El glucagó intranasal; cada vegada més a prop

categoría Diabetis

08 novembre 2018



No és la primera vegada que en aquest blog es parla del glucagó intranasal, i probablement tampoc serà l'última; i és que sembla que aquesta opció per al maneig de la hipoglucèmia greu la tenim cada vegada més a tocar.

No és la primera vegada que en aquest blog es parla del glucagó intranasal, i probablement tampoc serà l'última; i és que sembla que aquesta opció per al maneig de la hipoglucèmia greu la tenim cada vegada més a tocar.

El glucagó és una hormona que eleva el nivell de glucosa en sang, al contrari que la insulina. Quan l'organisme necessita glucosa en sang, les cèl·lules alfa del pàncrees elaboren glucagó, el qual mobilitzarà les reserves de glucogen del fetge i permetrà augmentar el nivell de glucosa disponible. Per tant, l'administració d'aquesta hormona ajuda a elevar el nivell de glucosa en sang immediatament, i s'utilitza per a recuperar els episodis d'hipoglucèmia greu.

El glucagó injectat és l'opció que s'utilitza actualment. Es tracta d'un estoig on s'inclou el glucagó en forma de pols i una xeringa precarregada amb aigua destil·lada. Abans d'administrar-lo, cal dissoldre la pols en la xeringa i obtenir la preparació. Aquesta operació requereix rapidesa per a poder administrar-lo immediatament. Les instruccions s'especifiquen amb claredat a l'estoig. Tot i que pot semblar senzill, cal recordar que la seva utilització serà sempre és en el context d'una situació d'emergència la qual pot arribar a ser molt estressant. Per a molts familiars o cuidadors, es tracta d'un procés que fa respecte, on tenen molta por a col·lapsar-se i a no injectar-lo de manera correcta.

Avançant, el glucagó intranasal destaca per la seva facilitat d'administració. No requereix una barreja prèvia i no precisa cap injecció. El fet que no hi hagi una xeringa, i no s'hagi d'injectar ja és un avantatge molt considerable a l'hora de reduir el xoc que pot provocar en qui a de socórrer una persona inconscient i augmenta la rapidesa en l'actuació. A més el glucagó intranasal, a diferència de l'actual, no requereix conservar-se en fred i es manté a temperatura ambient.

El llançament d'aquesta nova opció ve de la mà del fabricant Lilly, el qual està presentant aquest nou producte tant als Estats Units com a la Unió Europea. El disseny d'aquest nou fàrmac va destinat tant a nens, adolescents com a adults. Es tracta d'un dispositiu portàtil d'un sol ús que conté una pols seca de 3mg. L'usuari simplement ha de prémer un èmbol i el glucagó és expulsat a la cavitat nasal, on serà absorbit per la mucosa. L'absorció no requereix inhalació.

El passat 4 d'Octubre va celebrar-se la reunió anual de l'Associació Europea per a l'Estudi de la Diabetis (EASD) on es van presentar les novetats respecte a el glucagó intranasal entre d'altres. S'hi destaca un estudi aleatoritzat on es comparen les dues fórmules de glucagó (injectat o inhalat) en adults amb diabetis tipus 1.

L'estudi va incloure més de 70 adults, el 100% d'ells va respondre positivament tant al glucagó nasal com a l'injectat, sense problemes de seguretat importants. El 97% va assolir l'objectiu en menys de 15 minuts, amb poques diferències de temps entre els dos grups. Es comparava la versió de nasal de 3mg amb la intramuscular de 1mg. Els símptomes secundaris al glucagó nasal tenen a veure amb els ulls plorosos, la picor nasal, congestió nasal o molèsties en nas i esternuts. Aquests van ser transitoris i generalment lleus o moderats. En relació amb els dos grups d'estudi, compartien símptomes com les nàusees, vòmits o cefalees, sent majors en l'intramuscular a excepció de la cefalea.

Tot apunta que cal començar a donar més importància aquesta nova opció de resolució per a la hipoglucèmia greu. Tot i provocar alguns símptomes, els investigadors reiteren que poden acceptar-se donat que s'està parlant d'una solució a un cas d'emergència important.

Això i tot, sí que s'esmenen algunes situacions especials com pot ser la congestió nasal o les infeccions virals on falten més estudis per a corroborar la fiabilitat del nou dispositiu.

La simplicitat del seu ús i la rapidesa de maneig que ofereix, no poden ser eclipsats per aquests petits detalls que encara requereixen més estudis. Cal seguir de prop aquesta alternativa que de ben segur serà una primera elecció en el futur.

Autor:


Cap de Servei @doctorsesmilo Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Especialista en endocrinologia de la gestació


Nutricionista i educadora en diabetis


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Els ous: nutritius i beneficiosos. I la llet o el yogur sencer potser no tan perjudicials ...

El glucagó intranasal; cada vegada més a prop

Els consum d’ous i d’algun producte làctic sencer podrien reduir el risc de diabetis La diabetis mellitus tipus 2 (DM2) és un trastorn metabòlic que es caracteritza per hiperglucèmia (nivells de sucre en sang elevats) amb presencia de resistència a la insulina i dèficit d'insulina. La diabetis de tipus 2 està estretament relacionada amb l'obesitat i la seva prevalença està en augment.

Continuar llegint

Per als amants del formatge i de la carn vermella tenim una bona notícia

El glucagó intranasal; cada vegada més a prop

Per als amants del formatge i de la carn vermella tenim una bona notícia: El consum d'àcids grassos saturats (AGS) provinents dels lactis i les carns no processades no són nocius per a la salut cardiovascular ni es relacionen amb un major risc de diabetis, mentre que el consum de carns processades com salsitxes, embotits i bacó sí que es relacionen amb patologia cardiovascular i mortalitat.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +