GARCINIA CAMBOGIA

categoría Nutrició Obesitat

20 setembre 2016



L’extracte de la Garcinia Cambogia (àcid hidroxicítric) té un paper prometedor com a coadjuvant de la dieta i l’exercici físic en la pèrdua ponderal en persones amb excés de pes, així com en la resistència esportiva.

L’obesitat ha estat definida per la Organització Mundial de la Salut (OMS) com una malaltia epidèmica de caràcter crònic que afecta la longevitat i la qualitat de vida de les persones que la pateixen.

La primera línia terapèutica es basa en el seguiment d’una pauta dietètica i la realització d’exercici físic. No obstant, molts cops, el resultat és insuficient i necessitem coadjuvants per arribar a un estat saludable i reduir la morbi-mortalitat associada a l’excés de pes.

Aquests coadjuvants han sigut tradicionalment els fàrmacs i la cirurgia bariàtrica o cirurgia de la obesitat. Ara bé, des fa pocs anys s’està obrint pas una altra tipologia d’ajuda en la pèrdua ponderal anomenada fitoteràpia (ús de plantes i substàncies vegetals).

Les plantes destinades a la pèrdua de pes poden actuar a través de 5 mecanismes:

  1. Estimulació de la termogènesi (augment de la temperatura corporal i acceleració del metabolisme)
  2. Augment de la lipòlisi (augmentar la utilització dels greixos com a font d’energia)
  3. Reduint la lipogènesi (reduint la formació de reserves de greix)
  4. Reduint la gana
  5. Disminuint l’absorció de greixos a nivell intestinal

Dins aquest ventall de substàncies vegetals emprades per la pèrdua de pes, podem trobar l’extracte natural del fruit sec de l’arbre Garcinia Cambogia.

 

Què és la Garcinia Cambogia?

És un arbust originari dels boscos humits del sud de l’Índia on s’utilitzen els seus fruits com a espècia de condiment del menjar, component del famós curry i conservant del peix. S’utilitza també en el tractament d’edemes, estrenyiment, meteorisme i trastorns intestinals.

No obstant, és l’extracte dels seus fruits secs el que té el paper principal en el tema que ens ateny: l’àcid hidroxicítric.

 

Quin interès té l’àcid hidroxicítric (HCA)?

L’àcid hidroxicítric incrementa la utilització de greixos com a font d’energia i pot tenir un paper en disminuir la formació de teixit gras (inhibint un enzim anomenat ATP citrat liasa i activant un altre anomenat CPT-1). Addicionalment, se’l creu capaç d’augmentar els nivells de serotonina en el cervell, disminuint la gana.

 

Quina evidència hi ha sobre l’efectivitat de la Garcinia Cambogia en la pèrdua ponderal?

Diferents estudis aleatoritzats i controlats o creuats en humans mostren que l’àcid hidroxicítric és capaç d’influenciar en el metabolisme dels greixos. Els estudis d’aquesta mena tenen validesa científica, per tant, els donem valor.

-Un estudi de 24 pacients amb excés de pes va comprovar que afegint 300mg d’HCA/dia a un suc de tomàquet disminuïa significativament el pes corporal i la ingesta en 2 setmanes (comparat amb prendre el suc de tomàquet sol) (1).

-L’administració de 1000mg d’HCA/dia a 39 persones amb sobrepès durant 16 setmanes, va disminuir significativament el greix corporal comparat amb el grup que nomès va prendre placebo (2).

-2400mg de Garcinia/dia (1200mg de HCA) comparat amb placebo en 89 persones amb excés de pes observà que la reducció de pes fou major en el grup d’intervenció. Tot i que aquest estudi no observà efectes significatius sobre la sacietat en el grup amb HCA (3).

 

Quina evidència hi ha sobre l’efectivitat de la Garcinia Cambogia en la resistència esportiva?

A la Garcinia Cambogia se li atribueixen propietats d’augmentar la utilització de greixos com a font energètica, es pensa que podria millorar la resistència esportiva disminuint la utilització de glucogen muscular a expeses del greix corporal. Alguns estudis:

-En un estudi creuat amb 6 participants (dones sedentàries) donant 250mg de HCA 2 hores abans de l’exercici durant 5 dies es comprovà que comparat amb el placebo, el HCA disminuïa el quocient respiratori i la utilització de glucogen durant 1 hora d’activitat esportiva i augmentava el temps de córrer fins l’esgotament (4).

-Un altre estudi amb la mateixa dosificació i dissenys que l’anterior però amb 6 atletes, observà que la ingesta de 250g de HCA durant 5 dies, disminuïa el quocient respiratori, augmentava la oxidació de greixos i disminuïa la oxidació de carbohidrats comparat amb la presa de placebo (5).

-Un altre estudi demostrà que 500mg durant 5 dies en 5 homes sedentaris, augmentà la oxidació de greixos i disminuí el quocient respiratori comparat amb placebo (6).

 

Conclusions

La Garcinia Cambogia sembla prometedora com a coadjuvant per a la pèrdua de pes.

Tot i així, es considera que encara fan falta més estudis -amb major nombre de participants i amb major durada- per a confirmar el seu paper en la pèrdua de pes i en la resistència esportiva.

Per aquest fet, la Comissió Europea i la EFSA (Autoritat Europea de Seguretat Alimentaria), encarregades de les declaracions de propietats saludables i nutricionals sobre els aliments, no permeten de moment que es puguin fer al·legacions sobre la Garcinia Cambogia en la pèrdua de pes ni en el rendiment esportiu.

Apuntem però aquest producte, perquè segur que en sentirem més a parlar.

 

 

 

 

  1. Westerterp-Plantenga MS, Kovacs EMR. The effect of (−)-hydroxycitrate on energy intake and satiety in overweight humans. International Journal of Obesity. 2002;26(6):870–872.
  2. Hayamizu K, Ishii Y, Kaneko I, et al. Effects of Garcinia cambogia (Hydroxycitric Acid) on visceral fat accumulation: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Current Therapeutic Research.2003;64(8):551–567
  3. Mattes RD, Bormann L. Effects of (−)-hydroxycitric acid on appetitive variables. Physiology and Behavior. 2000;71(1-2):87–94.
  4. Lim K, Ryu S, Nho HS, Choi SD, Kwon T, Tomita K et al. Hydroxycitric acid ingestion increases fat utilization during exercise in untrained women. J Nutr Sci Vitaminol. 2003 Jun;49(3): 163-7.
  5. Lim K, Ryu S, Ohishi Y, Watanabe I, Tomi H, Suh H et al. Short term hydroxycitrate ingestion increases fat oxidation during exercise in athletes. J Nutr Sci Vitaminol. 2002 Apr; 48(2):128-33.
  6. Tomita K, Okuhara Y, Shigematsu N, Suh H, Lim K. Hydroxycitrate ingestion increases fat oxidation during moderate intensity exercise in untrained men. Biosci Biotechnol Biochem. 2003 Sep; 67(9):1999-2001.

Autor:


Cap de Servei Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Especialista en endocrinologia de la gestació Especialista en tumors hipofisaris


Nutricionista i educadora en diabetis


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Dia nacional del Celiac

GARCINIA CAMBOGIA

El 27 de Maig és el Dia Nacional del Celíac. La malaltia celíaca és una intolerància permanent al gluten en la qual l'únic tractament és el seguiment d'una dieta sense gluten.

Continuar llegint

T'han diagnosticat intolerància a la fructosa?

GARCINIA CAMBOGIA

La intolerància o malabsorció a la fructosa es produeix per un dèficit de la mucosa intestinal de la proteïna transportadora GLUT5 que permet l'absorció de la fructosa a l'intestí prim.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +