Què és un debut de diabetis?

categoría Nutrició

16 desembre 2021



Equival al diagnòstic de la malaltia, sovint associat a símptomes típics: poliúria (molta orina), polidípsia (molta set), polifàgia (molta gana) i pèrdua de pes

Per què es produeix la diabetis tipus 1?

La Diabetis tipus 1 és conseqüència d'una destrucció de les cèl·lules del pàncrees que fabriquen insulina (cèl·lules beta) de naturalesa autoimmune. La destrucció cel·lular beta condueix a una deficiència d'insulina

Què vol dir autoimmune?

Autoimmune significa que el mateix sistema immunitari ataca un teixit propi. Es perd el reconeixement del mateix versus allò estrany i el sistema immune ataca algun òrgan per error, com si fos un virus que cal destruir.

Es pot frenar o prevenir o revertir el atac autoinmune? 

S'han assajat múltiples fàrmacs immunosupressors al debut de la malaltia -o en pacients de molt risc- cap s'ha aprovat per al seu ús, molts es descarten perquè presenten efectes adversos. El fàrmac més prometedor és el Teplizumab, un anticòs monoclonal anti-CD3

Per què la diabetis es tracta amb insulina?

Sense insulina, no és possible viure. El descobriment de la insulina fa 100 anys va suposar tornar la vida als pacients amb diabetis tipus 1. Al llarg dels anys, les insulines s'han perfeccionat per replicar la fabricació pròpia i també hi ha hagut grans avenços als dispositius d'administració: de les 1eres xeringues a la noves plomes modernes un sol ús molt fàcils d'usar.

Com reproduïm la fabricació d'insulina?

La teràpia utilitzada a la diabetis es coneix com “bolo-basal”

La basal és una línia d'insulina constant que reprodueix allò que l'organisme fabrica en els períodes sense menjar.

Els bolus son els pics d'insulina que es fabriquen en menjar hidrats de carboni (t’he passat la foto)

Què és el bolo?

És la dosi d'insulina d'acció ràpida que simula secreció pulsàtil d'insulina davant la ingesta d'aliments que contenen sucres o carbohidrats.

Com calculem la dosi del bolo?

Dependrà de:

1-La ràtio o relació insulina-carbohidrats (quantitat d'insulina que es necessita per a 10 gr d'hidrats: generalment 1 unitat- per cada 10 gr però variable- en cada cas- consulteu el vostre educador)

2- de la quantitat de carbohidrats que es consumirà (aquí calculem racions de CHO: 1 ració són 10 gr de CHO * ràtio i obtenim la dosi del bolo

3-Dels nivells de glucosa abans d'aplicar-lo si estem alts o baixos abans d'aplicar el bolo- aplicarem el factor de sensibilitat a la insulina, que pot variar al llarg del dia

També podria dependre de la insulina activa de bitlles anteriors que encara estiguin dins del seu període d'acció- així que cal conèixer bé com actuen les insulines que ens posem.

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

L’OBESITAT AGREUJA LA COVID19 EN PACIENTS JOVES

Què és un debut de diabetis?

Noves observacions situen els pacients amb obesitat com aquells qui han patit la COVID19 amb més gravetat. Els resultats posen de manifest que els pacients més joves ingressats eren els que tenien un IMC més elevat.

Continuar llegint

PROTEïNA VEGETAL

Què és un debut de diabetis?

Fonts, biodisponibilitat i absorció.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +