T: 93.513 21 11 | Email: cita@endocrino.cat

Tiroides > Càncer de tiroides

Qué es i còm es diagnostica?

És la proliferació descontrolada de les cèl·lules de la glàndula tiroïdal

Qué es i còm es diagnostica?

*Què és ?

És la proliferació descontrolada de les cèl·lules de la  glàndula tiroïdal.

*Quins símptomes dona?

En la majoria dels casos no es nota cap símptoma, excepte l’aparició d´un nòdul (bulto) al coll visible o palpable pel pacient o pel seu metge, moltes vegades, el bultoma només es detecta per ecografia.

En casos més avançats, es troben adenopaties (o ganglis augmentades de tamany) a la zona lateral del coll.

Si vols conéixer sobre la nostra unitat multidisciplinar:

http://endocrino.cat/blog-endocrinologia.cfm/ID/11236/CAT/unitat-multidisciplinar-cancer-tiroides-hospital-dexeus.htm

Quines són les causes i quins són els càncers més freqüents?

Les causes són desconegudes. La irradiació a la zona del coll es considera un factor de risc

Quines són les causes i quins són els càncers més freqüents?

*Les causes són desconegudes.

La irradiació a la zona del coll es considera un factor de risc, les persones que van rebre irradiació de les amígdales a la infantesa (teràpia abandonada desde fa anys), han de controlar el seu tiroides.

La fuïta nuclear de Chernobyl es va relacionar amb un clar augment en la freqüència de càncer de tiroides, la població infantil fou especialment susceptible.

*Tipus:

  • El tipus de càncer més freqüent és el carcinoma diferenciat: tipus papil·lar o fol·licular. El papil·lar tendeix més a anar als ganglis i el fol·licular tendeix més a poder escampar cèl·lules a la circulació i eventualment produir metàstasi a distància. Les metàstasi del carcinoma diferenciat de tiroides poden curar-se o poden mantenir-se estables i sense donar problemes durant molt de temps.
  • El carcinoma indiferenciat de tiroides o carcinoma anaplàssic és un tumor de molt mal pronòstic. La supervivència és molt minça. Tot i que en els darrers anys s’han aprovat nous quimioteràpics pel tractament d’aquest càncer, no aconsegueixen curació
  • El carcinoma medul·lar és un tipus de càncer de tiroides de més baixa freqüència. Molts cops es produeix per mutacions en el gen RET, familiars o esporàdiques. De vegades en el context d’una síndrome de tumors endocrins coneguda com a síndrome de MEN (neoplàsia endocrina múltiple) amb història familiar.

Còm es diagnostica?

**La prova diagnòstica principal és l’ecografia. Els ecògrafs actuals permeten identificar característiques en els nòduls tiroïdals que ens indiquen una major o menor probabilitat de malignitat.

Còm es diagnostica?

Per avaluar els nòduls tiroïdals per ecografia, utilitzem la classificació coneguda com TIRADS. El TIRADS valora característiques com la delimitació del nòdul, la ecogenicitat (còm es veu en l’ecografia comparat amb el teixi sa), la presència de microcalcificacions, si hi ha molts vasos que nodreixen el nòdul. Amb tots els ítems s’aconsegueix una valoració global del risc de malignitat.

Clasificación TIRADS

Diagnóstico

Probabilidad de Malignidad

TIRADS 1

Glándula tiroidea normal

 

TIRADS 2

Condición benigna

0%

TIRADS 3

Nódulo probablemente Benigno

<5%

TIRADS 4

Nódulo sospechoso

TIRADS 4a

TIRADS 4B

5-80%

5-10%

10-80%

TIRADS 5

Nódulo probablemente Maligno

>80%

TIRADS 6

Nódulo Maligno por biopsia

 

Cal tenir en compte que en el moment actual es diagnostiquen molts mes càncers de tiroides perquè les tècniques radiològiques han millorat i es detecten tumors molt petits amb molt bon pronòstic.

**Quan els nòduls són sospitosos, tenen un TIRADS a partir de 4 o són de cert tamany, cal realitzar una PUNCIÓ ASPIRACIÓ AMB AGULLA FINA o PAAF

La PAAF s’avalua segons els criteris de Bethesda, no sempre ens pot informar de la naturalesa del nòdul, de vegades cal repetir-la.  Ens informa dels tipus cel·lulars que troba i de la quantitat o apilotonament de les cèl·lules o de si estan transformades. Tot això indica el risc de malignitat o de vegades clarament en diagnostica el càncer.

Quin es el tractament?

La cirurgia en mans expertes i el radioiode en centres especialitzats. Podem oferir les dues teràpies amb garanties

Quin es el tractament?

**La cirurgia és el primer esglaó del tractament i el més important

Cal que es faci en mans d´un cirurgià experimentat perquè en algunes ocasions caldrà  prendre decisions en l’acte quirúrgic. L’extensió de la cirurgia determina el pronòstic de la malaltia. Fora ideal que fos el màxim d’extensa.

La cirurgia extensa té més risc de complicacions que la cirurgia parcial. Les complicacions que ens preocupen són la lesió del nervi recurrent i l’afectació del les glàndules paratiroides (reguladores del calç). Quan s’afecten el pacient queda amb afonia (afectació del nervi recurrent) o ha de prendre calç de per vida (si s’afecten les paratiroides)

Al nostre centre disposem de cirurgians experimentats amb unes baixíssimes taxes de complicacions. SI vostè acut a un cirurgià de tiroides, cal discutir les probabilitats de complicacions previ a la intervenció

 

**El radio iode és el segon esglaó de tractament del carcinoma diferenciat

La cèl·lula tiroïdal és la única cèl·lula de l’organisme que capta activament el iode.  Quan la cèl·lula és diferenciada (carcinoma diferenciat) manté aquesta capacitat i ens permet tractar-la de forma dirigida amb iode radioactiu.

El iode radioactiu (iode 131) tractarà d' eliminar les possibles restes de teixit tiroïdal (tan tumoral com sa) que hagin quedat.

l nostre centre disposa d’una unitat especialitzada de medicina nuclear per a realitzar tractaments amb iode 131 amb totes les garanties.

**La quimioteràpia i la radioteràpia clàssica s’utilitzen en càncers no diferenciats

Quin es el pronòstic?

El pronòstic del càncer diferenciat de tiroides es molt bo, les possibilitats de curació molt elevades, en cas de tumors amb metàstasi, aquestes es poden controlar i estabilitzar durant molts anys. És un dels càncers amb millor pronòstic de vida.

Cal però seguir els controls endocrinològics perquè té una certa tendència a recidivar (tornar a aparèixer), per això, s’intenta eliminar amb iode qualsevol resta de teixit tiroïdal.

El càncer no diferenciat o anaplàssic, té un pronòstic molt pobre.

Dieta baixa en iode

És essencial abans de la teràpia amb iode radioactiu o abans d' una gammagrafia

Dieta baixa en iode

Indicacions

S’ha de seguir previ al tractament amb iode radioactiu i abans d’una prova diagnòstica amb iode.

Pretén disminuir els nivells de iode de l’organisme per augmentar la sensibilitat de la glàndula tiroide al iode, i per tant optimitzarà l’eficàcia del tractament o de la prova.  

Es considera una dieta pobre en iode quan es consumeix 50-60 µg/dia.

Recomanacions

  1. Consideri que tots els plats precuinats contenen sal i tenen sal iodada
  2. Eviti menjar en restaurants perquè és difícil determinar els ingredients que s'utilitzen en els plats
  3. Li pot ser d'ajuda comprar i elaborar els àpats amb ingredients adequats i congelar-los abans de començar la dieta, per evitar la temptació de comprar aliments que contenen iode
  4. Les aigües embotellades poden tenir sals iodades
  5. Eviti l'utilització de tintures iodades, esmalts d'ungles, tints de cabells, autobronzejats que contenen iode
  6. Si pren medicaments, vigili la composició

 

Aliments aconsellats i desaconsellats

  A EVITAR
ALT contingut en Iode
A REDUIR
Moderat contingut en Iode
LLIURE CONSUM
Baix contingut en Iode

Condiments

Sal iodada, Sal marina Salsa de soja    

Càrnics

Marisc, crustacis, peix Vísceres, embotits y xarcuteria. Preparats como el pernil, bacó, salsitxes… Rovell ou Ous: evitar el rovell, consumir només la clara Carn fresca no preparada: pollastre, gall d’indi, conill, vedella, porc en quantitats moderades Peix de riu: truita… Lluç/tonyina en quantitats moderades

Verdures

Algues Bròquil, col de Brussel·les, espàrrecs, remolatxa, espinacs, fulles de nap, pastanaga     Vegetals d’arrel Verdures

Fruita

Maduixa, poma Golden, móres, pinya   Totes, excepte les “a evitar”

Farines

Fleca/pastisseria industrial Pa. Consumir pa/pasta casolà fet amb sal sense iode i oli (no de soja) Arròs y Patata Llegums: pèsols, faves, llenties, cigrons, mongeta blanca Cereals integrals

 

Làctics

Beguda de soja Llet, nata, formatge, iogurt, Gelats  

Greixos

Fruits secs Mantega y margarina  

Begudes

Productes amb eritosina E -127 (cola, Whisky, cafè, te instantani)    

Menjars preparats i altres

Productes salats. Conserves Pizzes Suplements vitamínics o minerals que continguin Iode  

No es restringeix el consum de sodi ni de sal. Només es RESTRINGEIX la SAL IODADA o SAL MARINA. La sal catalogada com “no iodada” podrà utilitzar-se al gust. 

En els aliments d’origen vegetal el contingut en iode és molt variable, segons la riquesa del terreny. 

On Som

Gran Vía Carles III, num 67
08028 Barcelona

Al costat mateix dels jardins de l'Hospital Universitari Dexeus de Barcelona

ATENCIÓ AL PACIENT

Dilluns a Divendres
de 8h a 20h

Petició de cita

Cites i Anul·lacions: cita@endocrino.cat
Whats: +34-628 655 063
Tel Urgències: (+34)-93 513 21 11
Reserva la teva Cita Online