Estudi VITAL: The vitamin D and Omega-3 Trial

categoría Nutrició

15 novembre 2018



No es troben beneficis significatius de la suplementació amb vitamina D, i pocs beneficis dels àcids grassos omega-3 en la prevenció primària de malaltia cardiovascular o càncer

El passat 10, 11 i 12 de novembre van tenir lloc les sessions científiques de l'American Heart Association (AHA) a Chicago; i concretament el dia 10 es van presentar els resultats de l'estudi VITAL, un estudi necessari segons la comunitat científica a causa de les altes taxes de suplementació amb vitamina D i omega-3 per part de la població amb l'esperança de protecció enfront del càncer o la malaltia cardiovascular.

 

L'objectiu d'aquest estudi va ser avaluar l'efectivitat i seguretat de la suplementació amb vitamina D3 (2000UI/dia) o amb àcids grassos omega 3 (1g/dia -460mg d'EPA i 380mg de DHA-) en la prevenció primària de malaltia cardiovascular i càncer. Concretament, sobre un compost dels esdeveniments cardiovasculars principals (infart de miocardi, accident cerebrovascular, i mort per malaltia cardiovascular); i sobre càncer invasiu de qualsevol tipus (objectiu primari). Els objectius secundaris van ser: els components individuals del compost d'esdeveniments cardiovasculars, el compost d'esdeveniments cardiovasculars + revascularització coronària, la mort per càncer, i el càncer de lloc específic (de mama, colorectal, de pròstata).

25.871 participants (5106 participants negres, interessant avaluar l'efectivitat de la suplementació de vitamina D3 en ells ja que la seva síntesi cutània mitjançant radiació solar és menor) van ser aleatoritzats a 4 grups d'intervenció (disseny factorial 2x2, per testar als 2 principis actius): vitamina D3 + omega-3, vitamina D3 + placebo d'omega-3, placebo de vitamina D3 + omega-3, placebo de vitamina D3 + placebo d'omega-3; amb una mitjana de seguiment de 5.3 anys.

 

Els resultats de l'estudi es van publicar el mateix dia a la New England Journal of Medicine mitjançant 2 articles, el que compara vitamina D3 amb placebo (1); i el que compara omega-3 amb placebo (2).

Vitamina D3 vs. Placebo

D'entre els 15.787 participants en què es va poder analitzar la mostra de sang, la mitjana de nivells de 25-hidroxi-vitaminaD en sang va ser de 30.8 ± 10ng/ml. No obstant això, els resultats que es mostren a continuació no varien respecte als nivells inicials de 25-hidroxi-vitaminaD.

No es van demostrar diferències significatives entre els 2 grups per càncer invasiu inespecífic (HR = 0.96 (IC 95%: 0.88-1.06), P = 0.47), càncer de mama (HR = 1.02 (IC 95%: 0.79-1.31), de pròstata (HR = 0.88 (IC 95%: 0.72-1.0), o colorectal (HR = 1.09 (IC 95%: 0.73-1.62), ni per mort per càncer (HR = 0.83 (IC 95%: 0.67-1.02).

Tampoc es van trobar diferències significatives per al compost de principals esdeveniments cardiovasculars (HR = 0.97 (IC 95%: 0.85-1.12), P = 0.69); ni per als resultats secundaris: compost d'esdeveniments cardiovasculars + revascularització coronària (HR = 0.97 (IC 95%: 0.85-1.12), infart de miocardi (HR = 0.96 (IC 95%: 0.78-1.19)), accident cerebrovascular (HR = 0.95 (IC 95%: 0.7-1.20), mort per malaltia cardiovascular (HR = 1.11 (IC 95%: 0.88-1.40).

Respecte a la seva seguretat, no hi va haver diferències entre grups per diagnòstics d'hipercalcèmia, litiasi renal o símptomes gastrointestinals.

Omega-3 vs. Placebo

Durant el seguiment no es van trobar diferències significatives per al compost de principals esdeveniments cardiovasculars (HR = 0.92 (IC 95%: 0.80-1.06), P = 0.24); ni per als resultats secundaris: compost d'esdeveniments cardiovasculars + revascularització coronària (HR = 0.93 (IC 95%: 0.82-1.04)), accident cerebrovascular (HR = 1.04 (IC 95%: 0.83-1.31), mort per malaltia cardiovascular (HR = 0.96 (IC 95%: 0.76-1.21). Tanmateix, sí que es troba un efecte protector de l'Omega-3 per infart de miocardi (HR = 0.72 (IC 95%: 0,59-0,90, p = 0.003), el que resulta en una reducció d'un 28% del risc (i una reducció del 77% del risc entre els participants negres amb un HR = 0.23 i P = 0.01).

A banda, en un anàlisi de subgrups, hi ha una reducció de 40% del risc d'infart de miocardi en aquells participants que consumeixen de base ≤ 1.5 racions de peix a la setmana (P = 0.48).

No es van demostrar diferències significatives entre els 2 grups per càncer invasiu inespecífic (HR = 1.03 (IC 95%: 0.93-1.13), P = 0.56), càncer de mama (HR = 0.90 (IC 95%: 0.70-1.16), de pròstata (HR = 1.15 (IC 95%: 0.94-1.39), o colorectal (HR = 1.23 (IC 95%: 0.83-1.83), ni per mort per càncer (HR = 0.97 (IC 95%: 0.79-1.20).

La incidència de símptomes gastrointestinals, episodis de sagnat major o altres esdeveniments adversos greus no va diferir significativament entre el grup Omega-3 i el grup de placebo.

 

Per tant, es conclou que aquesta és una bona prova de la hipòtesi que la suplementació universal amb una dosi decent de vitamina D no val la pena. Estudis observacionals mostren que nivells baixos de vitamina D s'associen a malalties cardiovasculars i càncer. No obstant això, el present estudi reflecteix que al que es pot deure realment aquest augment de risc no és la falta d'exposició solar i baixos nivells de vitamina D, sinó la manca de sortir al carrer (a moure’s o fer exercici).

D'altra banda, els resultats que semblen ser prometedors per a Omega-3 en infart de miocardi (i sobretot en participants afroamericans) s'han de prendre amb cautela ja que són anàlisi de resultats secundaris (per als que no s'han fet càlculs de potència formals), i s'anima a la comunitat científica de la seva major investigació.

 

1.        Christen W, Sc D, Bassuk SS, Sc D, Mora S, Gibson H, et al. Vitamin D Supplements and Prevention of Cancer and Cardiovascular Disease. The New England Journal of Medicine. 2018

2.        Christen W, Sc D, Bassuk SS, Sc D, Mora S, Gibson H, et al. Marine n−3 Fatty Acids and Prevention of Cardiovascular Disease and Cancer. The New England Journal of Medicine. 2018;1–10.

 

Autor:


Cap de Servei @doctorsesmilo Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Especialista en endocrinologia de la gestació


Nutricionista i educadora en diabetis


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

La Carxofa. Aliments de temporada

Estudi VITAL: The vitamin D and Omega-3 Trial

Per la seva baixa aportació energètica i greixosa esta molt indicada en aquells pacients que segueixen pautes d’aprimament.

Continuar llegint

TIROIDES I DIETA. PREGUNTES FREQÜENTS

Estudi VITAL: The vitamin D and Omega-3 Trial

Podem millorar la nostra malaltia tiroidea mitjançant la dieta?

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +