19 desembre 2017L'índex glucèmic (IG) mesura la capacitat que tenen els carbohidrats d'elevar la glucèmia (sucre en sang) després de ser ingerit, en comparació una la glucosa pura.

Què és?

L'índex glucèmic (IG) mesura la capacitat que tenen els carbohidrats d'elevar la glucèmia (sucre en sang) després de ser ingerit, en comparació una la glucosa pura.

Els carbohidrats provenen dels farinacis (pasta, arròs, patata, llegums, cereals ...), làctics (llet, iogurt i formatge), fruites (fresques i dessecades) i verdures o hortalisses. Cal tenir en compte, que només els aliments que contenen carbohidrats tenen un IG, és a dir que els greixos i els aliments proteics no tenen IG.

En general, els aliments amb un IG baix augmenten lentament la glucosa sanguínia mentre que els de IG alt la incrementen ràpidament. L'absorció ràpida de glucosa genera una major demanda d'insulina i el pàncrees genera un sobreesforç, això afavoreix l'augment de pes i l'aparició Diabetis o prediabetis. També pot generar "hipoglucèmies reactives", baixades de sucre unes dues hores després de la ingesta, que es deuen a una secreció exagerada d'insulina.

Els IG es classifiquen en 3 categories (segons l'absorció digestiva):

- Baix (o molt baix) IG: <55

- Mitjà (o sota) IG: 55-69

- Alt IG:> 70

BAIX IG (<55)

MITJÀ IG (55-69)

ALT IG (> 70)

CARBOHIDRATS:

Farinacis cuits al dente i integrals (arròs o pasta) o llegums

FRUITES:

Fruites fresques amb poc contingut en sucre (poma, taronja, meló, pera, prunes, aranja, gerd ...)

VERDURES:

Verdures / Amanides

LACTIS:

Formatge, iogurt i llet

CARBOHIDRATS:

Pasta integral al dente o cuscús integral

arròs integral

Cereals d'esmorzar, galetes sense sucre

FRUITES:

Fruites fresques amb major contingut en sucre (mànec, plàtan, raïm, kiwi ...)

CARBOHIDRATS:

pa blanc

Patata, arròs blanc

SUCRES

Sucre simple (mel, sucre de taula ...)

Postres dolços (gelats, croissants, xocolata, caramels ...)

VERDURES:

Carbassa i pastanaga bullida

Fruites: en almívar, en el seu suc enllaunades o fruites molt madures (meló o síndria)

ALTRES:

Alcohol, refrescos

No tots els hidrats de carboni tenen un índex glucèmic igual, el de la patata és molt més elevat que el de la pasta.

En quins casos hem de realitzar una alimentació amb BAIX IG?

En realitat s'aconsella una alimentació amb carbohidrats de BAIX IG per a tothom. Potenciar carbohidrats rics en fibra com ara arròs integral, pasta integral, llegums, segó de blat, cereals integrals etc contenen més fibra (sacia més i ajuda a millorar el trànsit intestinal) i són més rics en vitamines i minerals.

És IMPRESCINDIBLE el seguiment d'una dieta amb BAIX IG en pacients amb patologies com la Diabetis, prediabetis, hipoglucèmies reactives o Síndrome de l'Ovari poliquístic. En aquests casos interessa potenciar moltíssim els aliments amb baix índex glucèmic, per evitar produir pics de glucèmia i resposta insulínica exagerada.

 

Hi ha alguna altra variable a tenir en compte?

No solament és important el valor de l'IG dels carbohidrats sinó també és molt important COM aquests carbohidrats estan combinats amb altres aliments. Això pot fer disminuir l'IG (la resposta glucèmica d'aquell menjar):

Si combinem els carbohidrats amb aliments o nutrients com FIBRA, GREIX I PROTEÏNA reduirà l'IG.

Greixos: Afegir oli d'oliva o fruits secs. (Exemple: Tallarines saltejats amb verdures i fruits secs)

Fibra: Afegir verdures o hortalisses juntament amb els farinacis disminueix l'índex glucèmic (Exemple: Pujarà més ràpid l'IG amb un plat de pasta al dente que no un plat de pasta saltatejat amb verdures)

Proteïna: Barrejar carbohidrats amb proteïna (Exemple: Arròs acompanyat d'un tros de salmó o pollastre a la planxa)

En ENDOCS podem ajudar-te a seguir una dieta adaptada a les teves necessitats i patologies. És recomanable el seguiment d'una dieta rica en fibra i amb baix IG per a tota la població però imprescindible per a aquelles persones amb Diabetis, alteracions en la glucosa, hipoglucèmies reactives o Síndrome de l'ovari poliquístic.

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Especialista en endocrinologia de la gestació


Dietista-Nutricionista Educadora en Diabetis Especialista en Nutrició Esportiva


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

DEGÀLEG NUTRICIONAL DEL NADAL

ÍNDEX GLUCÈMIC

Ja tenim aquí el Nadal. Doncs bé, tant si han sucumbit a les temptacions comercials com si no, a continuació trobareu el decàleg nutricional del Nadal per tal de mantenir la salut i el pes corporal durant la marató de dies festius i les seves corresponents celebracions.

Continuar llegint

Aliments de temporada: LA CARBASSA

ÍNDEX GLUCÈMIC

Típica de la tardor, té importants propietats nutritives y escasses calories

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +