T: 93.513 21 11 | Email: cita@endocrino.cat

+ Endocrinopaties > Colesterol

Què és el colesterol?

El colesterol és un lípid (o greix) que totes les cèl·lules de l'organisme, i especialment les del fetge, fabriquen per a les seves necessitats, però que també s'adquireix a partir dels aliments.

Què és el colesterol?

Es transporta en la sang, principalment en partícules de dos tipus: les LDL (colesterol "dolent") i les HDL (colesterol "bo").

Per què cal controlar els nivells de colesterol?

Cal controlar els nivells de colesterol ja que els nivells elevats de colesterol LDL augmenten el risc de patir malalties cardiovasculars, , sobretot angina de pit i infart de miocardi, ja que afavoreixen el dipòsit de colesterol en les artèries i la seva obstrucció.

Per què cal controlar els nivells de colesterol?

D'altra banda, el colesterol HDL facilita l'eliminació del colesterol de l'organisme. L'equilibri entre aquestes dues fraccions és molt important per a la salut de les artèries, que serà tant millor com més baix sigui el colesterol LDL o més alt el colesterol HDL. 

Quins són els nivells de colesterol recomanables?

És recomanable tenir uns nivells de colesterol total en sang de menys de 200 mg/DL. No obstant, cal fixar-se en les fraccions LDL i HDL. El major predictor del risc cardiovascular no és el colesterol total sinó la proporció entre les fraccions LDL i HDL.

Quins són els nivells de colesterol recomanables?

Les xifres recomanades de colesterol LDL depenen de si existeixen altres factors de risc cardiovascular (hipertensió arterial, tabaquisme, obesitat, etc.) i especialment diabetis.

El pacients amb diabetis o amb antecedents de malaltia cardiovascular han de mantenir unes concentracions de colesterol LDL per sota de 100 mg/dl. En altres casos valors inferiors a 130 mg/dl solen ser acceptables.

És possible tenir un colesterol total superior a 200 i no necessitar tractament mèdic. Cal consultar a l’especialista i valorar cada cas de forma individualitzada.  En alguns malalts pot ser necessari aconseguir nivells de LDL inferiors a 70 mg/dl  per a reduir les plaques d’ateroma (greix a les artèries)

Com influeixen els greixos de la dieta en els nivells de colesterol?

El tipus de greix (insaturat, saturat, parcialment hidrogenat) i el colesterol que contenen els aliments, afecta els nivells de colesterol en sang.

Com influeixen els greixos de la dieta en els nivells de colesterol?

Els greixos insaturats ajuden a regular el nivell de colesterol i es troben principalment en aliments d'origen vegetal, sobretot en els olis d'oliva o de llavors i els fruits secs, i en el peix.

Els greixos saturats provoquen augment del colesterol en sang i es troben en aliments d'origen animal (làctics sencers, mantega, carns, embotits). També es troben en olis vegetals com els de coco i palma, i és important saber-ho perquè aquests olis solen utilitzar-se en l'elaboració de molts productes comercials (patates xips, brioixeria, precuinats, etc.).

Els greixos vegetals parcialment hidrogenats s'obtenen mitjançant el processament dels olis vegetals. Es troben en productes com la margarina, en algunes galetes i productes precuinats i són especialment perjudicials per al sistema vascular.

 

Recomanacions per a reduir el seu colesterol

La dieta és el primer pas en el tractament del colesterol. Els fàrmacs s'indiquen quan la dieta sola no és suficient per a obtenir les xifres desitjades. Prendre medicació no significa poder abandonar la dieta.

Recomanacions per a reduir el seu colesterol

• Segueixi una dieta de tipus mediterrani, rica en verdures, fruites, cereals, llegums, peix i fruits secs (especialment nous), utilitzi oli d'oliva verge com a principal greix culinari.


• Procuri prendre peix blau (tonyina, sardina, salmó, verat, anxova, peix espasa, truita de riu...) com a mínim 2 cops per setmana.

• Intenti arribar i mantenir el pes recomanat pel seu endocrinòleg.

• Practiqui de forma regular algun tipus d'exercici físic: caminar, bicicleta, natació, etc., sempre que no existeixi contraindicació mèdica.

• Si és fumador, ha de deixar-ho.

CONSELLS CULINARIS

• Abans de cuinar, retiri la pell i els greixos visibles de les carns.

• Esculli coccions que requereixin poc greix (planxa, brasa, bullit, papillota, al forn, al vapor, microones).

• Quan prepari brou de pollastre o carn, deixi'l refredar i retiri la capa de greix que es forma en la superfície. 

• Utilitzi preferentment oli d'oliva per a cuinar i amanir.

• Per a elaborar salses, utilitzi brous vegetals, llet desnatada i oli d'oliva. Eviti la mantega, llet sencera i grasses animals en general.

• Elabori sofregits amb all i ceba, i condimenti els seus plats amb herbes i espècies.

CONSELL SOBRE BEGUDES ALCOHÒLIQUES

Ja no es recomana potenciar el consum moderat de begudes alchólicas. Si vostè consumeix de manera habitual, intenti reduir-lo a ocasions especials i no cada dia- amb un màxim de 2 per a homes i 1 pra dones (2 gots o copes al dia de vi, cervesa o cava, o una copa al dia d'una beguda alcohòlica d'alta graduació), sempre que no hi hagi contraindicació mèdica.

Si necessita consell nutricional, li podem oferir: 

http://endocrino.cat/blog-endocrinologia.cfm/ID/9260/CAT/unitat-nutricio-diabetis-obesitat-d_hospital-universitari-dexeus.htm

 

On Som

Gran Vía Carles III, num 67
08028 Barcelona

Al costat mateix dels jardins de l'Hospital Universitari Dexeus de Barcelona

ATENCIÓ AL PACIENT

Dilluns a Divendres
de 8h a 20h

Petició de cita

Cites i Anul·lacions: cita@endocrino.cat
Whats: +34-628 655 063
Tel Urgències: (+34)-93 513 21 11
Reserva la teva Cita Online