15 maig 2015
És una crema servida habitualment freda i com a primer plat on els ingredients principals són: pa, tomàquet, all, oli d’oliva i sal.
Es diferencia del gaspatxo per un menor contingut de verdures, un major contingut de pa i oli que li dóna la seva textura particular de tipus puré. A l’igual que el gaspatxo, és un plat de baix cost econòmic.
El salmorejo es típic de Còrdoba i molt preuat al sud d’Espanya. La imaginació permet elaborar fins a més de 40 varietats diferents. La base del plat sempre és la mateixa: pa, tomàquet, all, oli d’oliva i sal. A partir d’aquí podem innovar de forma il·limitada: desde salmorejo d’espàrracs, remolatxa o de carbassa fins al de tinta de calamar. També es poden fer salmorejos dolços amb xocolata, vainilla, coco o rom.
Degut a la seva consistència, a vegades es serveix com a salsa d’acompanyament, per a remullar-hi altres aliments.
Rentar els tomàquets, treure les zones verdes i triturar-lo. Passar-ho per un colador per a treure les llavors i restes de pell del tomàquet.
Col·locar en un bol el pa i cobrir-lo del tomàquet triturat per a que s’estovi durant aproximadament 10 minuts. Passats els 10 minuts, afegir el dent d’all i triturar-ho tot junt. Afegir per últim la sal i l’oli i triturar-ho fins a aconseguir la textura puré característica del “salmorejo”.
Per últim, deixem reposar en la nevera i servim.
OPCIONAL: Presentar amb ou dur, rajolí de vinagre balsàmic, pernil salat trossejat o bé, verdures trossejades.
També existeixen varies interpretacions d’aquest plat, variant el contingut d’alguns ingredients i podent afegir vinagre en la seva elaboració.
Si no disposa de temps per a cuinar, existeixen casses comercials que venen “salmorejo” y que contenen una composició nutricional molt semblant a la casolana.
|
Per 100 ml |
Per ració de consum (250ml) |
Valor energètic |
76 Kcal |
190Kcal |
Greixos dels quals saturats |
5,3g |
13,2g |
0,7g |
1,7g |
|
Hidrats de carboni dels quals sucres |
6,9g |
17,2g |
3,2g |
8g |
|
Proteïna |
0,9g |
2,2g |
Fibra alimentària |
1,7g |
4,2g |
Sal |
0,3g |
0,7g |
Pel seu “baix” contingut calòric –tot i què és més alt que el gaspatxo- és un plat indicat en casos de sobrepès o obesitat que estiguin en tractament per a la pèrdua de pes.
Presenta així mateix, un perfil cardioprotector –igual que el gaspatxo- per ser la principal forma de greix els àcids grassos monoinsaturats, procedents de l’oli d’oliva.
Té un alt contingut en vitamina C i vitamina E, entre altres antioxidants, importants a l’hora de prevenir els refredats en aquelles persones amb el sistema immune deprimit. Aquests, es mantenen després de l’elaboració gràcies a no utilitzar cap tècnica de cocció.
Font de potassi, interessant per a les persones amb rampes musculars i retenció de líquids.
Adequat en aquelles persones amb alteracions en la deglució per a líquids i sòlids, per la seva textura nèctar/puré –sempre i quan no s’hi afegeixin trossos de pernil, ou dur o vegetals-.
Tot i que és menys àcid que el gaspatxo perquè la majoria de versions no contenen vinagre, sí conté tomàquet i all, que podria resultar lleugerament indigest en aquelles persones amb digestions pesades.
Autor:
15 maig 2015 por CSENDO Endocrinologia i Nutrició
Funcionen els medicaments que ajuden a la pèrdua de pes? Perquè no s’utilitzen els fàrmacs indicats per a la pèrdua de pes?
Continuar llegintPer a totes aquelles persones que no consumeixin carn ni peix, també tenim idees de menús
Continuar llegint