Hipòfisi > Altres transtorns de la hipòfisi
Hipofisitis
Es tracta d’una inflamació de la glàndula que normalment es diagnostica per l’aparició brusca de diabetis insípida. La diabetis insípida resulta de la manca d’hormona antidiürètica (ADH), una hormona produïda a l’hipotàlem i emmagatzemada a la hipòfisis.
Les hipofisitis poden ser de naturalesa autoimmune, s’han de sospitar en pacients amb història d’altres trastorns autoimmunes (en ells o en els seus familiars de 1er grau). També es pot presentar en el context d’una infecció vírica i també en el post-part.
De vegades afecta la resta d’hormones hipofisiàries, causant insuficiència o hipopituïtarisme . A més a més de tractar les deficiències hormonals, es pot tractar amb corticoides.
Afectació per traumatismes o hemorràgies
Els traumatismes crani-encefàlics, sobretot si cursen amb commoció o coma, poden alterar la funció hipofisiària. La hipòfisis és una glàndula molt vascularitzada dins el cervell.
Quan succeeix un traumatisme, o bé una hemorràgia aguda, es pot comprometre la vascularització i produir-se un dany que ocasioni alteracions hormonals (hipopituïtarisme).
És molt important identificar-ho, doncs se sap que molts cops es triga molts anys a fer el diagnòstic del problema hormonal, perquè es confonen els símptomes amb les seqüeles del traumatisme o de l’hemorràgia.
Aquests pacients poden beneficiar-se de la reposició de les hormones deficitàries i presentar grans beneficis clínics.
Això té especial importància en els nens, doncs si es compromet la producció d’hormona del creixement, deixen de créixer.
Sarcoïdosi i malalties infiltratives
Són trastorns poc freqüents, el més important és no confondre’ls amb tumors, doncs el tractament és molt diferent.