Podria la dieta ajudar a reduir la mortalitat en aquelles persones que pateixen càncer de mama?

categoría Nutrició

11 juny 2019Un estudi avalua l’alimentació de les persones que pateixen càncer de mama i conclou que una dieta baixa en greixos podria reduir-ne la mortalitat, especialment en pacients amb síndrome metabòlica

Segons dades proporcionades per “ Women’s Health Initiative”, una dieta baixa en greixos podria reduir el risc de mortalitat en dones amb càncer de mama.

En els últims anys, s’han realitzat molts estudis per valorar si una baixa ingesta de greixos podria ajudar a prevenir certs tipus de càncer, en concret el de mama, i tot i que s’insinua que sí que hi hauria un menor risc de patir càncer de mama, els resultats no han estat suficients per a poder-ho considerar significatiu.

Aquest últim estudi, realitzat en dones que ja pateixen càncer de mama, conclou de manera significativa que la intervenció amb dietes baixes en greix  seria un factor protector per evitar la mort per càncer de mama en comparació amb una dieta més tradicional amb una ingesta de greixos superior.

L’ estudi va incloure  a 48.835 dones postmenopàusiques (de 50 a 79 anys) que no patien càncer de mama i que la seva ingesta de greix era d'aproximadament 1/3 o superior de les calories diàries totals. Se les va assignar a l’atzar en dos grups (un grup seguia dieta rica en greixos i l’altre dieta habitual) i se’ls va fer un seguiment durant 8.5 anys.

Els objectius de la intervenció van ser reduir la ingesta de greixos al 20% de les calories diàries i consumir diàriament cinc porcions de verdures i fruites i sis porcions de cereals integrals.

Els investigador conclouen que el risc de mort per càncer de mama va ser un 15% menor en els cassos que duien una dieta baixa en greix. Es va veure un MAJOR factor protector de la dieta baixa en greixos, en aquells pacients que patien, a més de càncer de mama, la síndrome metabòlica (obesitat, hipertensió i diabetis) ja que es van tenir una reducció de moralitat del 69%. També es va observar una pèrdua de pes moderada (3%) pels dos grups i un 8% menys de càncer de mama en el grup d'intervenció. A més a més, les morts un cop diagnosticat el càncer de mama, es van reduir significativament en el grup d'intervenció, tant durant els 8,5 anys d'intervenció com durant el període de seguiment acumulatiu (mitjana de seguiment de 19,6 anys). Durant aquest temps,  va haver-hi 3.374 casos incidents de càncer de mama entre tots els participants.

En el grup d'intervenció, hi va haver un risc significatiu del 21% menys de mort per càncer de mama en comparació amb els participants de la dieta control.

Els propis autors de l’estudi reconeixen que no en tots els cassos es va aconseguir reduir la ingesta de greixos fins a l’objectiu marcat però que tot i així es van poder observar millores significatives. Així doncs, està clar que si has patit càncer de mama, una dieta més rica en fruites, verdures i cereals integrals té conseqüències positives.

Aquest estudi presenta una sèrie de limitacions. Una de les més cridaneres és que no s’especifiquen els diferents tipus de greix inferit. Hem de tenir en compte que no es el mateix una dieta rica en greixos saturats com (brioxeria, galetes, mantegues, carns greixoses, embotis) que una dieta elevada en greixos cardiosaludables com (oli d’oliva verge extra, fruits secs, llavors, peix blau, alvocat...)

En conclusió, no hem d’oblidar que la alimentació es una vessant imprescindible per a la prevenció de certes patologies i podria ser una ajuda en el tractament de altres.

A ENDOCS disposem de Dietistes-Nutricionistes especialitzades en Nutrició per patologies que et poden ajudar a aconseguir i mantenir uns bons hàbits d’alimentació.

 

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5578391/

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Especialista en endocrinologia de la gestació


Nutricionista i educadora en diabetis


Dietista-Nutricionista Educadora en Diabetis Especialista en Nutrició Esportiva


Nutricionista i educadora en diabetis


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

La nutrició en l'esport: peça clau

Podria la dieta ajudar a reduir la mortalitat en aquelles persones que pateixen càncer de mama?

L'exercici físic està de moda. Cada vegada hi ha més persones que consideren imprescindible l'exercici físic en les seves vides i el practiquen de manera rutinària. L'exercici no només millora l'estat de salut física, també ens aporta importants beneficis en la salut mental i millora la memòria i capacitat cognitiva. Per a molts superar-se i millorar el rendiment suposen la motivació necessària per mantenir i reforçar l'activitat. Una alimentació adaptada a les necessitats de cada persona i al tipus d'exercici que realitza, és clau per aconseguir-ho.

Continuar llegint

Què de bo i dolent hi ha en la mel?

Podria la dieta ajudar a reduir la mortalitat en aquelles persones que pateixen càncer de mama?

Quan sentim parlar de mel, segurament, el primer que ens ve al cap és un gran pot de vidre, també podem pensar en les abelles i a continuació ho associem amb el refredat, en la tos o en una culleradeta per endolcir quelcom. En els darrers temps, també seria d’esperar que ho relacionem amb sucres lliures, amb pics de glucosa en sang i amb alguna que altra crítica qüestionant-ne els beneficis. És aleshores quan el cap ja s’ha fet un embolic. Què de bo i de dolent hi ha en la mel?

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +