UNITAT GREIXOS – PROTEÏNA (UGP)

categoría Diabetis Nutrició

15 desembre 2020



T’ha passat mai que has fet un sopar copiós, en el que has comptabilitzat correctament els hidrats de carboni, i de fet, la glucèmia postprandial a les 2h és acceptable però hores més tard la glucèmia et comença a pujar? Si aquest sopar era ric en greixos i proteïnes, és molt probable que els culpables siguin ells. Sovint passa amb la pizza, la truita de patates, les hamburgueses amb patates fregides, carn o peix amb salsa calòrica on hi suques pa,.. Sabies que els greixos i les proteïnes també poden augmentar la glucèmia? En ocasions és interessant fer-ne el càlcul, per fer-ho cal conèixer el concepte Unitat Greixos – Proteïnes (UGP).

A més del comptatge d’hidrats de carboni, imprescindible pel bon control de la diabetis, ha quedat comprovat que ingestes riques en proteïnes i greixos també fan augmentar la glucèmia. Per aquest motiu, cada vegada hi ha més interès en conèixer l’efecte d’aquests dos altres macronutrients. D’aquesta necessitat sorgeix el concepte UGP (Unitat Greix – Proteïna, el qual la SED (Sociedad Española de Diabetes) ja l’avala.

Una UGP és la quantitat d’aliment que aporta 150 Kcal (quilocalories), i indica la quantitat extra d’insulina que cal sumar a les unitats corresponents si només es comptessin els hidrats de carboni. No hi ha un consens clar per a l’equivalent d'una UGP, si bé en un inici 1UGP era igual a 100Kcal, la SED va augmentar-la a 150Kcal per evitar hipoglucèmies.

 

Com calcular les UGP?

  1. Quina quantitat d’aliment menjaré? Quants grams de proteïna i grams de greixos conté?

Exemple: Es menjarà 275g de pizza

Proteïnes: 14.4g x 275/100 = 39,6 g de proteïna

Greixos: 11g x 275/100 = 30.25g de greixos

Cal multiplicar per les quilocalories que aporten. Sabent que 1g de greix aporta 9Kcal, i 1g de proteïna 4Kcal. Després passar-ho a UGP, sabent que 1 UGP equival a 150Kcal (dividir Kcal resultant per 150kcal).

39,6g prot. x 4Kcal = 158,4Kcal = 1,06 UGP

30,25g greix x 9Kcal = 271,8 Kcal = 1,82 UGP

TOTAL: 2,9 UGP

 

Com calcular la insulina necessària per les UGP?

  1. Calcular les racions d’hidrats de carboni. Calcular les unitats d’insulina per aquelles racions. Utilitzar la ratio habitual.

Hidrats de Carboni: 27,7g x 275/100 = 76,18g de hidrat de carboni = 7,6 R

Imaginem que la ratio es 1.

Unitats d’insulina necessària per HC = 7,6 UI.

  1. Multiplicar el número de UGP per la ratio (utilitzada amb els hidrats de carboni).

Imaginem que la ratio es 1.

Unitats d’insulina necessària=  2,9 UI.

  1. Sumar les unitats d’insulina del pas 2 i les del pas 3. La dosis total serà d’una banda la insulina necessària per als hidrats de carboni, i de l’altre per les UGP.

Unitats d’insulina necessàries: 7,6 + 2,9 UI = 10,5 UI

 

Com administrar la insulina?

Una altra característica dels greixos i les proteïnes és que alenteixen l’absorció de la glucosa. Per aquest motiu, a part de considerar-los per al càlcul d’insulina, pot ser necessari que aquestes unitats d’insulina s’hagin d’administrar en dos vegades.

Es recomana administrar una part de la insulina abans de l’àpat (respectant el temps d’espera necessari en cada cas) i una altra més tard. S’aconsella el 70% de la dosis abans i el 30% a les 2-3h, però dependrà de cada cas. Per exemple, administrar 7 unitats abans de l’àpat, i 3 unitats més tard.

Cal considerar individualment quina és el perfil d’absorció d’aquest tipus d’aliments i considerar aquest “doble bolus” i el temps entre un i l’altre amb l’equip sanitari.

Si la seva teràpia és amb infusor subcutani continuo d’insulina, pot configurar bolus quadrat considerant 1UGP = 3h, i afegint 1hora per cada UGP de més. És a dir: 1UGP = 3h, 2UGP = 4h, 3UGP =5h.  

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Dietista-Nutricionista Educadora en diabetis Coordinadora de la unidad de Diabetis Especialista en tecnologies en diabetis, diabetis tipus 1 i diabetis pediàtrica Especialista en nutrició en gestació i lactància Responsable unitat de nutrició clínica


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

EL DEJÚ INTERMITENT. Val la pena?

UNITAT GREIXOS – PROTEÏNA (UGP)

En els últims temps, ha sorgit una nova estratègia per aconseguir la pèrdua de pes i altres canvis metabòlics; el dejú intermitent. Cada vegada són més els estudis publicats sobre els beneficis de restringir totalment la ingesta energètica durant hores o dies, alternats amb una alimentació convencional. És imprescindible comptar amb el suport d'un equip especialitzat, el dejú ha de ser conduït per professionals i controlat en tot moment.

Continuar llegint

Glucagó inhalat. Podrem evitar la punxada?

UNITAT GREIXOS – PROTEÏNA (UGP)

El glucagó, una hormona que ens ajuda a revertir les hipoglucèmies greus, podria estar disponible per a ús en spray nasal

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +