Els edulcorants artificials alteren la resposta intestinal a la glucosa i predisposen a diabetis

categoría Diabetis Nutrició

29 setembre 2017Ja us hem parlat altres vegades dels edulcorants, del que ens preocupa que puguin empitjorar el sobrepès i la síndrome metabòlica. Un estudi recent liderat pel Dr Richard Young, Universitat d'Adelaide, Austràlia, relaciona el consum d'edulcorants artificials amb l'aparició de Diabetis tipus 2

La clara relació entre les begudes ensucrades i l'aparició de la Diabetis tipus 2 ha provocat canvis en les polítiques, inclosa la introducció d'impostos sobre aquestes begudes. Com a alternativa, els edulcorants artificials s'utilitzen cada vegada més en begudes, galetes, barretes de cereals, gelats etc però fa temps que existeix controvèrsia sobre si aquests són saludables o fins i tot podrien causar més mal que el propi sucre comú.

Les troballes d'aquest estudi van ser presentats en l'Associació Europea per a l'Estudi de la Diabetis (EASD) en setembre 2017.

Treballs previs han demostrat que substituir el sucre de les begudes per refrescs "sense sucre" o "light" que contenen edulcorants artificials no es tradueix en un menor risc de diabetis tipus 2. De fet, l'associació entre les begudes sense sucre i el risc de patir diabetis tipus 2 és similar a les begudes ensucrades.

Es va realitzar un estudi de doble cec aleatoritzat en el qual es van reclutar 60 voluntaris. Els investigadors pretenien avaluar els efectes de la suplementació dietètica amb edulcorants artificials combinats (com ara la sucralosa i el acesulfame-K), freqüentment trobats en begudes "sense sucre" o "light" durant 2 setmanes.

Es van seleccionar 60 subjectes, d'edat mitjana 27 anys i amb IMC 24 kg / m 2, no consumidors habituals d'edulcorants artificials. Els participants es van sotmetre a una endoscòpia i es van avaluar els efectes sobre l'absorció de glucosa, les respostes glucèmiques, la producció d'insulina i les hormones intestinals, incloent el polipèptid insulintròpic dependent de glucosa GLP-1 i GLP-2.

D'altra banda, l'altre grup, va ingerir en forma de càpsules, tres vegades al dia i abans dels àpats, edulcorants artificials, equivalent a beure 1,2 a 1,5 L de beguda edulcorada per dia.

Passades 2 setmanes, es van avaluar els resultats. Pel que fa a l'absorció de glucosa, després de 2 setmanes de suplementació d'edulcorants artificials, hi va haver un augment de l'absorció tardana de glucosa (als 90 i 120 minuts). Els dos grups van presentar respostes glucèmiques similars a la glucosa, però la suplementació d'edulcorants artificials va augmentar els nivells de glucosa en plasma en un 24% en comparació amb placebo.
Pel que fa al GLP-1, que actua per limitar l'augment de la glucosa a la sang després dels àpats i proporciona sacietat, els subjectes que van consumir edulcorants artificials presentaven una resposta atenuada el 34%. Les respostes de GLP-2, i insulina a la glucosa van ser similars en els dos grups.

Els resultats de l'estudi revelen que dues setmanes de suplements dietètics amb edulcorants artificials augmenta l'absorció de glucosa, la resposta glucèmica a la glucosa i atenua la resposta de GLP-1.

Les troballes indiquen que el consum d'edulcorant, pot exagerar els nivells postpandrials (posterior als àpats) de glucosa, el que podria predisposar a desenvolupar diabetis tipus 2. Això està d'acord amb estudis previs i recents que relacionen el consum d'edulcorant amb síndrome metabòlic i amb risc cardiovascular.

Autor:


Cap de Servei Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Especialista en endocrinologia de la gestació Especialista en tumors hipofisaris


Nutricionista i educadora en diabetis


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Gestació en la pacient amb diabetis

Els edulcorants artificials alteren la resposta intestinal a la glucosa i predisposen a diabetis

Per a una gestació saludable és fonamental mantenir la glucosa dins els valors òptims abans i durant l'embaràs per evitar les complicacions

Continuar llegint

Ens han donat el 2n premi a la millor comunicació científica clínica en el congrés de la Societat Espanyola d' Endocinologia i Nutrició

Els edulcorants artificials alteren la resposta intestinal a la glucosa i predisposen a diabetis

Premi a la millor comunicació científica clínica en el congrés de la Societat Espanyola d' Endocinologia i Nutrició per un estudi en diabetis gestacional

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +