17 octubre 2019La infecció temuda en la gestació Què hem de saber?

Què és la Listeriosi i a qui afecta?

La listeriosi és una infecció causada per consumir aliments contaminats amb el bacteri Listeria monocytogenes.

La malaltia pot afectar a qualsevol grup de població, però principalment, les persones infectades són aquelles amb el sistema immunitari debilitat com les d'edat avançada, embarassades, nadons i adults amb VIH o que realitzen tractaments com quimioteràpia, radioteràpia etc

Quins són els símptomes de la listeriosi?

Els símptomes de listeriosi poden incloure febre, dolors musculars i en algunes ocasions símptomes gastrointestinals, com nàusees o diarrea. En casos de listeriosi més avançada, quan afecta el sistema nerviós, pot produir símptomes com mal de cap, rigidesa en el coll, confusió, pèrdua de l'equilibri o convulsions.

Què li pot passar al meu nadó si em infecte de listeriosi?

Si una dona embarassada s'infecta per listeriosi pot provocar avortaments espontanis o morts fetals, parts prematurs o infeccions en el nounat.

Com puc prevenir-la?

És important que seguiu les recomanacions indicades durant tot el curs de l'embaràs

  • Cuini completament els aliments crus d'origen animal com carns i peixos
  • S'higienitizi les verdures i fruites que es vagin a consumir crues. Es higienitzen amb lleixiu per a ús alimentari.
  • Separeu les carns crues dels vegetals i dels aliments cuits per evitar contaminació creuada.
  • No consumeixi llet o formatge sense pasteuritzar (crus)
  • No consumeixi formatges tous com feta, Brie i Camembert, formatges blaus, formatge fresc ... llevat que en l'etiqueta s'indiqui que estan fets amb llet pasteuritzada.
  • No mengi Frankfurt, carns fredes ni embotits, llevat que s'hagin cuinat prèviament a altes temperatures.
  • No consumeixi patés ni untables de carn refrigerats. Sí que pot consumir patés i untables de carn enllaunats o envasats.
  • No consumeixi mariscs fumats refrigerats llevat que hagin estat cuinats prèviament. Sí que es poden consumir els mariscs fumats enllaunats o envasats.
  • Mantingueu una bona higiene personal i en la cuina: Rentar-se sempre les mans abans de cuinar, rentar els ganivets i taules de tallar després de manipular aliments crus.

Com es tracta la listeriosi?


Si la mare s'infecta durant l'embaràs, hi ha antibiòtics que en general poden prevenir les infeccions del fetus o del nounat.

Com es contaminen els aliments amb Listeria?


La Listeria es troba a terra ia l'aigua. Les fruites i verdures poden contaminar-se amb la terra o els fems utilitzat com a fertilitzant. Els animals poden tenir el bacteri sense patir símptomes i contaminar els seus derivats com carns o productes lactis.

El bacteri es troba en aliments crus com carns, verdures i formatges tous o embotits. La llet no pasteuritzada (crua) i els formatges fabricats amb aquesta llet, poden contenir el bacteri.

Com es destrueix la Listeria?

La Listeria es destrueix durant la pasteurització i cocció; però, alguns aliments com Frankfurts o carns fredes, poden contenir listeria en ser contaminats després de la cocció.

Què he de fer si he consumit algun producte amb possible Listeria?


El risc que una persona s'infecti per Listeria és molt baix.

Si no presenta cap símptoma, no cal que es faci proves, fins i tot si es troba dins del grup de persones amb alt risc. Només hauria d'anar al metge si en un període de 2 mesos pateix símptomes com febre o presenta signes d'una malaltia greu.

 

Des ENDOCS l'ajudem a fer una correcta alimentació per a la seva salut i la del seu nadó en una de les etapes més importants com és la gestació. Li vam explicar, donem suport i assessorem per evitar possibles infeccions alimentàries.

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Especialista en endocrinologia de la gestació


Nutricionista i educadora en diabetis


Dietista-Nutricionista Educadora en Diabetis Especialista en Nutrició Esportiva


Nutricionista i educadora en diabetis


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

EL DEJÚ INTERMITENT. Val la pena?

LISTERIOSI

En els últims temps, ha sorgit una nova estratègia per aconseguir la pèrdua de pes i altres canvis metabòlics; el dejú intermitent. Cada vegada són més els estudis publicats sobre els beneficis de restringir totalment la ingesta energètica durant hores o dies, alternats amb una alimentació convencional. És imprescindible comptar amb el suport d'un equip especialitzat, el dejú ha de ser conduït per professionals i controlat en tot moment.

Continuar llegint

El consum de lactis s'ha relacionat amb menor risc de DIABETIS tipus II i Hipertensió arterial

LISTERIOSI

Des de fa anys són ben coneguts els beneficis del consum de lactis en la nostra dieta. En general, se solen recomanar la ingesta de 2-4 racions de lactis al dia, podent augmentar el seu consum en etapes com la gestació, lactància materna i menopausa.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +