12 març 2019El nou semàfor d’etiquetatge nutricional que s’implantarà progressivament durant l’any 2019

La prevalença de sobrepès i obesitat en la població general, a nivell Europeu i concretament Espanyol, està assolint xifres epidèmiques. L’excés de pes és un factor de risc per a múltiples malalties com la Diabetis Mellitus tipus 2, malalties cardiovasculars o alguns tipus de càncer i contribueix a un augment de morbi-mortalitat en la població.

Donada aquesta situació, la AECOSAN (Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició) va decidir, seguint l’exemple d’altres països com França o Portugal, implantar la eina Nutriscore.

 

Què és Nutriscore?

Nutriscore és un logotip de colors associats a lletres que permet identificar de manera senzilla, intuïtiva i visual aliments que són més saludables que altres mitjançant la comparació entre productes similars i així poder prendre una decisió informada i motivada per poder seguir una dieta més saludable.

Es tracta d’un logotip que va des del verd fosc (corresponent a la lletra A) fins el vermell (corresponent a la lletra E) i que es basa en un algoritme el qual té en compte  tant la presència d’elements classificats com a “desfavorables”, és a dir el contingut en calories, sucres simples, àcids grassos saturats i sodi, com la presència d’elements considerats “favorables” (contingut en proteïnes, fibra o el percentatge de fruita, verdura), a partir dels quals s’obté una puntuació que permet classificar els productes en 5 classes de qualitat nutricional (essent la A la millor, i la E la pitjor) segons el resultat obtingut.

Considerant l’alimentació com un factor determinant per la prevenció i tractament del sobrepès i l’obesitat i tenint en compte que la nostra dieta comença en la compra d’aliments, es proposa l’ús del Nutriscore com una mesura de salut pública que permeti millorar la qualitat nutricional dels productes que es compren i, conseqüentment, l’estat nutricional de la població.

 

Com ens pot ajudar Nutriscore?

Nutriscore no deixa de ser una eina que, per a que sigui útil, s’ha de saber interpretar. Al cap i a la fi, és un càlcul teòric que pot portar a confusió si no es tenen en compte alguns aspectes.

Per exemple, utilitzar nutriscore per a comparar productes que no són de la mateixa família podria donar lloc a una interpretació errònia. Si comparem la puntuació d’uns cereals d’esmorzar amb el d’una tauleta de xocolata negra, segurament els cereals en sortiran beneficiats. Ara bé, tot i que és cert que la xocolata té un percentatge de greix més elevat que els cereals i que és més calòrica per 100g de producte, no la converteix en una opció menys saludable sinó al contrari.

Així doncs, nutriscore pot ser útil per, seguint amb l’exemple anterior, escollir quins cereals d’esmorzar són de millor qualitat nutricional dins de tota la oferta existent o quina tauleta de xocolata té més propietats saludables en comparació amb la resta.

Un altre factor a tenir en compte és el fet que el logotip només s’aplicarà en productes que estiguin compostos per més d’un ingredient, és a dir productes processats. Això esta molt bé sempre i quant no suposi un factor d’atracció cap als productes amb puntuació “A” i desplaci la compra d’aliments molt saludables com per exemple la fruita, la verdura, els llegums, el peix, ous, els olis verge extra etc que en principi no aniran catalogats. És a dir, la implantació de nutriscore hauria d’anar acompanyada d’una campanya que fomentés la compra dels productes frescos i no processats ja que acostumen a ser els més saludables. D’altra banda, també cal considerar que hi ha productes no processats que caldria destacar-ne la seva “mala puntuació” com seria el sucre, la mel i la sal, per exemple.

Un altre aspecte interessant és que, al ser voluntari pels fabricants, és d’esperar que aquells que obtinguin la classificació “A” potenciaran el seu ús i això, a l’hora, fomentarà una competència sana en la indústria per tal de produir productes que s’aproximin al màxim a les categories més altes de Nutriscore de manera que a nivell general podria millorar la qualitat nutricional de la oferta de productes que podem trobar als supermercats.

 

En conclusió, Nutriscore pot ser una estratègia d’utilitat per a fomentar la compra d’aliments de millor qualitat nutricional sempre i quan vagi acompanyada d’una campanya d’informació per a la població per tal que es sàpiga interpretar i se’n pugui fer un ús òptim.

 

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Nutricionista i educadora en diabetis


Dietista-Nutricionista Educadora en Diabetis Coach nutricional Especialista en Nutrició Esportiva Especialista en intoleràncies alimentàries i al·lèrgies Coordinació unitad d' obesidad


Dietista-Nutricionista Educadora en diabetis Coordinadora de la unidad de Diabetis Especialista en tecnologies en diabetis, diabetis tipus 1 i diabetis pediàtrica Responsable unitat de nutrició clínica


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

BON ANY NOU! Receptes i idees

NUTRISCORE

Idees d'entrants, plats principals i postres per acomiadar i donar la benvinguda a l'any nou de manera saludable

Continuar llegint

Tractament COACHING NUTRICIONAL

NUTRISCORE

Portem molts anys dedicant-nos a la Nutrició i, com a experts, ens adonem que la clau per perdre pes és CANVIAR els HÀBITS D'ALIMENTACIÓ per TOTA LA VIDA. Per aquest motiu, hem creat el tractament NUTRI-COACH que pretén realitzar un seguiment estret i personalitzat setmanal o bisetmanal.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +