ALIMENTACIÓ I CORONAVIRUS: COM GESTIONAR LA MEVA ALIMENTACIÓ EN ÈPOCA DE QUARANTENA

categoría Nutrició

17 març 2020



Ens trobem en una situació d'EMERGÈNCIA en què, per la seguretat de tots els ciutadans, hem de romandre a casa nostra el màxim temps possible. Ara més que mai, és importantíssim EL SEGUIMENT D'UNA CORRECTA ALIMENTACIÓ I PLANIFICACIÓ.

RECOMANACIONS GENERALS PER A EVITAR EL CONTAGI:

  • Rentar-se les mans de manera regular i mantenir una bona higiene personal
  • Evitar sortir de casa si no és imprescindible
  • Mantenir les distàncies amb persones desconegudes
  • Limitar les visites, intentar quedar el mínim possible i si ho has de fer, que sigui amb familiars i amics propers (evitant els grups de persones)


Des del Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes (CGCODN) i l'Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica han DEIXAT CLAR que l'alimentació PER SI SOLA no cura ni evita la infecció per coronavirus ni de qualsevol altre virus.

Els mecanismes de defesa dependran de l'estat nutricional i sistema immune de la persona en el moment d'infecció. Per això, de sempre, ha estat BÀSIC el seguiment d'UNA ALIMENTACIÓ EQUILIBRADA, SUFICIENT i COMPLETA per mantenir un bon estat de salut i un sistema immune fort. Això es tradueix en el seguiment d'una DIETA MEDITERRANIA (rica en fruites, verdures, llegums, fruits secs, peixos, carns baixes en greix, ous, làctics, ...) sent aquests últims prescindibles

COM GESTIONO LA COMPRA D'AQUESTS 14 DIES?

En la situació d'emergència en què ens trobem, són moltes les persones que van als centres d'alimentació a comprar menjar de manera descontrolada per passar la quarantena, sense tenir en compte si aquells aliments són o no saludables o estarien en la seva compra habitual .

Les autoritats SANITÀRIES han assegurat el proveïment de menjar i medicaments, així que no hi ha motius per comprar més quantitat de menjar del que és habitual / estrictament necessari.

  • Anar amb la llista de la compra ja feta des de casa (evitaràs comprar productes innecessaris i reduiràs temps d'exposició) separant els aliments en els diferents grups: cereals, proteïnes, greixos, fruites, verdures, fruits secs ...)
  • Comprar aliments que tinguin una vida útil molt àmplia: llaunes, conserves, congelats, productes deshidratats ...
  • Evitar la compra de productes processats ja que generalment, són rics en sal, sucres, greixos de mala qualitat ...
  • Evitar comprar menjar a domicili "fast food" com pizzes, hamburgueses, Frankfurt .... Encara que aquest tipus de comerços segueixin oberts, hem de evitar al màxim degut a que presentan un elevat aport energètic i BAIX VALOR NUTRICIONAL
  • Potenciar l'AIGUA com a beguda d'elecció. Podem consumir tes, cafès, infusions sense sucres afegits

 

QUINS ALIMENTS HE AFEGIR A LA MEVA LLISTA DE LA COMPRA?

LLISTA DE LA COMPRA SALUDABLE:

  1. Cereals / Hidrats de carboni: farina integral, arròs integral, pasta integral, quinoa, pa integral (es pot congelar), cereals d'esmorzar sense sucres afegits ...
  2. Llegums: cigrons, llenties, pèsols, mongetes blanques .... En conserva, seques o congelades (SÓN UNA MOLT BONA opció PROTEICA)
  3. Verdures i hortalisses: Fresques, congelades, en conserves .... Per exemple, espinacs, bròquil, mongetes verdes, carbassa, ceba, remolatxa ... purés de verdures comercials, confitats en general (cogombrets en vinagre, cebes tendres, banderilles ...)
  4. Fruites: Naturals o en conserva (en el seu suc com de pinya o préssec) o deshidratades o farinetes de fruita o fruita congelada (fruits vermells, coco, pinya ...)
  5. Fruits secs: Fruits secs naturals i / o torrats. Evitar aquells que són fregits o salats. Per exemple: nous, ametlles, avellanes, anacards, festucs, barreja de fruits secs ...
  6. Carns, peixos i ous (opcional): embotits de qualitat com pernil amb un 90% de carn com a mínim, llom ibèric, pollastre, gall dindi, vedella, peix blanc, blau, marisc i ous. És possible comprar-los frescos o congelats (evitar processats com hamburgueses, Frankfurt, embotits de mala qualitat ...). Una molt bona opció és potenciar les conserves de peix com sardines, tonyina, ventresca, cloïsses, musclos, escopinyes; potenciar la versió a l'natural o en escabetx.
  7. Làctics o begudes vegetals: llet en pols, llet UHT, iogurts, formatges frescos, formatges curats, begudes vegetals sense sucres afegits (de soja, civada, ametlla, arròs ...) o iogurts de soja. Evitar aquells que continguin sucres afegits.
  8. Greixos saludables: oli d'oliva verge extra, alvocat, guacamole i llavors oleaginoses.
  9. BEGUDES: cafè, te, infusions (sempre sense afegir-sucre)
  10. ALTRES: Espècies, herbes, condiments, llevat.
  11. DOLÇOS: xocolata negra de> 70% de cacau, cacau pur en pols (sense sucre afegit)

ALIMENTS QUE HEM EVITAR

  • Productes processats DOLÇOS: galetes (fins i tot les "light o baixes en calories") brioixeria (tant de forn com de supermercat)
  • PRODUCTES processats SALATS: Lasanyes, pizzes, plats preparats, crispetes, fruits secs fregits, patates fregides, palets de pa amb formatge, galetes salades, croquetes, crestes, xoriço, fuet, botifarra, salsitxes, sobrassada ...
  • BEGUDES: begudes alcohòliques, refrescos ensucrats, batuts de xocolata, sucs (fins i tot els sense sucres afegits) ....
  • POSTRES LÀCTICS: iogurts ensucrats, crema, flams, mousse, gelats, iogurts de sabors ensucrat


    Des de ENDOCS seguim treballant de MANERA ONLINE per poder oferir-te el millor servei.

    Estarem encantats de  poder AJUDAR en el canvi que vols realitzar i a fer-te més amè el temps que passis a casa.

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Especialista en endocrinologia de la gestació


Nutricionista i educadora en diabetis


Dietista-Nutricionista Educadora en Diabetis Especialista en Nutrició Esportiva


Nutricionista i educadora en diabetis


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

GARCINIA CAMBOGIA

ALIMENTACIÓ I CORONAVIRUS: COM GESTIONAR LA MEVA ALIMENTACIÓ EN ÈPOCA DE QUARANTENA

L’extracte de la Garcinia Cambogia (àcid hidroxicítric) té un paper prometedor com a coadjuvant de la dieta i l’exercici físic en la pèrdua ponderal en persones amb excés de pes, així com en la resistència esportiva.

Continuar llegint

CIRURGÍA DE LA OBESITAT; QUINA TÈCNICA ESCOLLIR?

ALIMENTACIÓ I CORONAVIRUS: COM GESTIONAR LA MEVA ALIMENTACIÓ EN ÈPOCA DE QUARANTENA

La cirurgia de l’obesitat o també anomenada cirurgia bariàtrica és la cirurgia que es realitza per a afavorir la pèrdua de pes. Va dirigida a pacients amb obesitat mòrbida o amb obesitat acompanyada de comorbiditats associades susceptibles a millorar amb la pèrdua de pes, com poden ser la Diabetis Mellitus tipus 2 (DM2) o les apnees de la son.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +