24 març 2020
Les dietes alternatives són dietes que prescindeixen certs aliments o grups d'aliments. Les més conegudes són les dietes vegetarianes.
QUÈ SÓN?
Les dietes alternatives són dietes que prescindeixen de certs aliments o grups d'aliments. Les més conegudes són les dietes vegetarianes.
Dins d'aquestes es distingeixen dos grups:
Hem de tenir en compte, que les dietes vegetarianes (veganes estrictes, flexitarianes o ovolactovegetariana) ben planificades són saludables, nutricionalment adequades i proporcionen beneficis per a la salut ja que potencien el consum de productes d'origen vegetal (Segons l'Associació Americana de Dietètica (ADA ).
NUTRIENTS QUE HEM VIGILAR A DIETES VEGETARIANES (no flexitariana)
Estudis epidemiològics demostren que les persones que segueixen dietes vegetarianes (veganes o ovolactovegetarianas) presenten:
PROTEÏNES: Les recomanacions proteiques en un adult són de 0,8 g / kg / dia, en dietes vegetarianes, s'aconsella l'augment a 1 g / kg / dia (situació que no és difícil d'arribar avui en dia). Els llegums, fruits secs i llavors són una bona font de proteïnes.
CALCI: La ingestió de calci en els ovolactovegetarianos sol ser adequada, però pot ser baixa en persones veganes. Per això, una bona recomanació és el consum d'aliments vegetals rics en calci com el bròquil, col xinesa, col arrissada o llavors i fruits secs com les llavors de sèsam i les ametlles. El consum de llegums 3-4 vegades / setmana també pot ajudar a arribar a les necessitats de calci.
FERRO: El ferro d'origen vegetal, no és de tan bona absorció com el d'origen animal. Per a això, es recomana consumir una font de vitamina C per ajudar a la seva absorció.
Aliments rics en Ferro: llegums, fruits secs, vegetals de fulla verda, llavors ....
Aliments rics en vitamina C: taronja, mandarina, llimona, llima, maduixes, aranja, kiwi, grosella, papaia, litxis, pebrot cru, bròquil molt poc cuit, julivert ...
S'ha de tenir en compte, que hi ha aliments que redueixen l'absorció de ferro. Aquests són presents en els cereals integrals, llegums, cafè, te, lactis ... s'aconsella separar el cafè, te i lactis de les menjars rics en ferro (es podrien consumir unes hores després)
VITAMINA B12: És l'única vitamina que ÉS D'OBLIGADA suplementació en dietes vegetarianes. Es troba exclusivament en aliments d'origen animal. Hi ha diverses dosis possibles de suplementació, però la més habitual és 2.000 mcg / un cop a la setmana.
La vitamina B12 s'emmagatzema en el fetge i per això les persones que han menjat prèviament carn poden tenir reserves que els durin 2-3 anys. Igualment, encara que existeixin reserves, s'aconsella des del inici la suplementació ja que és impossible fer un excés d'aquesta vitamina (és una vitamina hidrosoluble que s'elimina per orina si hi ha excés).
La deficiència d'aquesta vitamina pot donar lloc a anèmia megaloblàstica, neuropatia i infertilitat.
GRUPS D'ALIMENTS PRESENTS A LES DIETES VEGETARIANES
ALIMENTS ESPECIALS QUE PODEN ESTAR PRESENTS EN AQUEST TIPUS DE DIETES
En aquest grup entrarien aquells aliments derivats de la soja o d'altres que aporten proteïnes completes com: seitan, tempeh, soja texturitzada, heura, hamburgueses vegetals ... són opcionals, però poden ser un gran aliat per a les persones vegetarianes.
Què són aquests aliments? De què aliments procedeixen?
A les persones que han patit càncer de mama no se'ls recomana consumir productes derivats de la soja per la seva acció estrogènica feble.
Als pacients amb malaltia tiroïdal, se'ls aconsella separar bé l'hormona tiroïdal (el tractament) de l'esmorzar per la seva interferència amb la soja.
Si estàs pensant en canviar la teva alimentació i seguir una dieta vegetariana, és IMPRESCINDIBLE que vagis a un Dietista-Nutricionista per evitar dèficits nutricionals i valorar suplementació.
Autor:
Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic
Dietista-Nutricionista Educadora en Diabetis Coach nutricional Especialista en Nutrició Esportiva Especialista en intoleràncies alimentàries i al·lèrgies Coordinació unitad d' obesidad
Dietista-Nutricionista Educadora en diabetis Coordinadora de la unidad de Diabetis Especialista en tecnologies en diabetis, diabetis tipus 1 i diabetis pediàtrica Responsable unitat de nutrició clínica
La intolerància o malabsorció a la fructosa es produeix per un dèficit de la mucosa intestinal de la proteïna transportadora GLUT5 que permet l'absorció de la fructosa a l'intestí prim.
Continuar llegintTot i la informació sobre les pautes i mesures de prevenció que cal aplicar durant l'embaràs, continuen existint nombrosos mites i dubtes sobre l'embaràs que poden portar a comportaments o precaucions contraproduents o innecessàries. Convé, per tant, resoldre els dubtes i desmentir aquests mites al voltant de l'embaràs
Continuar llegint