NUTRICIÓ I SISTEMA INMUNE

categoría Nutrició

23 març 2020Quina és la millor alimentació per tenir un sistema immune fort?

Quina és la millor alimentació per tenir un sistema immune fort?

No hi ha una dieta ni alimentació única / ideal per millorar el sistema immune però sí que s'ha vist que el seguiment d'una alimentació adequada i suficient (potenciant aliments d'origen vegetal com fruites, verdures, llegums, fruits secs ...) ajuda a reforçar el sistema immunològic que ens protegeix dels bacteris, virus i altres organismes patògens.

UNA DIETA EQUILIBRADA reforça el sistema immunològic.

Importa el pes en el nostre sistema immune?

Sí que importa i molt. S'ha vist que l'aportació excessiva d'energia pot afectar la capacitat de sistema immunològic de combatre infeccions, de manera que l'obesitat està lligada a una major incidència de malalties infeccioses.

A més, les persones que presenten sobrepès o obesitat, presenten més risc de malalties cardiovasculars, diabetis, hipertensió, dislipèmies ... que influeixen en el correcte funcionament del nostre sistema immune.

D'altra banda, les persones amb desnutrició o ingestes inferiors a 1.200 kcal diàries, solen portar dietes desequilibrades i insuficients, pel que són més propenses a tenir un sistema immune més debilitat.

Quines són les recomanacions per tenir un sistema immune fort?

Hi ha diferents maneres de portar una alimentació adequada. Tant les dietes omnívores com les vegetarianes o veganes, poden aportar tots els nutrients i ser adequades per a la nostra salut.

Si haguéssim de dir un tipus de dieta o alimentació a seguir, la dieta mediterrània és la que presenta més evidència científica de millora de l'estat de salut a causa de la gran ingesta de productes d'origen vegetal i greixos saludables que conté.
La dieta mediterrània potència fruites, verdures, llegums, cereals integrals, peix blau, fruita seca, oli d'oliva verge extra ... que es relacionen amb estats de salut adequats i millora de patologies com el càncer, malalties cardiovasculars, dislipèmies ...

RECOMANACIONS:

 •  Assegurar la ingesta de vitamina C: Present en fruites i verdures com el kiwi, pinya, caqui, maduixes, pebrot, tomàquet, col ....
 • Assegurar ingesta de Vitamina E: Present en cereals integrals, arròs, pasta integral, oli d'oliva, fruits secs ....
 • Assegurar ingesta de Vitamina A: Present sobretot en els ous i lactis
 • Vitamines del grup B: Present en cereals integrals, llegums, ous, verdures de fulla verda ....
 • Alimentació rica en ANTIOXIDANTS: Presents en fruites i verdures
 • FERRO: Present a la carn vermella, marisc, llegums, fruits secs ...
 • ZINC: Es troba, principalment en els mariscs, llegums i fruits secs, cereals complets, carns, peixos, ous i lactis.
 • SELENI: El dèficit de seleni redueix la immunitat. Es troba en proteïnes com carn, peix, marisc, cereals, ous, fruites i verdures.

QUÈ HEM D'EVITAR?

 • Aliments rics en sucres simples: Sucre, melmelada, mel, sucs de fruita, brioixeria, galetes ...
 • Greixos saturats: Presents en brioixeria, aliments precuinats, fast food com salsitxes, hamburgueses, pizzes ...
 • Excés de carn vermella i embotits processats (fuet, llonganissa, xoriço, mortadel·la ...)
 • Consum d'alcohol diàriament o en dosis elevades

ALTRES RECOMANACIONS

 • Evitar l'estrès prolongat
 • Evitar canvis bruscos de pes, dietes inadequades ... que provoquen efecte rebot
 • Mantenir un adequat descans d'unes 8h a el dia
 • Mantenir-se actiu fent activitat física cada dia. Uns 30min al dia com a mínim d'exercici de resistència i combinar amb 2-3 dies setmanals d'exercicis de força
 • El consum de probiòtics, pot millorar la flora intestinal i, per tant, millorar el sistema immune. Contenen probiòtics els aliments fermentats com ara iogurts, kèfir, formatges elaborats amb llet crua, col fermentada, miso, tempeh ...

Com a conclusió, el manteniment d'un BON ESTAT de salut seguint una dieta variada, equilibrada i suficient per mantenir un sistema immune CORRECTE contribuirà a un bon funcionament de les nostres defenses.

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Especialista en endocrinologia de la gestació


Nutricionista i educadora en diabetis


Dietista-Nutricionista Educadora en Diabetis Especialista en Nutrició Esportiva


Nutricionista i educadora en diabetis


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

CIRURGÍA DE LA OBESITAT; QUINA TÈCNICA ESCOLLIR?

 NUTRICIÓ I SISTEMA INMUNE

La cirurgia de l’obesitat o també anomenada cirurgia bariàtrica és la cirurgia que es realitza per a afavorir la pèrdua de pes. Va dirigida a pacients amb obesitat mòrbida o amb obesitat acompanyada de comorbiditats associades susceptibles a millorar amb la pèrdua de pes, com poden ser la Diabetis Mellitus tipus 2 (DM2) o les apnees de la son.

Continuar llegint

El Protocol Nutricional Autoimmune, una possible ajuda per a pacients amb malalties autoimmunitàries?

 NUTRICIÓ I SISTEMA INMUNE

El Protocol Autoimmune és un estil de vida que combina l’alimentació i hàbits saludables, i que pretén millorar la salut de les persones amb malalties autoimmunitàries. Val a dir que aquest protocol no ha assolit nivell d’evidència científica però ens el demana gent amb trastorns autoimmunitaris, especialment digestius, que no milloren amb la teràpia bàsica i provar-ho tampoc no perjudica.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +