15 desembre 2020
T’ha passat mai que has fet un sopar copiós, en el que has comptabilitzat correctament els hidrats de carboni, i de fet, la glucèmia postprandial a les 2h és acceptable però hores més tard la glucèmia et comença a pujar? Si aquest sopar era ric en greixos i proteïnes, és molt probable que els culpables siguin ells. Sovint passa amb la pizza, la truita de patates, les hamburgueses amb patates fregides, carn o peix amb salsa calòrica on hi suques pa,.. Sabies que els greixos i les proteïnes també poden augmentar la glucèmia? En ocasions és interessant fer-ne el càlcul, per fer-ho cal conèixer el concepte Unitat Greixos – Proteïnes (UGP).
A més del comptatge d’hidrats de carboni, imprescindible pel bon control de la diabetis, ha quedat comprovat que ingestes riques en proteïnes i greixos també fan augmentar la glucèmia. Per aquest motiu, cada vegada hi ha més interès en conèixer l’efecte d’aquests dos altres macronutrients. D’aquesta necessitat sorgeix el concepte UGP (Unitat Greix – Proteïna, el qual la SED (Sociedad Española de Diabetes) ja l’avala.
Una UGP és la quantitat d’aliment que aporta 150 Kcal (quilocalories), i indica la quantitat extra d’insulina que cal sumar a les unitats corresponents si només es comptessin els hidrats de carboni. No hi ha un consens clar per a l’equivalent d'una UGP, si bé en un inici 1UGP era igual a 100Kcal, la SED va augmentar-la a 150Kcal per evitar hipoglucèmies.
Exemple: Es menjarà 275g de pizza
Proteïnes: 14.4g x 275/100 = 39,6 g de proteïna
Greixos: 11g x 275/100 = 30.25g de greixos
Cal multiplicar per les quilocalories que aporten. Sabent que 1g de greix aporta 9Kcal, i 1g de proteïna 4Kcal. Després passar-ho a UGP, sabent que 1 UGP equival a 150Kcal (dividir Kcal resultant per 150kcal).
39,6g prot. x 4Kcal = 158,4Kcal = 1,06 UGP
30,25g greix x 9Kcal = 271,8 Kcal = 1,82 UGP
TOTAL: 2,9 UGP
Hidrats de Carboni: 27,7g x 275/100 = 76,18g de hidrat de carboni = 7,6 R
Imaginem que la ratio es 1.
Unitats d’insulina necessària per HC = 7,6 UI.
Imaginem que la ratio es 1.
Unitats d’insulina necessària= 2,9 UI.
Unitats d’insulina necessàries: 7,6 + 2,9 UI = 10,5 UI
Una altra característica dels greixos i les proteïnes és que alenteixen l’absorció de la glucosa. Per aquest motiu, a part de considerar-los per al càlcul d’insulina, pot ser necessari que aquestes unitats d’insulina s’hagin d’administrar en dos vegades.
Es recomana administrar una part de la insulina abans de l’àpat (respectant el temps d’espera necessari en cada cas) i una altra més tard. S’aconsella el 70% de la dosis abans i el 30% a les 2-3h, però dependrà de cada cas. Per exemple, administrar 7 unitats abans de l’àpat, i 3 unitats més tard.
Cal considerar individualment quina és el perfil d’absorció d’aquest tipus d’aliments i considerar aquest “doble bolus” i el temps entre un i l’altre amb l’equip sanitari.
Si la seva teràpia és amb infusor subcutani continuo d’insulina, pot configurar bolus quadrat considerant 1UGP = 3h, i afegint 1hora per cada UGP de més. És a dir: 1UGP = 3h, 2UGP = 4h, 3UGP =5h.
Autor:
Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic
Dietista-Nutricionista Educadora en diabetis Coordinadora de la unidad de Diabetis Especialista en tecnologies en diabetis, diabetis tipus 1 i diabetis pediàtrica Especialista en nutrició en gestació i lactància Responsable unitat de nutrició clínica
En els últims temps, ha sorgit una nova estratègia per aconseguir la pèrdua de pes i altres canvis metabòlics; el dejú intermitent. Cada vegada són més els estudis publicats sobre els beneficis de restringir totalment la ingesta energètica durant hores o dies, alternats amb una alimentació convencional. És imprescindible comptar amb el suport d'un equip especialitzat, el dejú ha de ser conduït per professionals i controlat en tot moment.
Continuar llegintEl glucagó, una hormona que ens ajuda a revertir les hipoglucèmies greus, podria estar disponible per a ús en spray nasal
Continuar llegint