Erradicar el dèficit de iode: la declaració de Cracòvia

categoría Tiroides

18 abril 2018El iode és imprescindible perquè la glàndula tiroide treballi amb normalitat. La nutrició deficient en iode és un dels problemes de salut pública més fàcilment prevenibles que l'OMS qualifica com la major causa de deficiència mental que es pot prevenir.

El iode és imprescindible perquè la glàndula tiroide treballi amb normalitat. La nutrició deficient en iode és un dels problemes de salut pública més fàcilment prevenibles que l'OMS qualifica com la major causa de deficiència mental que es pot prevenir.

 Les poblacions de més risc són les gestants i la població infantil. L'hormona tiroïdal (tiroxina) -que conté iode-, és clau per a la maduració cerebral del fetus i en els primers anys de vida. L'OMS recomana la iodació de la sal com a mesura més eficaç per a l'eradicació de la deficiència de iode, per ser l'aliment que més fàcilment pot arribar a tota la població.

Tot i que, en concret, a Espanya, la nutrició de iode ha millorat sensiblement en els darrers anys, s'ha de treballar per garantir que l'aportació suficient de iode arribi a tota la població, molt especialment als grups de més risc: dones embarassades, dones en edat fèrtil i nens.

El projecte EUthyroid, constituït per investigadors de 27 països d'Europa, ha treballat en els últims 3 anys per unir esforços amb l'objectiu de trobar estratègies comunes que contribueixin a l'eradicació i prevenció de la deficiència de iode (TDY).

EL esforç ha culminat amb "La Declaració de Cracòvia", un document en el qual s'indica les línies a seguir per aconseguir l'objectiu. Es basa en 4 línies mestres:

1. Tota la sal de consum hauria de ser iodada, consensuant entre els països Europeus el contingut mínim de iode però ajustant-se a les necessitats de cada país. Cal la implicació de la política: treballar en una legislació que ho permeti. Així doncs és fonamental assessorar els polítics perquè assumeixin aquesta responsabilitat per assolir aquest objectiu.

2. Els Programes de Prevenció, la seva Avaluació i la Monitorització de la Nutrició de iode són responsabilitat dels governs i de les autoritats de salut pública.

3. Hi hauria d'haver Comitès Assessors, compostos per experts interessats en el camp de la prevenció dels transtorns per dèficit de iode (TDY), que poguessin assessorar els polítics i les autoritats de la Salut Pública. Les institucions públiques a cada comunitat autònoma haurien de promoure i finançar aquests comitès.

4. Mentre el consum de sal iodada sigui voluntari, els governs i les autoritats de Salut Pública haurien de fomentar i finançar campanyes per promoure que en lloc de consumir sal comuna es consumeixi sal iodada. No es tracta de consumir més sal, sinó poca però iodada.

Amb aquesta crida, des del Projecte EUthyroid s'espera que la prevenció dels TDY es percebi com una necessitat real i que les autoritats públiques es plantegin i adoptin les mesures oportunes per prevenir ara i en el futur els TDY.

Adaptat per Gemma Sesmilo de nota de premsa del Dr. Lluís Vila

Coordinador del Grup de Nutrició de Iode de la SEEN

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Especialista en endocrinologia de la gestació


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

25 de maig Dia Mundial de la Tiroide: t'oferim un control gratuït

Erradicar el dèficit de iode: la declaració de Cracòvia

El 25 de maig se celebra el dia Mundial de la tiroide per conscienciar sobre la importància del diagnòstic precoç dels trastorns tiroïdals. Estarem al vestíbul de l'Hospital de 11:30 a 13 per oferir-vos una valoració gratuïta

Continuar llegint

Vols estar a l'última de la teva tiroide?

Erradicar el dèficit de iode: la declaració de Cracòvia

Hem assistit a la III Reunió Anual d'Experts en Tiroides de la SEEN, no ens hem saltat ni una i cada any és, si cap, millor. Un luxe compartir amb experts tot el coneixement i les novetats en patologia tiroïdal per poder oferir als nostres pacients la millor atenció especialitzada.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +