T: 93.513 21 11 | Email: cita@endocrino.cat

Malaltia cardiovascular en diabetis

Malaltia cardiovascular en diabetis

Si té diabetis, un bon control dels lípids (greixos) en sang i la pressió arterial, a part del sucre, l’ajudaran a evitar les malalties cardiovasculars.

La diabetis, per l’augment de la concentració de glucosa en sang (i en teixits) pot causar a la llarga complicacions en artèries de gran calibre ocasionant malalties cardiovasculars. Són un conjunt de patologies que afecten al cor i a la circulació sanguínia –vasos sanguinis que porten sang a tot els teixits del cos-. Si vostè té diabetis, se sap que abaixar el colesterol, especialment el LDL i controlar bé la tensió arterial, ajuden a evitar el mal que fa el sucre sobre l’arbre arterial.

 

Quines malalties cardiovasculars poden associar-se a la diabetis?

-Malaltia coronària: afecta al cor i als vasos sanguinis que irriguen (subministren sang) el cor. Aquesta malaltia es pot manifestar en forma d’angina de pit (causada per un estretament de les artèries que aporten sang al cor) o bé, en forma d’infart de miocardi (“atac de cor”) (causada per una obstrucció que impedeix de forma total l’arribada de sang al cor).

-Malaltia cerebrovascular: afecta al cervell i tots aquells vasos que irriguen el cervell. Es pot manifestar com a accident cerebrovascular o ictus (quan es bloqueja l’arribada de sang al cervell i mor alguna part d’aquest), atac isquèmic transitori (quan el bloqueig d’arribada de sang al cervell és transitori i no produeix danys permanents), o la demència (com a resultat de petits accidents cerebrovasculars que acaben ocasionant un dany progressiu al cervell). 

-Malaltia arterial perifèrica: afecta aquells vasos que irriguen les extremitats inferiors del cos. Es pot manifestar com a claudicació intermitent (un dolor agut de cames al caminar que s’alleuja en repòs) o bé, gangrena (mort de teixit a causa de la falta d’arribada de sang, sol ser als peus). Aquestes complicacions juntament amb la neuropatia diabètica (dany progressiu de nivells elevats de glucosa als nervis) són els causants del peu diabètic.

 

Quins factors augmenten el risc de malalties cardiovasculars?

Els factors que augmenten el risc de patir malalties cardiovasculars són els mateixos que en persones que no tenen diabetis, a excepció dels nivells de glucosa alts. La majoria factors de risc tenen un impacte més perjudicial en les persones amb diabetis que en la població general.

-Mal control de la diabetis: nivells elevats de glucosa en sang

-Hipertensió arterial: més freqüent en persones amb diabetis

-Alteració de lípids en sang: alts nivells de colesterol LDL (“dolent”) en sang, baixos nivells de HDL (“bo”) i alts nivells de triglicèrids. Aquest perfil de greixos en sang és bastant freqüent en persones diabètiques i es coneix com a “dislipemia diabètica”.

-Obesitat: sobretot en la diabetis tipus 2.

-Altres: edat avançada, tabaquisme, antecedents familiars, alt consum d’alcohol i sedentarisme.

 

Què impliquen aquestes malalties?

S’estima que aproximadament més del 65% de les persones amb diabetis moren a causa d’aquestes malalties, i la freqüència d’aquestes morts és entre 2 i 4 vegades superior a les persones sense diabetis.

 

Com ho podem prevenir?

Per prevenir-ho, les guies aconsellen en persones amb diabetis:

HbA1c (hemoglobina glucosilada)

<7%

Colesterol LDL

<100mg/dl

Colesterol HDL

Homes: >40mg/dl

Dones: >50mg/dl

Triglicèrids

<150mg/dl

Pressió arterial

<140/90mmHg (130/80mmHg en els més joves)

Pes

IMC 18,5-25kg/m2

 

A ENDOCS et podem ajudar a controlar aquests factors de risc per tal de prevenir l’aparició de malalties cardiovasculars.

 

 

Posted by

Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Nutricionista i educadora en diabetis


No esperis més, comença a cuidar la teva salut.
Estem molt aprop teu.

On Som

Gran Vía Carles III, num 67
08028 Barcelona

Al costat mateix dels jardins de l'Hospital Universitari Dexeus de Barcelona

ATENCIÓ AL PACIENT

Dilluns a Divendres
de 8h a 20h

Petició de cita

Cites i Anul·lacions: cita@endocrino.cat
Whats: +34-628 655 063
Tel Urgències: (+34)-93 513 21 11
Reserva la teva Cita Online