03 abril 2019El nou monitor continu de glucosa amb sensor implantable

Seguint la temàtica de recents entrades al blog, us presentem un nou sistema de monitoratge continu de glucosa que és algo especial.

Fins al moment, i tal com s'ha comentat, els sistemes de monitorització contínua de glucosa estan formats per un sensor, un transmissor i un receptor. El primer d'ells és un filament flexible que inserit sota la pell (a nivell intersticial) recull les glucèmies a temps real. La durada del sensor dels sistemes comercialitzats fins ara va dels 6 dies als 14, implicant de 2 a 5 canvis de sensor mensuals.

 

Què és Eversense?

De Senseonics, comercialitzat a Europa per Roche, és un mesurador de glucosa a nivell intersticial implantable i amb una durada de fins a 180 dies (6 mesos), estudiant la possibilitat d'allargar-ho fins a 12 mesos.

El sensor s'insereix en la part superior del braç sense que es noti. Aquest, està dins d'una càpsula de 18.5mm de longitud i 3.5mm de gruix. La seva col·locació requereix d'una mínima incisió en un centre de salut per personal qualificat (a nivell ambulatori) i una posterior fixació amb Steri-Strips.

El sensor envia informació al transmissor mitjançant NFC, i aquest al receptor (telèfon intel·ligent) mitjançant Bluetooth.

 

Diferències amb altres sistemes de medició continua

  • Tècnica de lectura: els sistemes habituals utilitzen una reacció enzimàtica (glucosa oxidasa enfront de la glucosa intersticial) per fer les mesures de glucosa. A Eversense, el transmissor activa per radiofreqüència el sensor cada pocs minuts, l'antena del sensor rep aquesta energia i emet una llum LED. Aquesta llum LED activa un polímer sensible a glucosa, que emet una fluorescència proporcional a la concentració de glucosa a nivell intersticial. Finalment, el transmissor rep les dades de fluorescència i calcula el valor de glucosa i l'envia per bluetooth al mòbil.

 

  • Possibilitat de treure el transmisor: el transmissor està a sobre del sensor, adherit a la pell mitjançant un adhesiu però sense contacte físic amb el sensor. Això permet que es pugui treure el transmissor sense perdre el sensor, o bé, protegeix davant d'un possible "arrencada" del transmissor sense que això comporti la pèrdua del sensor com passa amb els sistemes que tenen el filament.

 

  • Transmisor inteligente: dins de la gamma de sistemes de monitorització continua de glucosa, sabem que la majoria disposen d'alertes davant de diferents situacions. Les alertes són generalment emeses pel receptor (aparell lector o smartphone), però, el transmissor de Eversense és capaç d'emetre diferents vibracions front a aquestes alarmes, fet que pot ser útil en cas d'oblit o disfunció del telèfon intel·ligent.

 

Eversense, disposa d'alertes configurables de glucosa alta o baixa, d'alertes predictives d'alt o baix, i alertes de velocitat de canvi de nivells de glucosa també configurables. Actualment només està autoritzat el seu ús per a majors de 18 anys.

 

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Especialista en endocrinologia de la gestació


Nutricionista i educadora en diabetis


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Afecta l’edat en que es diagnostica la diabetis mellitus tipus 2 al control d’aquesta?

Eversense

Els pacients diagnosticats de diabetis mellitus tipus 2 (DM2) en edats joves, tenen menor probabilitat d’aconseguir un bon control glucèmic durant el primer any, en comparació amb els diagnosticats a edats més avançades.

Continuar llegint

Menys dolor al punxar per controlar la diabetis

Eversense

El pacient amb diabetis sol controlar el seu nivell de sucre en sang capil·lar de 3 a 6 vegades cada dia, La sang s'obté en punxar les puntes dels dits. Aconseguir rebaixar el dolor que produeixen les punxades és un gran avanç en el maneig de la malaltia

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +