CANVI DE PARADIGMA EN LA DISTRIBUCIÓ DIÀRIA DE MACRONUTRIENTS (I)
L’ADA es suma a trencar amb la distribució fixe de macronutrients i al·lega que aquesta ja està obsoleta. De fet, declara que no hi ha distribució ni quantitat de macronutrients ideal.
Fins l’actualitat, una pauta nutricional s’elaborava a partir de la recomanació establerta per a la distribució de energia aportada pels macronutrients al llarg del dia (50% hidrats de carboni, 20% proteïnes, 30% greixos).
El canvi de paradigma ha estat important. Tot i que els estudis que demostrin beneficis i seguretat d’aquest canvi a llarg termini encara no son concloents. L’Associació Americana de Diabetis (ADA), ja s’ha posicionat al respecte.
La nova postura va dirigida a la comprensió del pacient com a cas particular i fer prevaler l’abordatge personalitzat i individual. Aquests s’ha de basar en les preferències personals i culturals, coneixements de salut, accés a aliments i voluntat i capacitat per a realitzar canvis de comportament.
També destaca mantenir el plaer de menjar i no limitar cap tipus d’aliment que l’evidència científica no ho indiqui. Punt que considerem molt important i de gran avenç.
Des de l’americana, es fa el pas del càlcul matemàtic i la prescripció d’una dieta “base” a dotar d’eines pràctiques per a que l’individu desenvolupi patrons d’alimentació saludable en funció dels recursos dels quals disposi i vulgui disposar.
Allò que ja és indiscutible és que; prioritzar vegetals, llegums, fruits secs, làctics i cereals integrals, així com minimitzar sucres afegits i hidrats de carboni refinats i reduir la ingesta de begudes alcohòliques, és la millor recomanació que podem fer a dia d’avui.
Certament seguir una dieta mediterrània, el mètode del plat de Harvard, dietes reduïdes en hidrats de carboni o dietes vegetarianes poden ser opcions que ja estan verificades com a saludables. Tot i això, tot dependrà dels objectius metabòlics de cadascú.
El nostre equip sempre ha apostat per unes recomanacions individualitzades, sustentades en allò que el pacient desitja i li motiva. La visita a un dietista – nutricionista és imprescindible per sentir-se acompanyat en el camí i capacitar-se per arribar a les fites proposades amb seguretat.
Posted by
Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic
Dietista-Nutricionista Educadora en diabetis Coordinadora de la unidad de Diabetis Especialista en tecnologies en diabetis, diabetis tipus 1 i diabetis pediàtrica Responsable unitat de nutrició clínica