Reproducció > Hirsutisme
Què és l’ hirsutisme?
El terme hirsutisme fa referència a l'aparició de pèl gruixut i fosc en àrees on les dones habitualment no tenen o tenen borrissol fi. Per exemple, damunt del llavi superior, barbeta, patilles, pit, abdomen o esquena.
L'aparició d'aquest pèl es deu a un desequilibri hormonal o a una resposta exagerada a les hormones masculines. Totes les dones disposen d'hormones femenines (estrògens) i masculines (andrògens) i una alteració en l'equilibri d'ambdues pot donar lloc a diferents símptomes.
Quina és la causa l’hirsutisme?
Es deu a un augment de producció d'andrògens (hormones masculines) a nivell dels ovaris o les glàndules suprarenals (glàndules que estan damunt dels ronyons i produeixen entre unes altres, part de les hormones masculines presents en totes les dones).
Les causes més comunes són:
- Síndrome de l'ovari poliquístic
- Hirsutisme idiopàtic
S'ha de donar una especial atenció a l’hirsutisme que apareix de forma ràpida i intensa en dones de més de 20 anys doncs podria explicar-se per causes més rares com tumors d'ovari o de la glàndula suprarenal productors d'andrògens.
Com es diagnostica l’hirsutisme?
Si vostè considera que té pèl gruixut i a l'excés en zones on no hauria d'existir, acudeixi a un endocrinòleg – especialista en hormones- que li realitzarà l'estudi adequat.
Es registrarà la història clínica i l'examen físic adequat i es valoraran els nivells hormonals. És possible que el seu metge sol·liciti també una ecografia dels ovaris o un escàner de les glàndules suprarenals.
Té tractament?
L’ hirsutisme si que té tractament, i va dirigit a dos aspectes:
- El de la causa subjacent, serà comentat amb el seu endocrinòleg segons cada cas.
- El de l'eliminació del pèl, podent realitzar diferents tècniques com l'afaitat, depilació química, electròlisi, i la utilització del làser.
Aquesta informació no substitueix a la donada pel seu metge i precisa del seu consell i seguiment.