Neurotensina: Un nou marcador per predir el risc d'Obesitat futura

categoría Nutrició Obesitat

23 setembre 2016



Noves dades publicades a la revista Nature indiquen que la neurotensina podria servir per combatre l'obesitat futura.

Què és la neurotensina?

La Neurotensina (NT) és un pèptid format per 13 aminoàcids que s'expressa en el cervell i en les cèl·lules neuroendocrines la funció és garantir l'eficiència d'absorció intestinal dels greixos que ingerim.

 

Quina és l'evidència actual?

L'expressió d'aquest pèptid es conserva evolutivament.

Els estudis van mostrar que els ratolins que no tenien expressada la NT i seguien una dieta alta en greixos presentaven menors dipòsits de greix, guanyaven menys pes corporal i presentaven millors paràmetres glucèmics (major sensibilitat a la insulina, menors valors de glucosa i insulina en dejú) .

En humans, les concentracions basals de NT- pro, a precursor inactiu de la NT, s'associen significativament amb obesitat i resistència a la insulina. S'ha vist que les persones obeses presenten majors concentracions de NT -pro i això s'ha associat amb la duplicació del risc d'obesitat futura, independentment de l'índex de massa corporal basal, la resistència la insulina, l'edat i el sexe.

A més s'investiguen implicacions més àmplies com la relació de la NT i la incidència de certs tipus de càncer.

 

Quina utilitat pot tenir?

La NT promou l'emmagatzematge de lípids, la qual cosa resultava útil en l'antiguitat quan existia privació de nutrients però no actualment davant una societat que tendeix a consumir dietes altes en greixos. En el context actual, l'NT sembla estar contribuint a un augment de l'obesitat.

El mesurament dels nivells de NT podria detectar risc d'obesitat i possible prevenció de la mateixa i dels seus comorbiditats.

Desxifrar el paper de la NT en l'obesitat permet obrir la porta a nous fàrmacs per combatre-la.

Autor:


Cap de Servei Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Especialista en endocrinologia de la gestació Especialista en tumors hipofisaris


Nutricionista i educadora en diabetis Especialista en diabetis tipus 1 Especialista en nutrició i esport


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Aliments lleugers i depuratius ideals per les festes: La PINYA

Neurotensina: Un nou marcador per predir el risc d'Obesitat futura

Aquesta fruita aporta poques calories (49Kcal / 100g) ja que té un elevat contingut en aigua (82%). De aportació moderada en carbohidrats (11g / 100g) destaca pel seu contingut en fibra (1.5g / 100g), potassi (146mg / 100g), vitamina C (18mg / 100g) i carotenoides (27mcg / 100g).

Continuar llegint

UNA PANDÈMIA SILENCIOSA: EL SUCRE

Neurotensina: Un nou marcador per predir el risc d'Obesitat futura

En els últims temps hem vist incrementat el consum de sucre sobretot en productes manufacturats. Sabem que el seu consum no és bo per a la salut i que afavoreix l'aparició de certes malalties. Quina quantitat de sucre consumim?

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +