L'ORTORÈXIA: OBSESSIÓ PER LA MENJAR SA

categoría Nutrició

18 setembre 2016Si tens obsessió pel menjar sa, podries patir ortorèxia. D'aquesta manera es defineix un trastorn obsessiu compulsiu que porta l'alimentació sana a l'extrem, portant a un control estricte i exhaustiu dels components que conformen els aliments de la dieta.

Què és l'ortorèxia?

Les persones que pateixen ortorèxia intenten evitar com sigui tots els aliments que contenen colorants, conservants, pesticides, ingredients modificats genèticament, greixos saturats, sal o sucres senzills. Senten una sensació de benestar personal en elaborar plats exclusivament amb productes naturals, ecològics o bio. També solen rebutjar tots els productes d'origen animal com la carn, ous i el peix o fins i tot, molts d'ells, segueixen dietes macrobiòtiques o dietes dictades per personatges que prediquen sobre dietes saludables (no sempre persones amb la formació adequada o global)

 

Com és una persona amb ortorèxia?

Les persones amb ortorèxia es preocupen excessivament pel tipus d'aliment que consumeixen, dedicant molt temps a organitzar la seva dieta i planificar-la, es desplacen grans distàncies per aconseguir aliments "especials" o purament ecològics, els pesen, analitzen els seus components, i fins i tot en ocasions abandonen les seves activitats diàries per poder dur a terme el seu mètode de vida. Pel que es refereix a la seva personalitat, solen ser meticuloses, ordenades, exigents i amb necessitat d'autocontrol i autoprotecció.

Els ortorèxics desenvolupen les seves pròpies regles alimentàries. Per seguir-les, solen fer gala d'una gran força de voluntat, però si poques vegades trenquen les seves regles i sucumbeixen a la temptació dels aliments prohibits, se senten culpables i corromputs.

Quanta gent pateix aquest trastorn?

A Espanya actualment es desconeix el nombre de persones amb ortorèxia, pel fet que és un fenomen molt nou, tot i que es creu que afecta el 0,5-1% de la població, sent més vulnerables les dones adolescents.

 

Com se si podria patir ortorèxia?

Alguns criteris diagnòstics establerts són els següents:

  • Dedicar més de tres hores al dia a pensar en la dieta.
  •  Preocupació excessiva per la qualitat dels aliments més que pel plaer de consumir-los.
  • Sentiments de culpabilitat quan no es compleixen les "regles" dietètiques.
  • Planificació excessiva del que es menjarà l'endemà.
  • Aïllament social provocat pel tipus d'alimentació.
  • Renúncia rotunda d'aliments bons però "insaludables".
  • Millora de l'autoestima per alimentar-se de manera sana.

 

I si és tan saludable quins problemes comporta?

 

És molt recomanable menjar sa, però quan es converteix en obsessió, ens pot crear problemes de relació social i entorpir la vida normal.

A nivell nutricional, en molts casos, la dieta final és equilibrada però en d’altres és pobre en proteïna animal i de vegades deficitària en nutrients, especialment el ferro i la vit B12.

Moltes persones, consumeixen quantitats excessives de “suplements nutricionals” recomanat de vegades per “especialistes”. A mes a mes de resultar molt car (hi ha gent que s’arriba a gastar 300 € al mes en suplements), el pitjor és que podrien tenir efectes nocius per la salut.

A la consulta, hem trobat casos d’hipertiroïdisme per excés de iode derivat del consum d’algues (generalment processades i en suplements), recomanat per un “professional de la dieta sana”

També hem trobat hipoglucèmies per àcid alfa-lipoic, un component que s’ha posat de moda pels suplements de “tot en un” (multi vitamines i multi minerals)

Com tot, en la mesura està la saviesa.

Al nostre equip, et podem donar consell nutricional raonable, de sentit comú, T’ACONSELLAREM SOBRE TOT EL QUE ES SA, sense generar por, en resum, sense radicalismes. Si notes que realment has arribat a la fase de trastorn obsessiu la Katarina Gunnard és la persona especialitzada. 

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Especialista en endocrinologia de la gestació


Dietista-Nutricionista Educadora en Diabetis Especialista en Nutrició Esportiva


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Hi ha alguna relació entre consum de lactis i aparició de càncer? Puc seguir consumint?

L'ORTORÈXIA: OBSESSIÓ PER LA MENJAR SA

El dia 4 de febrer se celebra el dia mundial contra el càncer. Coincidint amb aquesta data, volem recordar la importància de l'alimentació i volem aclarir la relació dels lactis amb la mateixa.

Continuar llegint

SIBO (sobrecreixement bacterià en intestí prim)

L'ORTORÈXIA: OBSESSIÓ PER LA MENJAR SA

L'evidència no és concloent fins al moment, però sembla ser que el tractament antibiòtic, una dieta baixa en sucres fermentables i l'ús de probiòtics pot mantenir a ratlla aquesta malaltia

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +