La ingesta de begudes ensucrades, fins i tot sucs de fruita natural, vinculada a l'aparició de Diabetis tipus 2

categoría Diabetis Nutrició

13 novembre 2019Les begudes ensucrades incloent els sucs de fruita naturals i les begudes artificialment ensucrades augmenten el risc de desenvolupar diabetis tipus 2.

S'ha realitzat una revisió de 3 estudis prospectius amb un nombre de mostra important (prop de 200.000 persones) per comprovar l'efecte que podien causar les diferents begudes ensucrades.

Es van mesurar els resultats dels 3 estudis en què es van avaluar dades com el pes, l'IMC, els canvis en l'estil de vida, la quantitat i tipus d'alimentació que cada participant consumia, etc.


Es va determinar que consumir més de mig got de begudes ensucrades, incloent sucs de fruita naturals, s'associava amb un 16-18% més de risc en l'aparició de diabetis tipus 2. No obstant això, aquelles persones que van substituir un got de beguda ensucrada per altres begudes sense sucre com aigua, cafè o te, se'ls va associar amb un risc de el 2 a l'10% menor de patir diabetis tipus 2.

Els resultats de l'estudi estan relacionats amb les recomanacions actuals de reduir al màxim possible el consum de sucres simples i reemplaçar les begudes ensucrades per begudes no calòriques com te, cafè o infusions sense sucre.

És important deixar enrere la falsa creença que els sucs de fruita naturals són saludables, l'OMS desaconsella el consum de sucs de fruita (fins i tot els naturals) a causa de l'impacte que generen en la salut com augment de glucèmia postprandial i augment de risc de certes patologies com obesitat i diabetis.

Una fórmula refrescant i apta per als amants de les begudes naturals són els sucs de verdures-hortalisses amb una mica de fruita (llimona, gerd, mitja fruita màxim) - el gaspatxo és un exemple clar però hi ha moltes opcions. Els coneguts "sucs verds" http://www.endocrino.cat/blog-endocrinologia.cfm/ID/5939/CAT/sucs-verds-sucs-detox-.htm són un altre exemple: ideal preparats amb tota la seva polpa i amb aigua per triturar. Aquest tipus de begudes poden ser ideals en la recuperació de l'exercici físic, pel seu elevat contingut mineral

Les recomanacions actuals per a la prevenció de l'aparició de la diabetis tipus 2 són: mantenir un pes adequat, seguir uns bons hàbits d'alimentació i la realització d'activitat física diària.

Si tens antecedents de diabetis o vols ajudar a prevenir la malaltia, acudeix a un Dietista-nutricionista especialista en diabetis.

 

Drouin-Chartier JP, Zheng Y, Li Y, Malik V, y cols. Changes in Consumption of Sugary Beverages and Artificially Sweetened Beverages and Subsequent Risk of Type 2 Diabetes: Results From Three Large Prospective U.S. Cohorts of Women and Men. Diabetes Care. 3 Oct 2019. pii: dc190734. doi: 10.2337/dc19-0734. PMID: 31582428. 

 

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Especialista en endocrinologia de la gestació


Dietista-Nutricionista Educadora en Diabetis Especialista en Nutrició Esportiva


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Ens han donat el 2n premi a la millor comunicació científica clínica en el congrés de la Societat Espanyola d' Endocinologia i Nutrició

La ingesta de begudes ensucrades, fins i tot sucs de fruita natural, vinculada a l'aparició de Diabetis tipus 2

Premi a la millor comunicació científica clínica en el congrés de la Societat Espanyola d' Endocinologia i Nutrició per un estudi en diabetis gestacional

Continuar llegint

Pot la Metformina prevenir la diabetis?

La ingesta de begudes ensucrades, fins i tot sucs de fruita natural, vinculada a l'aparició de Diabetis tipus 2

La metformina se l’ha etiquetat com “l’aspirina del segle XXI”, es tracta d’un fàrmac molt antic, que està demostrant beneficis més enllà de la indicació clàssica del tractament de la diabetis

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +