13 novembre 2019
Les begudes ensucrades incloent els sucs de fruita naturals i les begudes artificialment ensucrades augmenten el risc de desenvolupar diabetis tipus 2.
S'ha realitzat una revisió de 3 estudis prospectius amb un nombre de mostra important (prop de 200.000 persones) per comprovar l'efecte que podien causar les diferents begudes ensucrades.
Es van mesurar els resultats dels 3 estudis en què es van avaluar dades com el pes, l'IMC, els canvis en l'estil de vida, la quantitat i tipus d'alimentació que cada participant consumia, etc.
Es va determinar que consumir més de mig got de begudes ensucrades, incloent sucs de fruita naturals, s'associava amb un 16-18% més de risc en l'aparició de diabetis tipus 2. No obstant això, aquelles persones que van substituir un got de beguda ensucrada per altres begudes sense sucre com aigua, cafè o te, se'ls va associar amb un risc de el 2 a l'10% menor de patir diabetis tipus 2.
Els resultats de l'estudi estan relacionats amb les recomanacions actuals de reduir al màxim possible el consum de sucres simples i reemplaçar les begudes ensucrades per begudes no calòriques com te, cafè o infusions sense sucre.
És important deixar enrere la falsa creença que els sucs de fruita naturals són saludables, l'OMS desaconsella el consum de sucs de fruita (fins i tot els naturals) a causa de l'impacte que generen en la salut com augment de glucèmia postprandial i augment de risc de certes patologies com obesitat i diabetis.
Una fórmula refrescant i apta per als amants de les begudes naturals són els sucs de verdures-hortalisses amb una mica de fruita (llimona, gerd, mitja fruita màxim) - el gaspatxo és un exemple clar però hi ha moltes opcions. Els coneguts "sucs verds" http://www.endocrino.cat/blog-endocrinologia.cfm/ID/5939/CAT/sucs-verds-sucs-detox-.htm són un altre exemple: ideal preparats amb tota la seva polpa i amb aigua per triturar. Aquest tipus de begudes poden ser ideals en la recuperació de l'exercici físic, pel seu elevat contingut mineral
Les recomanacions actuals per a la prevenció de l'aparició de la diabetis tipus 2 són: mantenir un pes adequat, seguir uns bons hàbits d'alimentació i la realització d'activitat física diària.
Si tens antecedents de diabetis o vols ajudar a prevenir la malaltia, acudeix a un Dietista-nutricionista especialista en diabetis.
Autor:
Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic
Dietista-Nutricionista Educadora en Diabetis Coach nutricional Especialista en Nutrició Esportiva Especialista en nutrició en embaràs i lactància Coordinació unitad d' obesidad
La sensibilitat al gluten no celíaca (SGNC) o Non-Celiac Gluten Sensitivity (NCGS) es manifesta amb símptomes específics, tant intestinals com extraintestinals, semblants a el quadre clínic de la malaltia celíaca.
Continuar llegintEn els últims temps hem vist incrementat el consum de sucre sobretot en productes manufacturats. Sabem que el seu consum no és bo per a la salut i que afavoreix l'aparició de certes malalties. Quina quantitat de sucre consumim?
Continuar llegint