El consum diari de iogurt dóna lloc a una millor salut òssia

categoría Nutrició

16 juny 2017



La investigació centra l’atenció en els beneficis que pot tenir el consum d’un iogurt diari en dones post-menopàusiques sobre la massa òssia, la pèrdua d’os cortical i també sobre l’IMC i el teixit adipós.

Una ponència al congrés de la  American Society of Bone and Mineral Research celebrat a Atlanta, Georgia, a finals de 2016, estudi l’efecte dels làctics, concretament el iogurt, sobre la salut òssia.

La investigació centra l’atenció en els beneficis que pot tenir el consum d’un iogurt diari en dones post-menopàusiques sobre la massa òssia, la pèrdua d’os cortical i també sobre l’IMC i el teixit adipós.

El iogurt és un producte làctic resultant de la fermentació de la llet mitjançant bacteris com els lactobacils i els estreptococs, soques beneficioses de la microbiota intestinal. Està en discussió si és o no un aliment probiòtic, és a dir, un producte que conté microorganismes vius que al ser ingerit exerceix un efecte positiu per a la salut, ja que no acaba d’estar clar la seva resistència als sucs gàstrics i les sals biliars.

Com a producte làctic que és, destaca pel seu alt contingut en calci, potassi, magnesi i fòsfor. També aporta vitamina A, vitamina D i vitamines del grup B entre d’altres. A  més també es tracta d’un aliment interessant per el seu baix contingut calòric.

En el Congrés anual de la American Society of Bone and Mineral Research 2016, el Dr. Emmanuel Biver, presentava la seva investigació i les dades obtingudes en relació als efectes del consum de iogurt diari en el manteniment de la salut òssia.

L’estudi s’iniciava sota la hipòtesis que els productes làctics fermentats poden esdevenir protectors de la pèrdua de la massa òssia.

S’avaluà la densitat mineral òssia (DMO) de 733 dones post-menopàusiques, a l’inici de l’estudi i al cap de 3 anys. El consum de iogurt es valorà segons si no se’n prenia mai, si es consumia menys d’una ració al dia o si se’n prenia una o més al dia.  Tanmateix s’avalua la ingesta total de calci, la ingesta total de proteïna i la ingesta total d’energia.

Els resultats provaren efectes beneficiosos de la ingesta de iogurt en la densitat òssia a fèmur i radi, independents d’altres factors (pes, activitat física, ingesta total de calci i de proteïna).  Cal dir però, que la ingesta total d’energia fou semblant en gairebé tota la mostra i la ingesta total de proteïna i calci era major en els consumidors de iogurt.

En les dones que prenien un iogurt diari (91%) s’observa un valor de densitat mineral òssia un 4,4% més alt i també estaven un 6,4% més primes. La prevalença de fractures per traumatismes lleus fou d’un 19% en consumidors de iogurts i 29% en els que no.

Segons els resultats del  Dr. Biver, el iogurt es converteix en un aliment molt interessant per prevenir la pèrdua de massa òssia i reduir el risc de fractures i per mantenir el pes corporal.

El seu contingut en bacteris té influència sobre la microbiota intestinal, millorant l’absorció de calci i disminuint la inflamació al budell.

El iogurt esdevé un aliment molt recomanable per a introduir-lo en una dieta equilibrada i el seguiment d’un estil de vida saludable.

 

Autor:


Cap de Servei Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Especialista en endocrinologia de la gestació Especialista en tumors hipofisaris


Nutricionista i educadora en diabetis


Nutricionista i educadora en diabetis


Nutricionista i educadora en diabetis Especialista en diabetis tipus 1 Especialista en nutrició i esport


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Gran notícia per als pacients que lluiten contra el sobrepès i l'obesitat: per fi un fàrmac que redueix la gana

El consum diari de iogurt dóna lloc a una millor salut òssia

Una dosi diària de 3 mg de liraglutida juntament amb dieta i activitat física ocasiona una pèrdua de pes significativa en persones amb sobrepès i obesitat, i redueix tots els problemes associats a l'excés de pes

Continuar llegint

Hi ha alguna relació entre consum de lactis i aparició de càncer? Puc seguir consumint?

El consum diari de iogurt dóna lloc a una millor salut òssia

El dia 4 de febrer se celebra el dia mundial contra el càncer. Coincidint amb aquesta data, volem recordar la importància de l'alimentació i volem aclarir la relació dels lactis amb la mateixa.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +