Tiroides > Tiroides General
Tiroides. Què és, quina funció té?
La tiroides és una glàndula que es troba situada en la part central del coll i té forma de papallona.
La seva funció és la de produir i alliberar les hormones tiroïdals, T4 o tiroxina i T3 o triyodetironina que estan involucrades en el creixement, en el manteniment de la major part de les funcions corporals i en la regulació del metabolisme. La producció d’hormones tiroïdals està controlada per una altra hormona anomenada TSH (Hormona estimulant de la tiroides) que es sintetitza a la glàndula hipofisiària del cervell. La TSH estimula la producció de T4 i T3 i varia de forma exponencial davant de petits canvis de T4 i de T3. És per això que la TSH és un molt bon indicador de les alteracions en la producció de les hormones tiroïdals.
Les malalties tiroïdals són entre cinc i vuit vegades més freqüents en dones que en homes i la possibilitat de presentar una disfunció augmenta amb l'edat.
Quins són els factors de risc de patir malaltia tiroïdal?
Existeixen diversos factors relacionats amb una major possibilitat de desenvolupar patologia tiroïdal i aquests són:
- Sexe femení
- Haver donat a llum en els 6 mesos previs
- Edat superior a 60 anys
- Menopausa
- Tenir algun membre de la família amb malaltia tiroïdal
- Patir alguna altra malaltia endocrina o del sistema immunològic (sobretot celiaquia, diabetis tipus 1, malaltia d’Addison, Vitiligen, fallada ovàrica primària)
- Tenir endometriosi
- Utilitzar certs fàrmacs com el liti o l’amiodarona
- Patir fibromiàlgia o síndrome de fatiga crònica
Quines són les malalties més freqüents?
Les patologies més freqüents són l’ hipotiroïdisme o dèficit en la producció d'hormones tiroïdals, l’hipertiroïdisme o excés de producció de les mateixes, la tiroïditis postpart i els nòduls tiroïdals.
L'hipotiroïdisme es produeix per un descens en la producció d'hormones tiroïdals i aquest dèficit dóna lloc a una ralentització de l'organisme. Es diagnostica amb major freqüència entre les dones de 30 a 60 anys.
L’hipertiroïdisme és conseqüència de l'excés de producció d'hormones tiroïdals. El diagnòstic sol ser en dones entre els 20-30 anys, però pot presentar-se a qualsevol edat.
La tiroïditis postpart consisteix en una inflamació indolora de la tiroides després del part.
Els nòduls tiroïdals són tumoracions que apareixen a la tiroides. Poden ser benignes (no cancerosos) o malignes (cancerosos).
CONSELLS per a la salut tiroidea
La tiroides utilitza iode per fabricar les seves hormones, assegura't que la sal que compres estigui iodada i que consumeixes peix almenys dues o tres vegades per setmana.
- Les dones pateixen amb major freqüència alteracions tiroïdals, sobretot a partir dels 40 anys, si et trobes en aquesta edat i presentes algun dels símptomes anteriorment descrits, consulta al teu metge per revisar els teus nivells hormonals.
- L'hipotiroïdisme no tractat augmenta les complicacions durant l'embaràs pel que és important controlar els nivells hormonals en cada trimestre.
- El tractament de l’hipertiroïdisme ha d'intentar realitzar-se abans de l'embaràs. Si estàs embarassada, els fàrmacs antitiroïdals són la millor opció i els controls hormonals han de ser regulars i molt freqüents.
- Si acabes de ser mare i et trobes en situació de “depressió postpart”, demana al teu metge que revisi el teu nivell d'hormones tiroïdals.