S'ha investigat sobre una vacuna i la prevenció de la DIABETIS tipus I

categoría Diabetis Nutrició

20 juliol 2017



Un estudi pilot que avaluava la resposta d'una "vacuna" en la prevenció de la diabetis tipus 1 en les fases inicials de la malaltia, ha obtingut resultats decebedors, d'acord amb l'American Diabetis Association (ADA) 2017 Scientific Sessions.

L'estudi consistia a administrar dues injeccions de glutamat decarboxilasa (GAD-alum) amb 30 dies de diferència respectivament. Els resultats van mostrar que no retardaven ni evitaven el desenvolupament de la Diabetis en comparació amb el grup control.

La Diabetis tipus 1 progressa en diverses etapes. En la primera etapa es produeix el desenvolupament dels anticossos contra el glutamat decarboxilasa. En aquesta primera etapa no hi ha símptomes clínics de la malaltia i els nivells de glucèmia són estables (normoglicèmia).
En la segona etapa, apareix la tolerància anormal a la glucosa, en la qual els anticossos són positius. Finalment la tercera etapa és aquella en què els símptomes apareixen (hiperglucèmia, orinar amb més freqüència (poliúria), pèrdua de pes, set extrema (polidípsia), gana extrem (polifàgia) etc) i per tant, el diagnòstic de la malaltia es fa present.

Estudis previs han indicat que la teràpia amb GAD-alum (glutamat decarboxilasa) es va associar amb la preservació de la funció de les cèl·lules dels illots pancreàtics (són les cèl·lules que es destrueixen en l'evolució de la Diabetis i les formadores d'insulina) en els pacients en les primeres etapes del desenvolupament de la malaltia.


En l'estudi pilot, el Dr. Larsson, professor d'endocrinologia pediàtrica i diabetis, de la Universitat de Lund (Suècia) i els seus companys van assignar a l'atzar a 50 nens entre 4-18 anys d'edat durant 5 anys (Maig del 2009 fins a Gener del 2012), que es trobaven en la primera i segona etapa de l'aparició de diabetis. Es van distribuir aleatòriament per rebre injeccions de GAD-alum en dues dosis de 20 mg o bé placebo.

No es va produir cap efecte associat a la injecció subcutània de GAD- alum. Els resultats no mostraven alteració en la progressió de la diabetis ni de cap altra malaltia autoimmune. Així que no es va poder aconseguir un efecte en prevenir ni endarrerir l'aparició de la Diabetis tipus I.

Els investigadors consideren que l'assaig és una mostra petita en la qual podria haver afectat la capacitat de detectar diferències en l'efecte del tractament. El Dr. Larsson (investigador) considera que altres dosis o combinacions amb agents immunomoduladors o altres antígens poden ser provats per a la prevenció de la Diabetis i tenir resultats més prometedors.

Actualment s'estan realitzant quatre assaigs amb la vacuna anti-GAD per aconseguir la recerca d'estratègies preventives i eficaces per al tractament de la diabetis.

Amb els estudis clínics i la recerca de la "vacuna" es pretén prevenir l'aparició de la Diabetis en fases inicials per evitar les conseqüències clíniques de la malaltia.

Autor:


Cap de Servei Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Especialista en endocrinologia de la gestació Especialista en tumors hipofisaris


Nutricionista i educadora en diabetis


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

UNA PANDÈMIA SILENCIOSA: EL SUCRE

S'ha investigat sobre una vacuna i la prevenció de la DIABETIS tipus I

En els últims temps hem vist incrementat el consum de sucre sobretot en productes manufacturats. Sabem que el seu consum no és bo per a la salut i que afavoreix l'aparició de certes malalties. Quina quantitat de sucre consumim?

Continuar llegint

Per als amants del formatge i de la carn vermella tenim una bona notícia

S'ha investigat sobre una vacuna i la prevenció de la DIABETIS tipus I

Per als amants del formatge i de la carn vermella tenim una bona notícia: El consum d'àcids grassos saturats (AGS) provinents dels lactis i les carns no processades no són nocius per a la salut cardiovascular ni es relacionen amb un major risc de diabetis, mentre que el consum de carns processades com salsitxes, embotits i bacó sí que es relacionen amb patologia cardiovascular i mortalitat.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +