Aspartam, cancerigen?
Recentment ha sortit a la llum la notícia que l'OMS (Organització Mundial de la Salut) alertava del risc i la perillositat de l'Aspartam, un edulcorant àmpliament utilitzat en la indústria alimentària.
El Centre Internacional d'Investigacions sobre el Càncer (CIIC), el Comitè Mixt FAO/OMS d'Experts en Additius Alimetaris (JECFA) de la OMS i la Organització per a l'Alimentació i Agricultura (FAO), involucrats en aquesta investigació, classifiquen aquest edulcorant com a possible cancerigen però amb “evidència limitada” tot afirmant que la dosi admissible diària és de 40mg/ per kg de pes corporal, per la qual cosa el comitè va reafirmar que el consum dins aquests valors és innocu àA l'estudi s'exemplifica amb un refresc edulcorat amb aspartam que conté entre 200-300mg d'aquest producte, la qual cosa significa que un adult d’aproximadament 70kg necessitaria la ingesta superior a 9-14 llaunes de refresc edulcorat amb aspartam al dia per superar la dosi diària recomanada.
El director del Departament de Nutrició i Innocuïtat dels Aliments de la OMS afirma que “Les avaluacions de l'aspartam han revelat que, si bé la innocuïtat no preocupa de manera destacada a les dosis de consum habitual d'aquest producte, s'han descrit possibles efectes que cal investigar en més estudis i de millor qualitat”.
Per part seva, el Cap de la Unitat de Normes i Assessorament Científic sobre Alimentació i Nutrició de l'OMS afegeix que “Necessitem millors estudis amb un seguiment més prolongat i repetició de qüestionaris sobre alimentació en cohorts existents. Necessitem assajos controlats aleatoritzats, en particular estudis de vies causals pertinents per a la regulació de la insulina, la síndrome metabòlica i la diabetis, particularment en relació amb la carcinogenicitat”.
Per tot això, tant la OMS com el CIIC continuaran encoratjant la investigació sobre els possibles efectes en la salut de l'aspartam en relació amb el seu consum.
Posted by
Dietista – Nutricionista Experta en Immunonutrició Especialitzada en intoleràncies alimentàries i vegetarianisme Responsable Unitat de Nútrició en la dona (SOP, fertilitat,...) embaràs i lactància.