Pateixes candidiasi?

categoría Nutrició

09 gener 2018



La candidiasi és una infecció causada pel fong Candida albicans, un patogen oportunista present de forma natural i en petites quantitats a la nostra flora microbiana, però quan aquesta es desequilibra per diferents factors és quan en patim les seves conseqüències.

Què és la càndida?

La candidiasi és una infecció causada pel fong Candida albicans, un patogen oportunista present de forma natural i en petites quantitats a la nostra flora microbiana, però quan aquesta es desequilibra per diferents factors és quan en patim les seves conseqüències.

Les infeccions per Candida són més prevalents en nadons de molt baix pes al nàixer, pacients infectats pel VIH o sotmesos a tractaments oncològics, degut a la debilitació del sistema immunitari que deixa via lliure a la invasió d’agents patògens (se’ls diu patògens oportunistes). Tanmateix, les persones sanes també són susceptibles a la seva infecció. Factors que l’afavoreixen son: l’ús d’antibiòtics i corticosteroides, l’hipotiroïdisme, la diabetis mellitus, l’embaràs i l’estrès crònic, tant present en la nostra societat.

Quines infeccions provoca?

Les infeccions més habituals són les localitzades a nivell vaginal, anomenades vaginitis, caracteritzades per picor, dolor i variacions de les secrecions vaginals, però també es poden desenvolupar a tot el tracte gastrointestinal (boca, esòfag, entestí). S’estima que el 75% de les dones tindrà candidiasi vaginal 1 cop en la seva vida i que el 40-50% dels casos serà recurrent.

Quin és el tractament?

Actualment, el tractament més efectiu per combatre la candidiasi és la prescripció d’un antifúngic. No obstant, diversos assajos clínics coincideixen que l’administració d’un complement probiòtic juntament amb l’antifúngic n’afavoreix l’erradicació i la prevenció de futures recurrències.

Pel que fa a l’alimentació, les dietes molt baixes en hidrats de carboni, eliminant tot tipus de sucres simples i complexes, han estat àmpliament recomanades, però l’evidència actual no demostra que una dieta d’aquest tipus predisposi el seu creixement. Algunes recomanacions dietètiques que han mostrar lleu efectivitat són la reducció o eliminació de sucres simples com la glucosa, fructosa i sacarosa, els quals estan presents en elevades quantitats en els productes processats (brioixeria, galetes, cereals d’esmorzar...) i l’oli de coco, que presenta propietats antifúngiques.      

Per tant, la valoració per part d’un/a dietista-nutricionista és imprescindible en la resolució de la candidiasi. A ENDOCS trobaràs un equip multidisciplinari d’endocrins i dietistes-nutricionistes per ajudar-te a assolir els teus objectius.

 

Referències:

  1. Matsubara VH, Bandara HMHN, Mayer MPA, Samaranayake LP. Probiotics as Antifungals in Mucosal Candidiasis. Clin Infect Dis. 2016;62(9):1143-53.
  2. Weig M, Werner E, Frosch M, Kasper H. Limited effect of refined carbohydrate dietary supplementation on colonization of the gastrointestinal tract of healthy subjects by Candida albicans. Am J Clin Nutr. 1999;69(6):1170-3.
  3. Martinez RCR, Franceschini SA, Patta MC, Quintana SM, Candido RC, Ferreira JC, et al. Improved treatment of vulvovaginal candidiasis with fluconazole plus probiotic Lactobacillus rhamnosus GR-1 and Lactobacillus reuteri RC-14. Lett Appl Microbiol. 2009;48(3):269-74.
  4. Vicariotto F, Del Piano M, Mogna L, Mogna G. Effectiveness of the Association of 2 Probiotic Strains Formulated in a Slow Release Vaginal Product, in Women Affected by Vulvovaginal Candidiasis. J Clin Gastroenterol. 2012;46(October):S73-80.
  5. Shino B, Peedikayil FC, Jaiprakash SR, Ahmed Bijapur G, Kottayi S, Jose D. Comparison of Antimicrobial Activity of Chlorhexidine, Coconut Oil, Probiotics, and Ketoconazole on Candida albicans Isolated in Children with Early Childhood Caries: An in Vitro Study. Scientifica (Cairo). 2016.
  6. Pendharkar S, Brandsborg E, Hammarström L, Marcotte H, Larsson P-G. Vaginal colonisation by probiotic lactobacilli and clinical outcome in women conventionally treated for bacterial vaginosis and yeast infection. BMC Infect Dis. BMC Infectious Diseases; 2015;15(1):255.
  7. Abu-Elteen KH. The influence of dietary carbohydrates on in vitro adherence of four Candida species to human buccal epithelial cells. Microb Ecol Health Dis. 2005;17(3):156-62.
  8. Hanson L, VandeVusse L, Jermé M, Abad CL, Safdar N. Probiotics for Treatment and Prevention of Urogenital Infections in Women: A Systematic Review. J Midwifery Womens Health. 2016;61(3):339-55.
  9. Falagas ME, Betsi GI, Athanasiou S. Probiotics for prevention of recurrent vulvovaginal candidiasis: A review. J Antimicrob Chemother. 2006;58(2):266-72.

 

 

 

Autor:


Cap de Servei Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Especialista en endocrinologia de la gestació Especialista en tumors hipofisaris


Nutricionista i educadora en diabetis


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Pateixes candidiasi?

Pateixes candidiasi?

La candidiasi és una infecció causada pel fong Candida albicans, un patogen oportunista present de forma natural i en petites quantitats a la nostra flora microbiana, però quan aquesta es desequilibra per diferents factors és quan en patim les seves conseqüències.

Continuar llegint

Menjar mentre es camina afavoreix el sobrepès

Pateixes candidiasi?

Un estudi publicat a la revista Journal of Health Psychology, conclou que menjar mentre es camina afavoreix una sobreingesta en els menjars posteriors, afavorint el sobrepès.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +