Ens han donat el 2n premi a la millor comunicació científica clínica en el congrés de la Societat Espanyola d' Endocinologia i Nutrició

categoría Diabetis

15 juny 2015Premi a la millor comunicació científica clínica en el congrés de la Societat Espanyola d' Endocinologia i Nutrició per un estudi en diabetis gestacional

Associació de glucèmia basal amb resultats obstètrics en població Mediterrània

 

En els últims anys, es qüestionen els criteris diagnòstics de diabetis gestacional i diferents països han adoptat diferents punts de tall per establir quan hem d'actuar amb teràpia mèdica nutricional i seguiment endocrinològic en una gestant per evitar complicacions.

 

Un estudi a escala mundial (l'estudi HAPO amb 25.000 pacients) va demostrar una associació contínua entre glucosa basal (GB) -en rang no considerat de diabetis- i resultats obstètrics adversos com el pes fetal elevat, l’ hiperinsulinisme fetal i la taxa de cesàries. L'estudi no va incloure cap país mediterrani. Després de l'estudi HAPO, diverses organitzacions científiques van recomanar canviar els criteris diagnòstics de diabetis gestacional per poder arribar a un major nombre de dones i per evitar conseqüències adverses neonatals i maternes. Aquests criteris no han estat reconeguts per totes les societats mèdiques i el grup espanyol de diabetis i embaràs va recomanar no adoptar-los fins que no disposéssim de més dades.

 

El nostre grup es va proposar realitzar un estudi anàleg al HAPO, amb l'objectiu d'investigar la relació entre glucèmia basal -en un rang que ara es considera normal però que els nous criteris consideren patològic- i els resultats obstètrics, en una població de gestants del nostre centre.

 

Estudiem 5044 gestants ateses durant tota la gestació a l'Hospital Universitari Quirón-Dexeus en els darrers 7 anys. Es van excloure pacients que havien estat diagnosticades de diabetis gestacional (DG) i tractades durant la gestació així com pacients amb diabetis pregestacional, gestacions múltiples i aquelles que havien rebut tractament de fertilitat.

 

Els resultats van demostrar que en les pacients que no havien estat diagnosticades de diabetis gestacional ni havien estat tractades en la gestació, la taxa d'esdeveniments obstètrics adversos era proporcional a la concentració de glucosa en dejú i era molt significativa en els percentils més elevats de glucosa.

 

Les complicacions associades amb l'elevació de la glucèmia basal van ser: malaltia hipertensiva de l'embaràs, pes elevat en néixer i test de APGAR inferior a 7.

 

Conclusions:

El nostre estudi demostra que en la nostra població, la glucèmia en la gestació, encara en rang que es considera no patològic, es relaciona amb resultats obstètrics adversos. Aquestes dades recolzarien un replantejament dels criteris diagnòstics de diabetis gestacional, ja que hi ha un subgrup de pacients que no es detecten amb els criteris actuals i sí es detectarien considerant la glucosa basal per sobre d'un punt de tall de 95 mg / dL. Pensem que aquestes pacients, anàlogament a les que presenten diabetis gestacional, també es beneficiarien d'una teràpia mèdica nutricional.

 

Autor:


Cap de Servei Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Especialista en endocrinologia de la gestació Especialista en tumors hipofisaris


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Longitud de les agulles d'insulina

Ens han donat el 2n premi a la millor comunicació científica clínica en el congrés de la Societat Espanyola d' Endocinologia i Nutrició

La insulina s'administra en el greix subcutani evitant injectar a nivell intradèrmic o muscular, ja que pot resultar més dolorós o alterar la velocitat d'absorció. Per assegurar una punció adequada d'insulina s'ha de tenir en compte diversos factors, entre ells l'elecció d'una agulla de longitud i gruix adequats.

Continuar llegint

Una planta que redueix el risc cardiovascular millorant els nivells de colesterol, sucre i tensió arterial?

Ens han donat el 2n premi a la millor comunicació científica clínica en el congrés de la Societat Espanyola d' Endocinologia i Nutrició

La suplementació amb Pycnogenol (un producte derivat de l'escorça del pi) millora la funció endotelial en individus amb hipertensió, hiperglucèmia o hiperlipèmia.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +