El Protocol Nutricional Autoimmune, una possible ajuda per a pacients amb malalties autoimmunitàries?

categoría Nutrició

05 febrer 2018El Protocol Autoimmune és un estil de vida que combina l’alimentació i hàbits saludables, i que pretén millorar la salut de les persones amb malalties autoimmunitàries. Val a dir que aquest protocol no ha assolit nivell d’evidència científica però ens el demana gent amb trastorns autoimmunitaris, especialment digestius, que no milloren amb la teràpia bàsica i provar-ho tampoc no perjudica.

 

Per què les defenses ens ataquen?

Els trastorns autoimmunes es produeixen quan el sistema immunitari ataca i destrueix les cèl·lules sanes del propi cos per error, quan en realitat ens hauria de protegir de substàncies nocives alienes com virus, bacteris, toxines, cèl·lules cancerígenes, entre d’altres. Avui en dia encara es desconeixen les causes d’aquesta “confusió”, esdevenint un conjunt de malalties multifactorials on interaccionen factors genètics, hormonals, infecciosos i ambientals. Desafortunadament, tampoc existeix una cura definitiva. Algunes de les més comuns són: psoriasis, esclerosis múltiple, artritis reumatoide, malalties inflamatòries intestinals, tiroïditis de Hashimoto, ..., i un centenar més de conegudes.

Què és el Protocol Autoimmune i per què pot ser útil?

El Protocol Autoimmune consisteix en un pla alimentari temporal en el que s’elimina durant 1 a 3 mesos, inclús prolongar-se més temps, tots aquells aliments que són susceptibles de promoure inflamació i de desencadenar reaccions autoimmunitàries a l’organisme, i una posterior reintroducció dels aliments que es suprimeixen a l’inici per esbrinar quins d’aquests causen reacció.

L’objectiu d’aquesta primera fase d’eliminació és regenerar i reparar un sistema digestiu permeable i danyat i reduir al mínim l’activitat immunitària. Cal recordar que el 70% de les cèl·lules immunitàries es troben en aquest òrgan, d’aquí la seva importància de cuidar-lo.

Aquest protocol és força restrictiu. Els aliments que s’exclouen en la primera fase d’eliminació són:

 • Cereals i llegums
 • Lactis
 • Olis vegetals (oli soja, lli, colza...)
 • Tot tipus d’additius alimentaris
 • Sucres i edulcorants naturals o artificials
 • Llavors, fruits secs i espècies derivades de llavors (comí, mostassa, nou moscada...)
 • Solanàcies (patata, tomàquet, albergínia, pebrot, pebre)
 • Ous
 • Begudes alcohòliques
 • Xocolata, cacau i cafè

Els aliments permesos són:

 • Carn, aus, vísceres, peix i marisc
 • Fruites i verdures, excepte les solanàcies
 • Greixos (oli d’oliva verge, alvocat, coco, greix d’animals de pastura)
 • Aliments probiòtics (kombucha, kefir d’aigua o de coco, chucrut...)
 • Infusions d’herbes, vinagres sense sucres ni pasteuritzats, mel crua en molt petites quantitats i de forma ocasional

No n’hi ha dubte que el pilar bàsic del Protocol Autoimmune és l’alimentació, però serà imprescindible que el canvi vagi acompanyat d’un son adequat, exercici físic diari, prendre el sol i una vida sense estrès, aspectes difícils de modificar en la societat actual.

És la solució definitiva a les malalties autoimmunitàries?

Evidentment que no és la panacea a l’eradicació d’aquest tipus de malalties, però s’han descrit casos de remissió parcial o total si s’aplica junt amb el tractament mèdic. No obstant, l’èxit només s’assolirà si ens replantegem l’estil de vida i mantenim després una dieta adequada i natural.

Qui et pot ajudar?

A ENDOCS trobaràs un equip multidisciplinari d’endocrins i dietistes-nutricionistes que t’ajudaran a iniciar aquest canvi i a aconseguir un estat de salut òptim. 

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Nutricionista i educadora en diabetis


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

SERVEI DE NUTRICIÓ ONLINE

El Protocol Nutricional Autoimmune, una possible ajuda per a pacients amb malalties autoimmunitàries?

A ENDOCS-NUTRICIÓ Oferim visites amb la nutricionista de forma telemàtica

Continuar llegint

La nutrició en l'esport: peça clau

El Protocol Nutricional Autoimmune, una possible ajuda per a pacients amb malalties autoimmunitàries?

L'exercici físic està de moda. Cada vegada hi ha més persones que consideren imprescindible l'exercici físic en les seves vides i el practiquen de manera rutinària. L'exercici no només millora l'estat de salut física, també ens aporta importants beneficis en la salut mental i millora la memòria i capacitat cognitiva. Per a molts superar-se i millorar el rendiment suposen la motivació necessària per mantenir i reforçar l'activitat. Una alimentació adaptada a les necessitats de cada persona i al tipus d'exercici que realitza, és clau per aconseguir-ho.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +