ELS CEREALS DE GRA COMPLET: SEMPRE MÉS SALUDABLES I ... ARA AJUDEN A PREVENIR LA DIABETIS I EL CÀNCER!

categoría Diabetis Nutrició

23 juny 2016



Els cereals de grà complet són aquells als quals no se li ha eliminat cap de les parts que el componen. Aquests productes, elaborats amb farina integral de grà complet, són més nutritius i mantenen totes les vitamines i nutrients.

Els cereals de grà complet són aquells als quals no se li ha eliminat cap de les tres parts que el componen: EL SALVAT, L'ENDOSPERMA I EL GERMEN                      

 

Per què és important mantenir totes les parts dels cereals?

El salvat conté:

  • Substàncies antioxidants
  • Fibra soluble i insoluble
  • Vitamines del grup B com la B2 i B5

El endosperma conté:

  • Hidrats de carboni complexos (midó)
  • Proteïnes (gluten), en el cas d'alguns cereals
  • Vitamines del grup B

El germen conté:

  • Proteïnes
  • Vitamines del grup B com B1, B2, B5 i B6
  • Vitamina E
  • Minerals com ferro, fòsfor, magnesi i calci
  • Àcids grassos essencials omega-6

 

Els productes elaborats amb farina integral de gra complet són més nutritius, ja que no s'han eliminat cap de les parts del cereal i mantenen totes les vitamines i nutrients. Podríem dir que el pa elaborat amb farina de gra complet presenta un valor nutricional superior respecte als pans elaborats amb farines refinades.

BENEFICIS DEL CONSUM DE CEREALS DE GRA COMPLET

  1. BENEFICIS SOBRE LA DIABETIS
  • El consum d'hidrats de carboni complexos i fibra, s'associa amb la disminució dels nivells d'insulina i a una major sensibilitat a aquesta. La ingesta de cereals de gra complet (2-3 racions / dia) s'associa a un descens del 20-30% de risc de Diabetis tipus 2

En cas de Diabetis

  • La farina presenta un menor índex glucèmic (puja de manera més lenta el sucre en sang després dels àpats)
  • Conté components com la fibra, vitamines, minerals i fitoquímics que influencien positivament en els casos de diabetis.
  • La fibra soluble retarda l'absorció intestinal de la glucosa per la seva capacitat de formar gel en contacte amb l'aigua (redueixen l'increment de glucèmia postprandial)
  • La fibra modula la secreció d'hormones gastrointestinals insulinotrópiques.
  • Els compostos antioxidants prevenen l'estrès oxidatiu i, per tant, la inflamació crònica present en la Diabetis.
  1. PREVENCIÓ DEL CÀNCER
  • El consum d'hidrats de carboni de gra complet evita l'augment de pes. Degut a que el 15% del càncer està associat a l'obesitat, la dieta que redueix l'augment de pes, redueix el risc de càncer.
  • Una ingesta elevada de fibra s'associa a una reducció del 30% i el 42% del risc de patir càncer gàstric
  • L'increment de 10 g al dia de cereals de gra complet redueix en un 17% el risc de patir càncer de còlon i recte
  • El consum elevat de vitamines, minerals i compostos fitoquímics presenten un potencial efecte anticancerigen.

 

Les diferents autoritats en salut i nutrició, recomanen el consum d’ almenys la meitat de les racions de cereals diàries integrals de gra complet, el que equival a 2-3 racions diàries de cereals de gra complet al dia.

Autor:


Dietista-Nutricionista Educadora en Diabetis Especialista en Nutrició Esportiva


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

EL KUZU, una planta a la que s’atribueixen moltes propietats beneficioses. Que hi ha de cert en tot això?

ELS CEREALS DE GRA COMPLET: SEMPRE MÉS SALUDABLES I ...  ARA AJUDEN A PREVENIR LA DIABETIS I EL CÀNCER!

S’ha estat parlant sobre les moltes propietats que presenta el Kuzu, entre elles que ajuda a eliminar o reduir el consum d’alcohol, tendeix a disminuir la febre i la grip, alleuja el cansament, ajuda en casos de problemes respiratoris, remei contra la ressaca, etc.

Continuar llegint

Pateixes candidiasi?

ELS CEREALS DE GRA COMPLET: SEMPRE MÉS SALUDABLES I ...  ARA AJUDEN A PREVENIR LA DIABETIS I EL CÀNCER!

La candidiasi és una infecció causada pel fong Candida albicans, un patogen oportunista present de forma natural i en petites quantitats a la nostra flora microbiana, però quan aquesta es desequilibra per diferents factors és quan en patim les seves conseqüències.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +