Pot la Metformina prevenir la diabetis?

categoría Diabetis Obesitat

31 agost 2017La metformina se l’ha etiquetat com “l’aspirina del segle XXI”, es tracta d’un fàrmac molt antic, que està demostrant beneficis més enllà de la indicació clàssica del tractament de la diabetis

La metformina se l’ha etiquetat com “l’aspirina del segle XXI”, es tracta d’un fàrmac molt antic, un remei derivat d’herbes l’ús del qual es remunta a la medicina tradicional europea, que està demostrant beneficis més enllà de la indicació clàssica del tractament de la diabetis. En parlarem més extensament en posts successius.

Un dels estudis presentats a les 77ª” Sessions Científiques de la American Diabetes Association” i que s’emmarca dins del Programa de Prevenció de la Diabetis, mostra els efectes preventius que pot tenir la metformina en l’aparició de diabetis mellitus tipus 2 en dones amb antecedents de diabetis gestacional, ja que s’ha vist que hi tenen més predisposició.

El Programa de Prevenció de la Diabetis consisteix en un estudi d’investigació clínica multicèntric, iniciat al 1996 als Estats Units, amb l’objectiu d’analitzar l’efecte de la pèrdua de pes amb canvis alimentaris i activitat física, o bé amb tractament amb metformina, en la prevenció de la DM2. La metformina és un fàrmac utilitzat en el tractament de la DM2 que ajuda en el control dels nivells de glucosa en sang .

L’estudi inclogué un total de 3.234 participants amb sobrepès i prediabetis,  els quals es classificaren en 3 grups: el primer grup realitzà una intervenció d’estil de vida (dieta hipocalòrica reduïda en greix juntament amb 150 minuts d’exercici físic setmanal), el segon utilitzà metformina 2 cops al dia i el tercer grup fou el grup control. Tant el grup que prengué metformina com el grup control reberen informació nutricional i d’activitat física.

Els resultats mostraren que el grup d’intervenció d’estil de vida va reduir un 58% el risc de desenvolupar diabetis (només un 5% anual), en comparació amb el grup amb metformina que va reduir el risc un 31% (un 7,8% va progressar a diabetis anualment). Per altra banda, el grup control va desenvolupar diabetis a un ritme del 11% anual.

Posteriorment a la finalització de l’estudi, anàlisis addicionals han mostrat que les dones amb història de diabetis gestacional que prenien metformina van reduir en un 41% el risc de desenvolupar diabetis tipus 2 a llarg termini, a diferència d’una reducció del 11% en les dones sense antecedents.

En definitiva, la pèrdua de pes amb canvis alimentaris i l’augment de l’exercici físic redueix notablement la probabilitat de desenvolupar diabetis mellitus tipus 2 posteriorment, en població general podem dir que és la intervenció més eficaç. No obstant, l’ús de metformina també ha demostrat una reducció significativa del risc de diabetis, especialment en les pacients amb antecedents de diabetis gestacional.

 

Autor:


Cap de Servei Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Especialista en endocrinologia de la gestació Especialista en tumors hipofisaris


Nutricionista i educadora en diabetis


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

DEGÀLEG NUTRICIONAL DEL NADAL

Pot la Metformina prevenir la diabetis?

Ja tenim aquí el Nadal. Doncs bé, tant si han sucumbit a les temptacions comercials com si no, a continuació trobareu el decàleg nutricional del Nadal per tal de mantenir la salut i el pes corporal durant la marató de dies festius i les seves corresponents celebracions.

Continuar llegint

Ens han donat el 2n premi a la millor comunicació científica clínica en el congrés de la Societat Espanyola d' Endocinologia i Nutrició

Pot la Metformina prevenir la diabetis?

Premi a la millor comunicació científica clínica en el congrés de la Societat Espanyola d' Endocinologia i Nutrició per un estudi en diabetis gestacional

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +