supermercat o mercats durant tot l'any, no obstant, i per fomentar el consum local i de temporada, les temporades òptimes de recollida i consum són:

  • Gerd: juny-juliol
  • Maduixa: desembre-juny
  • Maduixot: febrer-maig
  • Aranyons: setembre-novembre
  • Grosella: tot l'any
  • Mora: agost-octubre
  • Nabiu: maig-setembre

Són unes fruites que en general tenen la mateixa composició de macronutrients (principalment hidrats de carboni, sense proteïnes ni greixos) i micronutrients (vitamines i minerals). Tenen un alt contingut en aigua, el que les fa poc calòriques (40-60Kcal/100g, provinents majoritàriament a partir dels sucres -de 9 a 15 g de sucre/100g), alt contingut en fibra, vitamines i minerals.

Però el que les fa especials són les substàncies responsables dels seus cridaners colors. Aquestes substàncies són els compostos biològicament actius i no nutritius (principalment: àcids fenòlics, proantocianicines, antocianines i altres flavonoides) que tenen efectes beneficiosos per a la salut.

 

Propietats dels fruits vermells

  • Alguns estudis in vitro i en animals demostren que els polifenols, els àcids orgànics, i els aliments rics en aquests poden contribuir a alentir o fins i tot inhibir la digestió i absorció dels hidrats de carboni, i reduir la glucèmia post-prandial, així com millorar la resposta insulínica.
  • Els seus compostos com les antocianines i altres polifenols es relacionen també amb la contribució a la reducció del risc de càncer i cardiovascular pels seus efectes antioxidants i antiinflamatoris (efectes similars al resveratrol que podem trobar a la pell del raïm). Per posar un exemple, alguns estudis demostren que els extractes de polifenols de les fulles de la grosella poden inhibir el creixement de les cèl·lules cervicals associades al càncer de coll uterí.
  • Alguns fruits vermells com els nabius i els nabius vermells també s'han utilitzat amb resultats favorables per al tractament de les infeccions del tracte urinari (ITU) recurrents.
  • A banda, no hem d'oblidar que igual que moltes altres fruites i vegetals, aquests fruits vermells tenen efectes prebiòtics. És a dir, serveixen com a aliment per a la microbiota intestinal.

 

Receptes amb fruits vermells

Batut de fruits vermells

  • 250g de fruits vermells congelats
  • 2 iogurts sencers naturals sense ensucrar
  • 2 fulles de menta

Simplement tritura els fruits vermells congelats amb el iogurt i acaba decorant amb alguns fruits sense triturar i amb les 2 fulles de menta.

 

Esmorzar fresc amb fruits vermells

  • 150ml de quéfir
  • 1 grapat de gerds
  • 1 grapat de nabius
  • 30g de flocs de blat de moro sense sucres afegits
  • 1 cullerada sopera de barreja de llavors de rosella, gira-sol, carbassa i lli
  • 1 presa de xocolata del 85% tallada a trossos

 

Porridge calent de fruits vermells i civada

  • 30g de flocs de civada integrals
  • 1 got de beguda vegetal sense sucres afegits
  • 1 grapat de fruits vermells
  • 1 branca de canyella
  • 1 tros de pell de taronja
  • 4 nous

Escalfa la beguda vegetal que prefereixis amb la pell de taronja i la canyella durant 2 minuts. Afegeix la civada, torna a escalfar 1 minut i deixa reposar (veuràs que va absorbint el líquid). A continuació afegeix les nous i els fruits vermells per decorar.

 

Pa de plàtan amb nabius

  • 120 g de flocs de civada integrals
  • 1 plàtan madur
  • 4 ous
  • Nabius
  • Avellanes

Tritureu la civada, el plàtan, els ous i les avellanes, mentre escalfem el forn a 180ºC. Un cop tinguis la barreja homogeneïtzada, afegeix els nabius i remou. Col·loca en un motlle i porta-ho al forn durant 25-30 minuts

 

Lasekan O. Review: Exotic berries as a functional food. Curr Opin Clin Nutr Metab Care 2014, 17:589–595

 

Monica L. Castro-Acosta, Georgia N. Lenihan-Geels, Christopher P. Corpe, et al. Berries and anthocyanins: promising functional food ingredients with postprandial glycaemia-lowering effects. Proceedings of the Nutrition Society (2016), 75, 342–355

Autor:


Cap de Servei @doctorsesmilo Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Especialista en endocrinologia de la gestació


Nutricionista i educadora en diabetis


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Com s'ha de diagnosticar la malaltia celíaca?

Fruits vermells

La malaltia celíaca (MC) és un trastorn sistèmic de base immunològica, causat per la ingesta de gluten i altres proteïnes que afecta individus genèticament susceptibles. S'estima que fins a un 70% de pacients que presenten celiaquia romanen sense un diagnòstic.

Continuar llegint

Tractament COACHING NUTRICIONAL

Fruits vermells

Portem molts anys dedicant-nos a la Nutrició i, com a experts, ens adonem que la clau per perdre pes és CANVIAR els HÀBITS D'ALIMENTACIÓ per TOTA LA VIDA. Per aquest motiu, hem creat el tractament NUTRI-COACH que pretén realitzar un seguiment estret i personalitzat setmanal o bisetmanal.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +