T'han diagnosticat intolerància a la fructosa?

categoría Nutrició

16 juny 2016La intolerància o malabsorció a la fructosa es produeix per un dèficit de la mucosa intestinal de la proteïna transportadora GLUT5 que permet l'absorció de la fructosa a l'intestí prim.

Què és la fructosa?

La fructosa és un sucre que es presenta de forma lliure en alguns aliments com les fruites, algunes verdures i la mel.

També la trobem formant part del disacàrid sacarosa (molècula de glucosa + fructosa) també coneguda com sucre.

Com es diagnostica?

Actualment la prova del test d'Hidrogen espirat es considera la millor per al diagnòstic. Aquesta prova consisteix en el mesurament d'hidrogen en l'aire que respirem després de l'administració oral de fructosa. Simplement es deu bufar en un petit aparell que analitza l'Hidrogen en diferents temps després de la ingesta de fructosa.

Quins són els símptomes?

L'excés de sucres no assimilats, passen al còlon, on els bacteris els descomponen formant aigua, gas i àcids. Es manifesta com diarrees, nàusees, vòmits, distensió abdominal, flatulències, dolor abdominal i malestar general.

Per què es produeix la intolerància a la fructosa?

La intolerància a la fructosa es produeix per un dèficit de la mucosa intestinal de la proteïna transportadora glut5 que permet l'absorció de la fructosa a l'intestí prim.

L'absorció de la fructosa també depèn d'un altre transportador, el glut2. S'ha vist que alts nivells de glucosa estimulen el glut2 i facilita el transport de la fructosa. És a dir, els aliments que continguin més glucosa que fructosa solen ser ben tolerats. Un exemple és el sucre de taula.

És el mateix intolerància a la fructosa que fructosemia o intolerància hereditària a la fructosa?

No hem de confondre la intolerància a la fructosa amb la fructosemia o intolerància hereditària a la fructosa que és una malaltia hereditària en la qual no hi ha una alteració de l'absorció intestinal sinó una alteració de la metabolització hepàtica. En aquest cas la dieta ha de ser més estricta.

És permanent?

La malabsorció a la fructosa pot ser permanent, el més comú, o transitòria, provocada per malalties inflamatòries o infeccioses de l'intestí prim com per exemple gastroenteritis, malaltia inflamatòria intestinal, enteritis per radiació, celiaquia ...

Quin és el tractament?

El tractament consisteix en la realització d'una dieta baixa en fructosa. La severitat d'aquests símptomes dependrà de la quantitat ingerida i de la concentració de fructosa. Cada persona presenta una capacitat d'absorció diferent.

Es recomana seguir règim estricte durant 4-6 setmanes per millorar la simptomatologia. Un cop acabat aquest període d'exclusió s'iniciarà la dieta de reintroducció, lenta i progressiva segons la tolerància individual del pacient.

Com podem ajudar-te?

És imprescindible la valoració d'un Dietista-nutricionista en el seguiment d'una dieta baixa en fructosa per evitar problemes nutricionals. En ENDOCS et plantegem una dieta individualitzada i ajustada a les necessitats reals de cada pacient.

Autor:


Cap de Servei Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Especialista en endocrinologia de la gestació Especialista en tumors hipofisaris


Nutricionista i educadora en diabetis


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

2016 és l'any internacional de les llegums

T'han diagnosticat intolerància a la fructosa?

L'Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar l'any 2016 com l'Any Internacional de les Llegums amb el propòsit de sensibilitzar la població sobre els seus avantatges nutricionals com a part d'una producció d'aliments sostenible encaminada a aconseguir la seguretat alimentària i la nutrició.

Continuar llegint

TRUCS NUTRICIONALS PER CUIDAR LA TEVA PELL DESPRÉS DE L’ESTIU

T'han diagnosticat intolerància a la fructosa?

El consum de certs aliments pot ajudar-nos a aconseguir major protecció per la pell exposada al sol i a mantenir el bronzejat

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +