T: 93.513 21 11 | Email: cita@endocrino.cat

DIABTEIS TIPUS 1 I DIETES BAIXES EN HIDRATS DE CARBONI (II)

DIABTEIS TIPUS 1 I DIETES BAIXES EN HIDRATS DE CARBONI  (II)

És segur baixar la quantitat d’hidrats de carboni en pacients amb diabetis tipus 1? Podria arribar a ser beneficiós?

Com vam explicar en un post anterior, trencar amb el percentatge ideal de macronutrients de la nostra dieta ha suposat un gran avenç en la recomanació de pautes nutricionals.

El fet que l’ADA (Associació Americana de Diabetis)  s’hagi posicionat al respecte i hagi acollit aquest canvi, obra la possibilitat a flexibilitzar el tractament dietètic de les persones amb diabetis tipus I.

Les persones amb diabetis tipus I se’ls solia prescriure dietes amb forces hidrats de carboni (calculats amb els percentatges) i se’ls hi recalcava molt la importància de no prescindir d’aquest grup d’aliments. Tot i que, evidentment, cal relacionar-los amb la quantitat d’insulina administrada, ha quedat demostrat que reduir-ne la quantitat és possible.

De fet, seguir una dieta baixa en hidrats de carboni per a millorar el control metabòlic de la diabetis tipus 1 podria ser una bona alternativa.  Reduint les racions es disminueix la variabilitat de diversos factors: Reduïm la variabilitat de l’efecte de la insulina, les diferents absorcions dels hidrats, els errors en el comptatge,....

Com ho portem a la pràctica?

Per a poder baixar les racions d’hidrat de carboni amb seguretat és imprescindible monitoritzar la ingesta d’aquests i considerar l’efecte sobre la glucèmia. A més, cal fer-ho amb la guia i supervisió de l'equip de diabetis. 

Abans de plantejar una reducció d’hidrats de carboni, cal assegurar-se que el comptatge de racions es correcte, que les ratios (unitat insulina/ ració) estan ben calculades, etc.

A més, és important reduir les racions paulatinament i ajustar la dosis d’insulina.

En aquells casos on s’augmenti notablement la quantitat de greixos i proteïnes és probable que s’hagi de considerar el càlcul d’unitats UGP (unitats greixos – proteïnes), i fins i tot la possibilitat de realitzar controls de glucèmia capil·lar postprandials a les 3 hores.

Certament, hi ha dos escenaris; un és reduir la quantitat d’hidrat de carboni i una altre és seguir una dieta baixa en hidrats de carboni. Es defineix com a dieta baixa en hidrats de carboni, aquella que aporta menys de 130g d’hidrats de carboni al dia.

Probablement, trobar un punt mig pot ser el més sensat, però veure’ns amb la llibertat de recomanar la quantitat d’hidrats de carboni que el pacient desitja i dirigir les nostres energies a capacitar-lo per fer-ho amb seguretat ha estat una gran motivació.

Actualment, no hi ha cap motiu per no poder pautar una dieta baixa en hidrats de carboni a una persona amb diabetis tipus 1.

Els únics casos on no seria recomanable seguir aquest tipus de dieta seria en nens, embarassades o que donin lactància, trastorns de la conducta alimentària, malaltia renal o esportistes d’alt rendiment.

A la nostra pràctica clínica ja hem vist els efectes de baixar les racions d’hidrat de carboni, i han estat molt positius.

Aviat us presentarem un cas on podreu veure com millora el perfil glucèmic en haver fet aquest canvi.

Posted by

Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Dietista-Nutricionista Educadora en diabetis Coordinadora de la unidad de Diabetis Especialista en tecnologies en diabetis, diabetis tipus 1 i diabetis pediàtrica Responsable unitat de nutrició clínica


No esperis més, comença a cuidar la teva salut.
Estem molt aprop teu.

On Som

Gran Vía Carles III, num 67
08028 Barcelona

Al costat mateix dels jardins de l'Hospital Universitari Dexeus de Barcelona

ATENCIÓ AL PACIENT

Dilluns a Divendres
de 8h a 20h

Petició de cita

Cites i Anul·lacions: cita@endocrino.cat
Whats: +34-628 655 063
Tel Urgències: (+34)-93 513 21 11
Reserva la teva Cita Online