Els edulcorants artificials s'associen a obesitat, disfunció metabòlica i diabetis

categoría Nutrició Obesitat

11 abril 2018



El consum d'edulcorants, que te com a objectiu principal reduir el consum de sucre, de calories i prevenir l'obesitat i la diabetis, podria tenir un efecte contrari al que es pretén.

Al congrés anual de l'Endocrine Society celebrat aquest març a Chicago, es van presentar els resultats d'un estudi sobre el consum d'edulcorants i els seus efectes, sobretot en persones que pateixen sobrepès o obesitat.

L'estudi afirma que el consum d'edulcorants baixos en calories pot promoure la disfunció metabòlica i predisposar a les persones a patir diabetis tipus II, particularment aquells que presenten obesitat.

Es tracta d'un experiment liderat pel Dr. Sabyasachi Sen de la Universitat George Washington. Es van extreure cèl·lules mare del teixit adipós humà i es van seguir durant 12 dies en mitjans que promouen la producció de greix, per imitar un ambient obesogènic, i es va agregar una dosi d'edulcorant de 0,2 milimols (equivalent a 5 llaunes de refresc sense sucre al dia). Amb aquesta dosi, els investigadors van observar una regulació positiva dels gens relacionats amb la producció de greix i la inflamació. En conclusió, l'estudi suggereix que els edulcorants, especialment la sucralosa, promouen l'acumulació de greix dins de les cèl·lules. El mecanisme és un increment en l'entrada de glucosa a través d'una major activitat de transportadors de glucosa.

En un altre experiment, es van analitzar mostres de biòpsia de greix abdominal de 14 adults obesos i quatre adults amb normopès que consumien habitualment sucralosa. En els adults obesos, es va observar un major transport de glucosa a les cèl·lules i una sobreexpressió de gens coneguts productors de greix, en comparació amb mostres de biòpsies de greix d'adults que no van consumir edulcorants. En les persones que tenien normopès i consumien sucralosa, no hi va haver canvis significatius. Això suggereix que les persones amb obesitat poden ser més sensibles als edulcorants artificials que les persones en normopès, i els canvis que ocorren a nivell cel·lular, poden predisposar a patir complicacions metabòliques com Diabetis tipus II o malalties inflamatòries.

Per tant, com a conclusió, hem d'evitar el consum d'edulcorants artificials ja que aquests poden alterar el metabolisme i en especial a aquelles persones que presenten sobrepès o obesitat.

 

En ENDOCS disposem de Dietistes-Nutricionistes titulades que poden ajudar-te a eliminar per complet el consum de sucre i edulcorants amb certes estratègies. D'aquesta manera, amb una mica d'esforç i temps, t'acostumaràs al gust natural dels aliments i evitaràs del tot la "addicció" als dolços.

Autor:


Cap de Servei @doctorsesmilo Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Especialista en endocrinologia de la gestació


Dietista-Nutricionista Educadora en Diabetis Especialista en Nutrició Esportiva


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Què de bo i dolent hi ha en la mel?

 Els edulcorants artificials s'associen a obesitat, disfunció metabòlica i diabetis

Quan sentim parlar de mel, segurament, el primer que ens ve al cap és un gran pot de vidre, també podem pensar en les abelles i a continuació ho associem amb el refredat, en la tos o en una culleradeta per endolcir quelcom. En els darrers temps, també seria d’esperar que ho relacionem amb sucres lliures, amb pics de glucosa en sang i amb alguna que altra crítica qüestionant-ne els beneficis. És aleshores quan el cap ja s’ha fet un embolic. Què de bo i de dolent hi ha en la mel?

Continuar llegint

El consum diari de iogurt dóna lloc a una millor salut òssia

 Els edulcorants artificials s'associen a obesitat, disfunció metabòlica i diabetis

La investigació centra l’atenció en els beneficis que pot tenir el consum d’un iogurt diari en dones post-menopàusiques sobre la massa òssia, la pèrdua d’os cortical i també sobre l’IMC i el teixit adipós.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +