Tiroides > Hipotiroïdisme
Què és, quins símptomes dóna?
L’hipotiroïdisme és la situació produïda per la manca d’hormones tiroïdals.
Les hormones tiroïdals regulen la forma en que l’organisme utilitza l’energia (metabolisme) i tenen interaccions amb molts sistemes, és per això que el seu dèficit produeix un enlentiment de l’ organisme.
QUINS SÓN ELS SÍMPTOMES?
Els símptomes inicials són poc específics (es poden assemblar a símptomes deguts a altres causes) i la progressió de la malaltia és lenta.
Els més freqüents són:
- Cansament
- Restrenyiment i digestió lenta
- Guany de pes amb facilitat
- Pell seca
- Cabell dèbil i trencadís
- Bosses als ulls
- Augment dels nivells de colesterol
- Disminució del ritme cardíac (pulsacions)
- Irregularitats menstruals
Quines són les causes de l’hipotiroïdisme?
La causa més freqüent d'hipotiroïdisme és la malaltia tiroïdal autoimmune o “malaltia de Hashimoto" tomb anomenada "tiroiditis de Hashimiti"
La malaltia de Hashimoto es produeix per la fabricació errònia per part del sistema immune, d'anticossos dirigits contra la glàndula tiroide: anticossos antiperoxidasa (TPOAb) i antitiroglobulina (TGAb), proteïnes excusives del teixit tiroidal . Aquests anticossos s'uneixen al teixit tiroïdal, i atrauen limfòcits produint una inflamació coneguda com tiroïditis autoimmune que forma crònica va conduïnt a una disfunció glandular.
No es coneixen les causes de la malaltia tiroïdal autoimmune, es creu que juguen un paper tant la predisposició genètica com una causa ambiental (podria ser un agent infecciós, un tòxic, una exposició a proteïnes de la tiroide - per exemple en el embaràs-)
No és una condició greu en general, llevat que no es diagnostiqui i s'arribi a una situació de "mixedema" o hipotiroïdisme profund.
La tiroïditis autoimmune és una condició crònica, de vegades en el mateix pacient poden donar-se les dues cares de la moneda: el singlot i l'hipertiroïdisme autoimmune, però és molt inusual que es produeixi un hipertiroïdisme quan la primera manifestació ha estat l'hipotiroïdisme.
És molt important prestar atenció en cas de desig gestacional. Per quedar-se embarassada, hem d'aconseguir una funció normal i assegurar un tractament correcte abans de cercar embaràs.
El tractament es realitza mitjançant l'administració d'hormona tiroïdal (levotiroxina sòdica)
Existeixen altres causes d'hipotiroïdisme:
- Tiroïditis subaguda (de naturalesa no autoimmune) es creu que vírica. Sol cursar amb dolor i en una fase inicial se sol detectar un hipertiroïdisme, la glàndula sol ser dura i dolorosa.
- Destrucció o atròfia de la glàndula secundària a radioteràpia de teixits propers (coll, mama)
- Fàrmacs que interfereixin en la producció hormonal.
- Alteració en la hipòfisi que comporti dèficit en la producció de l'hormona estimulant de la tiroides o TSH
- Tractament d'un hipertiroïdisme previ mitjançant iode radioactiu o cirurgia
Cóm es diagnostica l’hipotiroïdisme?
L’hipotiroïdisme es diagnostica per un endocrinòleg- especialista en hormones- que pot avaluar y tractar la seva situació.
Si vostè té algun dels símptomes anteriors, parli amb un especialista.
Un endocrinòleg- especialista en hormones- que pot avaluar y tractar la seva situació. L’especialista farà la història clínica i l’ exploració física, li sol·licitarà uns nivells hormonals i valorarà si es necessari realitzar altres exploracions, como una ecografia tiroïdal.
Cóm es tracta de l’hipotiroïdisme?
El tractament consisteix en substituir l’hormona tiroïdal que l’organisme necessita.
La millora s'observa a les dues setmanes d'iniciar el tractament, encara que en algun cas es pot trigar més temps en corregir tots els símptomes associats al dèficit hormonal. La majoria de pacients necessiten prendre hormona tiroidea durant tota la vida, per la qual cosa cal seguir les indicacions del metge i mantenir els controls adequats per a l'ajust de la medicació.
El tractament habitual és la Levotiroxina sòdica (T4). Hi ha dos principals marques al mercat i des de fa menys temps, hi ha genèrics. És important no canviar de marca per possibles diferències en la composició.
S'ha debatut molt sobre la conveniència o no de tractar amb un combinat d'hormones T4 i T3. En conclusió, no hi ha evidència científica que el tractament combinat sigui millor, però en algun cas individual, de vegades val la pena fer la prova.
Tenim àmplia experiència en el tema. la Dra Sesmilo va realitzar un assaig clínic comparant el tractament combinat amb el tractament només amb T4. Tot i que no va poder trobar diferències significatives, alguns pacients clarament van mostrar preferència pel tractament combinat.
S'han descrit alguns polimorfismes de desyodases que estarien en relació a una possible millor resposta al tractament combinat
Situacions especials a tenir en compte amb l’hipotiroïdisme
Hi ha casos que mereixen especial atenció i aquests són: Pacients d’edat avançada o amb problemes cardiovasculars, dones embarassades, prèviament a una cirurgia
Hi ha casos que mereixen especial atenció i aquests són:
• Pacients d’edat avançada o amb problemes cardiovasculars: l’hormona tiroïdal pot fer que el cor treballi més, per això es possible que es requereixin dosis inferiors, un inici més lent i una monitorització més intensa;
• Dones embarassades: abans i durant l’embaràs es necessita monitoritzar el nivell hormonal amb major freqüència donat que normalment es precisa augmentar la dosi;
• Prèviament a una cirurgia: abans de la cirurgia es necessita tenir un nivell hormonal suficient per a tolerar l’anestèsia i garantir una recuperació correcta.
Així doncs, si està embarassada o té pendent una cirurgia, consulti al seu especialista.
Què cal fer en cas d'hipotiroidisme i embaràs ?
L’hipotiroïdisme que no es tracta correctament en l’embaràs podria causar complicacions obstètriques, avortaments, parts prematurs i influenciar el desenvolupament neuropsicològic de l’infant. Tot això és pot evitar controlant correctament la malaltia en la gestació.
Per més inormació visiti la secció Tiroides i gestació del web