22 juliol 2016
Diversos estudis demostren que realitzar els àpats de manera descompensada (fora d’horaris o amb proporcions calòriques errònies) afavoreix l’aparició d’excés de pes, dificulta la pèrdua ponderal i augmenta el risc de patir Diabetis Tipus 2
Què és la crononutrició?
Aquest concepte va sorgir al 1986 de la mà d’un doctor anomenat Alain Delabos. És una filosofia que suggereix alimentar-se seguint els nostres rellotges biològics sota la idea que els aliments tenen uns efectes o altres en l’organisme depenent l’hora en què siguin ingerits.
A l’actualitat, la crononutrició estudia l’efecte de l’alimentació sobre el nostre sistema circadiari. És a dir, estudia l’efecte de la ingesta sobre la secreció d’hormones relacionades amb la gana, la sacietat, el son, la vigília, la tolerància a la glucosa, etc. i les repercussions d’aquests efectes.
Què mostren els estudis?
S’observa que aquell grup de dones que consumeix més calories en el esmorzar que no pas en el sopar, però un total de calories diàries igual en ambdós grups, presenta:
S’observa que aquelles persones que menjaven abans de les 15:00h presentaven una major pèrdua de pes i amb un ritme més ràpid que els que mengen després de les 15:00h, sent la ingesta calòrica total diària igual per ambdós grups.
De manera similar a l’estudi anterior, aquest avalua els efectes de dinar a les 13:00h o bé, a les 16:30h amb les mateixes calories totals diàries. S’observa en els que dinen aviat:
Similar als altres estudis però aquest cop en una població diferent, s’avalua l’efecte de dinar abans o després de les 15:00h en l’èxit de la pèrdua de pes en pacients sotmesos a cirurgies bariàtriques.
S’observa que després de classificar els individus en aquells que han perdut pes de la forma esperada i aquells que no després de 6 anys d’observació, el percentatge de persones que dinen després de les 15:00h és significativament més baix en aquells que han tingut èxit comparat amb els que no (37% i 70% respectivament).
Quines són les conclusions?
Per tant, semblaria que el QUAN pot arribar a ser quasi tant important com el QUÈ mengem
Autor:
L'equip de dietistes d’ENDOCS ha participat activament com a experts en nutrició en el projecte "Stay Healthy" impulsat per la Fundació QuirónSalud.
Continuar llegintEls emulsionants són substàncies utilitzades en la indústria alimentària per barrejar dues substàncies no miscibles o difícils de barrejar.
Continuar llegint