29 maig 2016
El 27 de Maig és el Dia Nacional del Celíac. La malaltia celíaca és una intolerància permanent al gluten en la qual l'únic tractament és el seguiment d'una dieta sense gluten.
La malaltia celíaca és una intolerància permanent al gluten que es presenta en individus genèticament predisposats, caracteritzada per una reacció inflamatòria de base immunològica.
Els símptomes més freqüents són la pèrdua de pes, pèrdua de gana, fatiga, nàusees, vòmits, diarrea, distensió abdominal, pèrdua de massa muscular, retard del creixement, alteracions del caràcter, dolors abdominals, meteorisme, anèmia ... No obstant això, en altres casos, els símptomes poden ser atípics o fins i tot estar absents.
El gluten és la proteïna que tenen alguns cereals com: Blat, ordi, sègol, espelta, kamut, triticale i possiblement la civada (acostuma a estar contaminada per altres cereals amb gluten).
La ingesta de gluten produeix una atròfia de les vellositats de l'intestí que comporta una mala absorció de nutrients com proteïnes, greixos, carbohidrats, minerals i vitamines.
L'únic tractament és seguir una alimentació sense gluten durant tota la vida. D'aquesta manera s'aconsegueix la reparació de les vellositats intestinals i la correcta absorció de nutrients.
S'estima que a Espanya hi ha 450.000 persones que podrien patir malaltia celíaca (prevalença del 1%) i que només el 10% està diagnosticat.
Què hi ha de nou en els últims estudis?
Un estudi publicat recentment-Patients With Coeliac Disease Reported Higher Consumption of Added Sugar and Total Fat Than Healthy Individuals Barcelona, 27 de maig de 2016- afirma que els nens i adolescents celíacs consumeixen més aliments rics en sucres i greixos comparat amb aquells que no presenten celiaquia.
Es va realitzar un estudi de casos i controls en què durant tres dies, es van analitzar els hàbits alimentaris de 98 nens i adolescents celíacs d'entre 10 i 23 anys i també de 98 participants sense aquesta malaltia.
L'estudi va concloure que els nens i adolescents celíacs segueixen una dieta amb més aliments rics en sucres afegits i greixos que els de la seva mateixa edat que no pateixen aquesta malaltia. Es va observar que l'alimentació era més pobre en carbohidrats i consumien majors quantitats de proteïna (carn, peix o ou). Els subjectes amb malaltia celíaca presentaven nivells inferiors d'àcid fòlic, calci, ferro i magnesi.
Autor:
Dietista-Nutricionista Educadora en Diabetis Coach nutricional Especialista en Nutrició Esportiva Especialista en nutrició en embaràs i lactància Coordinació unitad d' obesidad
Cada vegada són més freqüents les molèsties relacionades amb la ingesta de gluten i el seu impacte mediàtic està en alça. És important saber amb quins trastorns comptem, com distingir-los i quines són les seves característiques principals.
Continuar llegintPer què escollir-nos per perdre pes? S'inicia el compte enrere, ja no hi ha excusa que valgui, i sembla que fa menys mandra posar-se perquè aviat ens anem a la platja! podem ajudar-te a preparar-te per estar més sa-n@
Continuar llegint