18 febrer 2021
La vacunació contra la COVID-19 és igual de segura per als pacients amb diabetis mellitus que per a la població general. Els assaigs clínics no han demostrat diferències en el seu efecte ni eficàcia, ni tampoc en els efectes secundaris provocats.
Sou molts els que heu contactat confosos al veure que en les recomanacions de vacunació amb AstraZeneca s'excloïen persones amb malaltia metabòlica / endocrina greu.
Aquesta exclusió no posa en dubte la seva seguretat. En tots els assaigs clínics s'han inclòs persones amb diabetis sense objectivar diferències en el seu efecte o seguretat. L'eficàcia en els participants va ser similar entre els pacients amb comorbiditats i la població general.
L'única contraindicació per a les vacunes aprovades és la hipersensibilitat (al·lèrgia) al principi actiu o a algun dels excipients inclosos en la vacuna.
La vacuna contra la COVID-19 té els mateixos efectes secundaris que qualsevol altra vacuna; febre, dolor al lloc d'injecció, ... i amb menor freqüència encefalitis, vasculitis, etc. No s'ha descrit un major risc d'efectes secundaris en pacients amb diabetis mellitus. Els beneficis de la vacunació sempre superen els riscos.
La Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició (SEEN) amb l'aval de el Consell Assessor COVID (Grup de vacunes) de la Federació d'Associacions Científic Mèdica d'Espanya (FACME) declaren:
Autor:
Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic
Dietista-Nutricionista Educadora en diabetis Coordinadora de la unidad de Diabetis Especialista en tecnologies en diabetis, diabetis tipus 1 i diabetis pediàtrica Especialista en nutrició en gestació i lactància Responsable unitat de nutrició clínica
Per a una gestació saludable és fonamental mantenir la glucosa dins els valors òptims abans i durant l'embaràs per evitar les complicacions
Continuar llegintLa metformina durant l'embaràs en dones amb síndrome d'ovari poliquístic podria provocar una menor incidència d'avortament tardà. No obstant això, no prevé la diabetis gestacional, i pot produir un pes del nen més a l'edat de 4 anys i un perímetre cefàlic lleugerament major
Continuar llegint